Apenheul, volgens Anouk het leukste dagje uit met kinderen tussen de apen!

Auteur: Anouk

Dit artikel is gepubliceerd op: 15/10/2019

Voor een dag vol belevenissen waarbij je oog in oog staat met loslopende apen hoef je niet de Nederlandse grens over. Je vindt het namelijk gewoon in Apeldoorn, midden op de Veluwe: bij Apenheul!

In dit bosrijke dierenpark is zo veel te beleven. Je ziet apen uit alle delen van de wereld en je kunt er van alles over ze leren. Indirect steun je ook nog eens hun soortgenoten in het wild. Een deel van de opbrengst van Apenheul gaat namelijk naar het Apenheul Natuurbehoudfonds. Met dit leuke dagje uit draag je dus ook een steentje bij aan het behoud van onze mooie wereld en haar bewoners. Dat is een mooi begin, nu door naar het park zelf!

Niet zomaar een dierentuin

Zodra je de parkeerplaats verlaat waan je je direct in een andere omgeving. De weg naar de entree loopt door een prachtig, bosrijk park. Daar houdt het niet op; het gehele dierenpark is eigenlijk 1 groot bos. Eenmaal aangekomen bij de entree is het verstandig om gebruik te maken van de 100% apenvrije tas. Deze tas is gratis te leen. Op Apenheul lopen namelijk diverse soorten apen vrij rond. Met de apenvrije tas weet je zeker dat al het lekkers dat in je tas zit, daar ook blijft zitten šŸ˜‰Ā Bij de entree bevinden zich uitgebreide, schone sanitaire voorzieningen waar we onze kleine man verschonen. Ook is er een magnetron aanwezig om eventueel nog een flesje op te warmen. Je krijgt er nog de mogelijkheid om een apenspotpakket te kopen; een tas met daarin een verrekijker, een speurkaart en een stoere pet. Nu kan het avontuur echt beginnen!

Aapjes kijken

Ondanks dat Sam (’18) nog jong is kijkt hij zijn ogen uit. Vanuit de kinderwagen bewondert hij de kleine doodshoofdaapjes die zelfs op zijn wagen gaan zitten! De kruimels in zijn kinderwagen zullen er vast aan bijdragen šŸ˜‰ Zolang je de aapjes met rust laat zullen ze geen vlieg kwaad doen. We vervolgen onze reis naar het Madagaskargebied waar de ringstaartmaki’s rondlopen. Ook de berberapen spelen er druk op los in hun eigen gebied. Op het Apenboompad zien we ook nog diverse apen die van boom naar boom springen. Zo leuk! Doordat je zo dicht bij de dieren kunt komen, zou je bijna vergeten dat je in een dierenpark bent. De orang-oetans en gorilla’s kun je zowel binnen als buiten bekijken. Er zijn zo veel leuke apen te zien, je moet het echt met eigen ogen gaan bekijken!

Spelenderwijs leren

Naast aapjes kijken kun je ook nog eens van alles over de apen leren. Verzorgers geven dagelijks meerdere presentaties en de leukste weetjes vind je verspreid door het park. Willen de kids de aap uithangen? Bij de diverse horecagelegenheden zijn speeltuinen te vinden. Sla ook de draaimolen aan het einde van het park zeker niet over!

Eten en drinken

Waar kun je allemaal pauzeren? Aan het begin geniet je van koffie/thee met iets lekkers bij Lazy Monkey. Iets verderop bij Bigfood geniet je van vers belegde broodjes, salades en snackmenu’s. Heb je zin in een hamburger? Dan is Jambo’s Place the place to be. Zelfs voor de kids is er een miniburger verkrijgbaar. Ook voor ijsjes kun je hier terecht. Goed om te weten: ben je in het gezelschap van iemand met een glutenallergie? Bij Jambo’s Place zijn glutenvrije snacks verkrijgbaar. Wat meĀ overall opvalt is dat er overal vegetarische keuzes geboden worden en dat er veel gebruikgemaakt wordt van biologische en/of verantwoorde ingrediĆ«nten.

Nog meer apenspottips

  • Loop eens de tegengestelde route; dat is vaak rustiger!
  • Bezoek het Doodshoofdapenbos aan het einde van de middag; de aapjes zijn dan vaker bij de grond te vinden.
  • Het Apenboompad loop je wellicht voorbij maar is zeker een bezoek waard. Zoek door de bomen de apen en neem een kijkje bij de nachtdieren.
  • Neem de tijd. De grote opzet van het park leent zich uitstekend voor een echte speurtocht naar de diverse soorten apen.
  • Op het park staan diverse fotohuisjes. Maak er een leuke foto met je favoriete aap en je ontvangt hem direct in je mailbox.
  • Dit seizoen is het park geopend tot en met 3 november 2019.

Apenheul is echt anders dan een reguliere dierentuin omdat de meeste apen er vrij rondlopen. Dat maakt het vooral voor de kids een echte belevenis! Zoals je bij een dierenpark mag verwachten zijn alle denkbare faciliteiten aanwezig om het jou Ć©n je kinderen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Wat mij betreft is een dagje Apenheul dus een echte aanrader!

Kleine disclaimer: omdat de papa van Sam bij Apenheul werkt komen we er met enige regelmaat. Dat heeft echter geen invloed op mijn mening over dit park. Als ik niet enthousiast zou zijn, zou ik het park niet bezoeken en er zeker niet over bloggen šŸ™‚

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali CuraƧao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiƫrende Italianen.

Volg ons ook!