Het Spoorwegmuseum alleen leuk voor jongens? Dacht het niet! Patricia ging met haar 2 meiden!

Studiedagen zijn soms ideale dagen om een dagje weg te gaan! Wij reden op zo’n vrije studiedag naar Utrecht om naar het Spoorwegmuseum te gaan. Het stond al heel lang op ons lijstje, maar we vroegen ons wel af of de meiden het leuk zouden vinden. Het Nijntje museum is er vlakbij, dus daar konden we altijd nog heen gaan. Gelukkig waren de meiden meteen al enthousiast!

Bij binnenkomst loop je direct een heel oud station in, alsof je een stap terug in de tijd zet. De kinderen keken hun ogen uit in de eerste treinen. Vroeger zagen de treinen er van binnen heel anders uit, heel bijzonder! We waren het museum nog niet eens in of we waren al een half uur verder. We liepen door naar de ingang. Daar begon de rondreis door het spoorwegmuseum.

De kinderen keken hun ogen uit in de eerste treinen.

Rondreis door het Spoorwegmuseum

Kinderen kunnen een speurtocht doen door het museum. Ze krijgen een draaiwiel en daar staat steeds een afbeelding op die ze moeten zoeken. Als ze de afbeelding hebben gevonden, kunnen ze de draaischijf zo draaien dat het plaatje compleet is. Er komt dan een vraag te staan. Het antwoord vul je op de achterkant in. Aan het eind van de rondreis komt er een woord te staan. Ook zijn er door heel het museum beelden te zien waar je op een knopje kunt drukken en dan wordt er een verhaal verteld. Kaylinn vond het geweldig, maar Fayliene had er het geduld nog niet voor. Zij keek haar ogen uit naar alle treinen.

Er is ook een theater in het museum. Eén persoon geeft er een show en 2 kinderen mogen helpen. Kaylinn was een van de helpers. Fayliene was er eigenlijk nog net iets te klein voor, maar ze vond het wel leuk om naar te kijken. Buiten is er ook van alles te doen: er zijn treintjes waarmee de kinderen rondjes kunnen rijden, er is een speeltuin en ze kunnen in bootjes varen.

Een échte vuurproef

We wisten niet zo goed of de Vuurproef attractie geschikt was voor onze kinderen. Dus gingen we eerst alleen, terwijl de kinderen lekker buiten aan het spelen waren. Er kunnen 18 personen tegelijk in deze attractie. Er wordt een verhaal verteld over de geschiedenis van de spoorwegen. Daarna loop je door en krijgt iedereen een taak. Zo is iemand de treinmachinist, een ander de stoker en moeten er mensen op de dodemansknop drukken. Je gaat dan de simulator in: het lijkt net alsof je de trein echt bestuurt, geweldig! We zijn er daarna met de meiden in geweest en zij vonden het ook top! Vol overgave bestuurden ze de trein en deden er alles aan om de trein op het spoor te houden.

Vol overgave bestuurden ze de trein en deden er alles aan om de trein op het spoor te houden.

Stalen monster

In het museum is nog een attractie: het Stalen Monster. Het verhaal gaat over het leven van een opa (Fayliene vond hem best eng). Je gaat met zijn 4’en in een soort kolenwagentje en maakt een ritje in het donker. Kaylinn vond het supergaaf, maar Fayliene vond het maar wat spannend.

Techno lab

En dan was er nog het Technolab, een heel groot lab waar je van alles kon doen en ontdekken. Eigenlijk is het wel handig als de kinderen zelf kunnen lezen, want dan wordt het nog leuker. De dag vloog voorbij. We waren om 10.00 uur bij het museum en gingen pas om 17.00 uur naar huis. En wat hadden we een geluk dat het zo rustig was. Er is ontzettend veel te beleven, het is echt een museum voor jong en oud, en dus ook voor jongens én meisjes!

Volg ons ook op:

Recente blogs: