Vliegen met een baby in 4 stappen: dít moet je allemaal weten!

Auteur: Lot

Dit artikel is gepubliceerd op: 8/02/2020

Of het nu je eerste keer is of je hebt het al vaker gedaan, vliegen met een baby blijft vaak een gedoe. Het begint al met het boeken van de tickets en eventuele extra bagage. Want wat zijn nou de regels per luchtvaartmaatschappij, welke kun je het best kiezen en hoe werkt het op de luchthaven? Ik zet het hier in een aantal stappen voor je op een rijtje, zodat je met behulp van deze blog een geïnformeerde keuze kunt maken en precies weet waar je aan toe bent! Je hebt als reizende ouder immers al genoeg om aan te denken.

Let op: voor het overzicht in dit artikel heb ik alleen de grotere (Europese) luchtvaartmaatschappijen gebruikt, inclusief de prijsvechters. Daar zitten vaak de kleinste prijsverschillen en daar moet je dus een keuze maken. Dingen als bagage of voorzieningen kunnen daarbij doorslaggevend zijn. De regels en tarieven gelden voor februari 2020 en zijn aan verandering onderhevig. Ook als je niet met een van deze maatschappijen vliegt kan dit artikel handig zijn, zodat je weet waar je op moet letten.

Stap 1: een ticket voor je baby

Voor baby’s tot 2 jaar oud hoef je in principe geen eigen stoel te boeken; zij reizen bij de ouder(s) op schoot. Dit betekent niet dat een baby ook gratis reist. Zo hanteert EasyJet een ‘babytoeslag’ van € 31 per baby, per vlucht. Voor een retour komt dit dus neer op € 62, wat in sommige gevallen duurder is dan de tickets zelf. Let hier dus op voordat je boekt! Websites als Skyscanner nemen deze kosten overigens al op in de aangegeven prijzen wanneer je aangeeft dat je met een baby onder 2 jaar reist.

Wordt je baby 2 tijdens de vakantie? Dan moet je voor de terugweg een aparte stoel voor hem of haar boeken. Vaak geldt hiervoor de reguliere ticketprijs, maar sommige maatschappijen hanteren een korting. Neem voor een dergelijke situatie altijd rechtstreeks contact op met de maatschappij voordat je boekt!

Ook kan het zijn dat je een vlucht boekt voordat je baby is geboren, voordat je dus een naam of geboortedatum hebt. Neem ook in dit geval contact op met de klantenservice. Zo boekten wij destijds een ticket voor ‘Baby Barker’, geboortedatum 01-01-2018. Nadat onze dochter was geboren konden wij de naam en geboortedatum kosteloos aanpassen.

In sommige gevallen kun je ervoor kiezen om een eigen stoel te boeken voor een baby vanaf 1 jaar, bijvoorbeeld omdat de vlucht wat langer is of omdat je het jezelf en/of je baby wat comfortabeler wilt maken. Neem ook in deze situatie direct contact op met de airline om de mogelijkheden te bespreken. Bij Ryanair is het bijvoorbeeld verboden om een kind jonger dan 24 maanden op een eigen stoel te laten vliegen. Andere airlines zullen je verplichten om een kinderstoeltje mee te nemen dat aan de vliegtuigstoel kan worden bevestigd. Vaak zal je je baby alsnog op schoot moeten nemen tijdens het opstijgen en landen.

Voor intercontinentale vluchten is er vaak ook nog de optie om een bassinet (babybedje) te reserveren. Dit kan meestal online of via de klantenservice van de maatschappij. Officieel zitten er restricties aan de bassinets, maar op basis van ervaringen in mijn omgeving lijken deze niet altijd even streng te worden nageleefd. Wat dat betreft adviseer ik dan ook om het gewoon te proberen.

