Ben je op zoek naar een museum volledig gericht op jonge kinderen? Waar ze kunnen kruipen, klimmen, onderzoeken, ontdekken, dansen, fietsen, knutselen? In de wereld van Nijntje kan en mag dit allemaal. En dat heb ik dan ook precies gedaan met mijn dochters Nora (net 1) en Sofia (3). Het enige nadeel van ons bezoek? Nora was op de terugweg in de auto zo moe, dat ze in slaap viel en de rest van de dag niet meer naar bed wilde. Tja, je moet er iets voor overhebben! 😉
Bij binnenkomst valt op dat álles in dit museum gericht is op kleine kinderen: de lage kapstokken bij de entree, de typische Nijntje iconen op de kluisjes die kinderen zelf kunnen onthouden en de verlaagde trapleuning in het speelhuis. In dit speelhuis bakken de kinderen naar hartenlust taarten, kunnen ze in bad, werken in de tuin of kruipen ze door de keukenkastjes. Wij zijn nu 2 keer geweest en de kinderen ontdekken elke keer weer iets nieuws.
Doktertje spelen
Het museum is opgedeeld in ruimtes. Die herken je direct uit de boekjes en de tekenfilms. Denk bijvoorbeeld aan de dokter, waar je kind zich ook als zuster of dokter kan verkleden. Of het verkeer, waar ze in een bus, trein of op een fiets mogen rijden. En natuurlijk ook de dierentuin waar ze naar hartenlust klimmen en kruipen tussen de apen. Of als echte dierenverzorger de grond aanharken op de boerderij. Overal langs de muren zijn bankjes waar je als ouders rustig kan zitten (lees: uitpuffen) en kijken naar je spelende kinderen.
Overal langs de muren zijn bankjes waar je als ouders rustig kan zitten (lees: uitpuffen) en kijken naar je spelende kinderen.
Puntje van aandacht
Het enige waar je misschien even aan moet wennen, is het gemis van een traphek boven aan de grote trap. En als ik zeg ‘grote trap’, dan bedoel ik ook echt grote trap. Er hangt een bordje bij met de mededeling dat er expres is gekozen voor geen beveiliging. Sommige mensen zullen het hekje namelijk netjes dicht doen maar anderen zullen het vergeten. Ze zijn bang dat er met de aanwezigheid van zo’n hekje een gevoel van veiligheid wordt gecreëerd die ze niet kunnen waarmaken. Ergens snap ik dit punt, maar in een open ruimte waar kinderen wel heel erg vrij mogen en kunnen bewegen, vind ik de aanwezigheid van zo’n trap zonder hekje toch wel spannend. Vooral met dreumesen die soms ineens wel heel snel lopen.. Opletten dus!
De beste leeftijd voor Nijntje Museum
Sofia vindt het verkeersplein en de dierentuin het allerleukst. Hoewel ze ook niet weg te slaan was uit de dokterspraktijk. Eigenlijk was alles een groot succes.
Eigenlijk was alles een groot succes.
Ik denk dat de leeftijd van 3 jaar de perfecte leeftijd is voor dit museum. Iets oudere kinderen zullen zich misschien vervelen en de jongsten kunnen niet met alles meedoen. We hebben de buggy van ons meisje van 1 gewoon laten staan bij de ingang en zijn lekker met haar gaan ravotten. Dat ging hartstikke goed, omdat alle ruimtes zo veilig zijn. Ook zij heeft de tijd van haar leven gehad (wat helaas dus wel resulteerde in dat verrekte autodutje haha).
Tot slot nog wat handige tips
Beveel ik het Nijntje museum aan? Ja absoluut! Hierbij nog een paar tips:
- Neem je eigen eten en drinken mee, want er is geen mogelijkheid om iets te kopen (behalve een automaat met dure semigezonde snacks).
- Probeer je kindje, zo gauw het kan kruipen, lekker mee te nemen zonder buggy. Er is wel een lift beschikbaar, maar die is klein en erg langzaam. Voor je het weet sta je 5 minuten te wachten voordat je boven bent. Er is voldoende ruimte om je buggy te stallen. Durf je dit nog niet aan of heb je een baby bij je, de rest van het museum is supergoed begaanbaar met een kinderwagen!
- Er is een kleine parkeerplaats tegenover het museum, maar houd er rekening mee dat die vol zit als je met de auto komt. Check dus voor je gaat even goed alle parkeerplaatsen in de buurt.
- Het is verstandig om van tevoren online je kaarten te kopen (www.nijntjemuseum.nl). Je kunt kiezen voor een tijdslot waarin je bij het museum wil aankomen. Er is een beperkt aantal kaarten per tijdslot beschikbaar, waarbij uiteraard de ochtend het drukst is en dus het snelst is uitverkocht. Heel fijn, want op deze manier is het nooit té druk om naar hartenlust te spelen.