Vaccineren voor een reis: wel of niet?! Lara geeft tips!

Auteur: Lara

Dit artikel is gepubliceerd op: 15/01/2019

Er is tegenwoordig heel wat te doen om vaccineren; doe je het wel of niet. Ik vind dat als je gaat reizen je jezelf en je kinderen goed moet beschermen. Dus prikken maar!

Maar hoe houden we het leuk?

Toen we onze eerste grote reis gingen maken bekeken we niet alleen welke landen ons erg aantrokken, maar ook voor welke landen malariatabletten nodig waren. Voor mezelf vind ik malariatabletten slikken oké, maar ik wilde mijn (kleine) kinderen er niet mee lastigvallen. Er zijn namelijk nog genoeg gebieden waar geen malaria is. Onze keuze voor Costa Rica was dan ook mede gemaakt, omdat er daar geen malaria voorkomt.

Voor mezelf vind ik malariatabletten slikken oké, maar ik wilde mijn (kleine) kinderen er niet mee lastigvallen.

Mochten jullie ervoor kiezen om wel naar een gebied te gaan waar malaria voorkomt, bereid je dan goed voor. Verblijven jullie in de stad dan zijn malariatabletten niet altijd nodig. In de jungle vaak wel. Laat je ook goed informeren naar de bijwerkingen van de verschillende soorten malariatabletten. Sommige tabletten hebben nare bijwerkingen en zijn niet geschikt voor kinderen. Paludrine is een van de weinige tabletten die je mag slikken tijdens zwangerschap en borstvoeding en heeft de minste bijwerkingen.

En dan de vaccinaties. Hoe, wat en vooral waar?

Wij informeerden eerst bij de zorgverzekering wat er vergoed wordt en ook bij wie. Sommige verzekeraars hebben een contract met een bepaald bureau waar je korting krijgt bij het vaccineren. Na wat online onderzoek vonden wij Thuisvaccinatie.nl (en nee ik heb geen aandelen ?). Deze site staat boordevol nuttige info over vaccinaties. Het grootste voordeel is dat je je online aan kunt melden en dan ook meteen een afspraak kunt maken voor de vaccinaties. Je blijft gewoon op je stoel zitten, zowel bij het maken van een afspraak als bij het prikken. Want ze komen aan huis.

Je blijft gewoon op je stoel zitten, zowel bij het maken van een afspraak als bij het prikken. Want ze komen aan huis.

Dat is wel zo fijn. De afspraken maak je heel gemakkelijk. Het programma is duidelijk en je kunt ook meteen vooruit plannen. En de tijden zijn fijn! Ze komen bijvoorbeeld ook in de avonden en in het weekend langs. Tot nu toe hebben we alleen maar leuke mensen gehad die komen prikken. Erg lief en geduldig voor de kinderen en na afloop krijgen ze een diploma en een spuitje om zelf te oefenen bij de poppen. Omdat de kinderen de prik in hun eigen omgeving krijgen is het al een stuk minder spannend. Mijn beide kids hebben misschien een keertje gehuild, maar dat was al snel over.

Alle vaccinaties stempelen ze af in het gele boekje ‘Internationale gezondheidsregeling’. Zo heb je een goed overzicht van de vaccinaties die ze hebben gehad en tot wanneer ze geldig zijn. Neem het boekje mee op reis. Mocht je onverhoopt in het ziekenhuis terechtkomen dan zien ze snel of je bijvoorbeeld tetanus nodig hebt of niet.

Dan nog even dit

Informeer ver van tevoren goed welke vaccinaties er geadviseerd worden en bekijk hoeveel keer je moet laten prikken voordat je gaat. Voor rabiës, bijvoorbeeld, moet je 3 prikken halen voor de volledige dosis, in een specifiek schema.

Voor hepatitis moet je je ook vaker laten prikken met steeds een maand ertussen. Het is zelfs zo dat je na 3 keer vaccineren je er levenslang voor ingeënt bent. De 3e vaccinatie kan ook prima als je thuis bent. Wij hebben dat wel gedaan, als je het namelijk niet doet en je gaat over een paar jaar weer reizen, kun je weer opnieuw beginnen. Kinderen geboren voor 2010 hebben niet standaard de hepatitis in het rijksvaccinatieprogramma gehad. Sinds 2011 is het daarin opgenomen en hoef je er dus niet meer apart voor worden ingeënt. Veel plezier met alle voorbereidingen en lees je vooral goed in!

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!