Stap 2: toegestane bagage

Een groot hoofdpijndossier: hoeveel bagage mag je nou voor je baby meenemen? En hoeveel kost het om extra bagage bij te boeken? Soms lijkt een ticket bij de ene airline goedkoper, maar blijkt deze nauwelijks toegestane bagage te bevatten. In dat geval kan het handiger zijn om voor een iets duurder ticket bij een andere airline te kiezen. Zo staat Transavia slechts 1 stuk bagage van maximaal 10 kilo toe. Dit is dus bijvoorbeeld alleen de kinderwagen. Alles wat je baby tijdens de vlucht nodig heeft moet in je eigen handbagage. Bij easyJet, daarentegen, mag je voor elke baby een luiertas aan boord meenemen. Daarbij mag je nog 2 ‘babyitems’ inchecken, met keuze uit een reisbedje, kinderwagen, dubbele kinderwagen, buggy, autostoeltje, booster seat en/of rugdrager. Zie voor de overige maatschappijen het overzicht hieronder. De toegestane bagage heeft er bij ons al vaker voor gezorgd dat wij toch kozen voor een iets duurder ticket.

Een kinderwagen met reiswiegje moet je overigens meestal inleveren bij de afwijkende bagage. Ook als je hem uit elkaar kunt halen, geldt hij als 1 ‘stuk’. Zorg er wel voor dat zowel de wieg als het onderstel wordt gelabeld!

Een andere belangrijke factor kan de toegestane handbagage per volwassene en/of de prijs voor het bijboeken van bagage zijn. Waar ik vroeger altijd zo licht mogelijk probeerde te reizen boek ik nu meestal minstens 1 stuk bagage bij zodat ik me bij het inpakken geen zorgen hoef te maken om de kilo’s. Op dit gebied heeft Transavia weer een voorsprong op de concurrentie – hier boek je je extra bagage per gewicht in plaats van per stuk. Boek je bijvoorbeeld 15 of 23 kilo, dan mag je die verdelen over maximaal 5 stuks. In dit geval hoef je je ook geen zorgen te maken als je kinderwagen bijvoorbeeld wat zwaarder is dan de aangegeven 10 kilo. De extra kilo’s worden in dat geval ‘overgeheveld’ naar de bijgeboekte bagage. Nou moet ik zeggen dat onze kinderwagen nog nooit is gewogen, maar het kan fijn zijn voor de gemoedsrust om dit te weten. Zie het overzicht voor de toegestane handbagage per airline, evenals voor de kosten voor het bijboeken van bagage.

Een groot hoofdpijndossier: hoeveel bagage mag je nou voor je baby meenemen?

Stap 3: handbagage en security

Als de tickets en eventuele extra bagage eenmaal zijn geboekt, is er nog een ding waardoor nieuwe ouders onzeker kunnen worden: wat mag er voor de baby mee in de handbagage, wat moet je inchecken en hoe bereid je je voor op de securitycheck? Aangezien ik het vaak mis zie gaan, zeg ik het toch nog maar eens: vloeistoffen (inclusief crèmes en zalfjes en ‘vloeibare’ etenswaren zoals yoghurt of pindakaas) mogen enkel mee in containers van maximaal 100 milliliter, die samen in een doorzichtige, afgesloten literzak moeten passen. Deze regel geldt in principe voor alle luchthavens. Op Schiphol hebben we echter mazzel – hier gelden de regels niet voor babyproducten die nodig zijn tijdens de reis. Deze geef je apart aan een securitymedewerker, die ze apart door de machine haalt. Grotere flessen water, potjes eten, billenzalf… alles mag gewoon mee! Let wel: dit geldt dus alleen voor Schiphol. Check voor de terugvlucht dan ook eerst de lokale regels van de betreffende luchthaven (zo waren wij op London Gatwick ineens onze yoghurt kwijt).

Wat ook niet altijd even duidelijk lijkt, is dat bovenstaande regels alleen gelden voor vloeistoffen/vloeibare etenswaren. Poedermelk, pap(poeder), brood, snacks, et cetera, mag je dus gewoon meenemen in je handbagage en hoef je niet apart aan de security te presenteren.

Als je je kinderwagen tot aan de gate mag meenemen moet deze ook worden gecontroleerd. Hiervoor moet je je baby er uithalen. Het heeft geen zin om de baby in een draagzak of -doek te doen, aangezien hij ook moet worden ‘gefouilleerd’. De procedure is meestal ongeveer als volgt: je haalt je kinderwagen helemaal leeg en loopt naar de poortjes. Eerst geef je je kinderwagen aan de securitymedewerker aan de andere kant. Als je alleen reist geef je vervolgens je baby ook aan deze medewerker. Daarna ga je zelf door het poortje. Nadat je eventueel bent gefouilleerd pak je je baby weer en wordt hij ook gecontroleerd. Als je reist met een partner of een andere compagnon dan kun je de baby aan diegene geven voordat je zelf door het poortje gaat. Op sommige luchthavens moet de kinderwagen door de machine. Dit staat dan vaak aangegeven.

Het kan een beetje onwennig zijn om (voor het eerst) met een baby door de securitycheck te gaan. Laat je echter niet opjagen, en geef het aan als je niet weet wat je moet doen! Er zal altijd iemand zijn om je te helpen. Sommige luchthavens hebben zelfs een aparte rij voor families met kinderen.

Reis je buiten Schengen, dan moet je ook door de paspoortcontrole. Onthoud dat je met baby niet door de elektronische poortjes kunt. Dit kan ervoor zorgen dat je langer moet wachten dan je gewend bent. Op Schiphol is er bij de paspoortcontrole geen aparte rij voor families, maar vragen kan nooit kwaad. Soms word je dan alsnog naar een kortere rij gestuurd.

Vlieg je alleen met je baby, zonder andere ouder/verzorger/voogd? Zorg er dan altijd voor dat je een getekend toestemmingsformulier bij je hebt! Ook binnen Schengen kan dit problemen voorkomen.

Stap 4: in de terminal/bij de gate

In principe heeft elke terminal voldoende voorzieningen voor het verschonen van je baby. Sommige terminals (inclusief die voor vluchten buiten Schengen op Schiphol) hebben zelfs hele babylounges met voedingsstoelen, wastafels/badjes, en zelfs kinderbedjes.

Vlieg je vanaf Schiphol binnen Schengen en moet je voeden of kolven? Voor volledige privacy ben je helaas aangewezen op de invalidetoiletten (ik hoop nog altijd dat hier snel verandering in komt).

Zorg ervoor dat je je baby verschoont en eventueel voedt vlak voordat je naar de gate gaat. Bij de gate zijn er meestal geen voorzieningen meer. Wel zijn er bij de gate vaak speciale wachtruimtes voor families met (jonge) kinderen. Sluit dan ook niet achteraan in de rij, maar loop er even langs om ernaar te vragen. Het personeel legt je ook uit waar je je kinderwagen kunt neerzetten, als je hem nog bij je hebt.

Overige tips

  • Misschien onnodig, maar neem ruim de tijd. Vliegen met een baby kan ontzettend onwennig en overweldigend zijn en kost nou eenmaal tijd om onder de knie te krijgen. Ook kunnen de wachttijden langer zijn dan je gewend bent. Als je ervoor zorgt dat je genoeg tijd hebt, hoeft dit geen stresspunt te zijn. Mocht alles wel soepeltjes verlopen dan is de extra tijd in de terminal ook geen overbodige luxe. Verschoon je baby nog een extra keer, haal een koffietje en kom even tot rust voordat je aan boord van het vliegtuig gaat!
  • Bereid thuis al zo veel mogelijk voor: stop vloeistoffen alvast in een plastic zakje en organiseer je handbagage zo goed mogelijk. Gebruik hiervoor eventueel aparte zakjes voor dingen als elektronica, eten, kleding, et cetera. Een aparte etui met een paar luiers, doekjes en zalf is ook altijd handig – zo hoef je niet elke keer de hele luiertas mee te nemen als je je baby verschoont (vooral in het vliegtuig is de ruimte beperkt).
  • Houd een extra setje kleding voor zowel je baby als jezelf binnen handbereik. Je weet maar nooit wat er onderweg gebeurt.

Ik hoop dat je met deze tips goed voorbereid aan je (eerste) reis met baby kunt beginnen! Onthoud ook: niet alles valt te plannen en te anticiperen. Probeer jezelf dan ook flexibel op te stellen en vraag om hulp waar nodig. Echt waar, het valt allemaal best mee.

Fijne reis!

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!