Citytrip Berlijn met kinderen: blogger Susanne heeft tips!

Vroeger vlogen we nog van hot naar her, maar sinds de komst van onze inmiddels 2-jarige zoon staat onze wanderlust op een ernstig laag pitje. Hmm… Tijd dus om daar verandering in te brengen. We hebben Berlijn weliswaar al 3 keer eerder bezocht, maar de gedachte om er een 4e keer naartoe te gaan, staat ons wel aan.

Even overwegen we nog om met de auto te gaan. Het grote voordeel is dan wel dat je alles mee kunt nemen, zowel op de heen- als op de terugweg. Het grote nadeel is de afstand. Het voordeel van vliegen is weer dat de reistijd kort is. En als je op Tegel vliegt ben je ook nog eens snel in het centrum. Dat wil zeggen, in Charlottenberg. We kiezen voor vliegen en boeken 2 middagvluchten.

Algemene tips voor vertrek

  • Wij hebben onze zoon voorbereid op wat er allemaal ging gebeuren. Hij deed zelf zijn armen al omhoog bij de douane en wist dat we door een slurf naar het vliegtuig gingen.
  • Neem een buggy mee als je kindje nog niet zo snel en makkelijk loopt. Berlijn is groot! Wil je zelf ook wat zien, dan is een buggy zeker handig. Het heeft als extra voordeel dat als je kindje moe is, hij zich even terug kan trekken in de buggy om te slapen. Wij mochten de buggy gratis meenemen bij KLM.
  • Neem iets mee van thuis wat vertrouwd is zoals een eigen dekentje, knuffels en een paar kleine speelgoedjes. We kochten voor vertrek een kleine toilettas bij de Flying Tiger in de vorm van een auto met een handig handvat. Er pasten wat autootjes in waar hij in het hotel of aan de ontbijttafel mee kon rommelen. Ook nam ik ons reisschrift mee met kleurpotloden. Die zaten altijd in de tas. De ene keer schreef ik in de zon, de andere keer waren we met zijn 3’en aan het tekenen aan een tafeltje in Prenzlauer Berg.
  • Wij maakten een planning per dag per wijk (of plaatsen in de buurt) en dan in een klein deel ervan. We hielden rekening met eetplekken, speelmomenten voor onze kleine man, openbaar vervoer en blokten ook wat ruimte voor ‘even niks’.
  • Wij hebben Berlijn in elk seizoen gezien en elk seizoen is mooi.
  • Houd ruimte over voor verrassingen. Berlijn is een geweldige, enerverende stad vol kunst, cultuur en levendigheid. Alleen al de muurschilderingen die je onderweg ziet vanuit de metro. Wij zien Berlijn als een stad die haar verhaal vertelt en we kunnen daar enorm van genieten. Neem de tijd om op een bankje te zitten and do less but see more!
  • Ga met het openbaar vervoer; het netwerk is groot en goed. Je kunt een dagkaart of weekkaart nemen of losse kaartjes kopen. Bij een weekkaart hoef je niet na te denken. Ga je niet elke dag, kies dan voor een dagkaart. Vergeet ze niet te stempelen, de boetes voor zwartrijden zijn erg hoog in Duitsland.

Houd ruimte over voor verrassingen. Berlijn is een geweldige, enerverende stad vol kunst, cultuur en levendigheid.

Alles rustig en ontspannen

De dag voor vertrek staan de koffers al klaar. De volgende ochtend ontbijten we rustig en regelen we de laatste dingetjes. Een taxi van Mozio pikt ons op en brengt ons naar Schiphol. Geen hoge parkeerkosten én een ontspannen begin van de reis (we wonen in de buurt van Amsterdam en dus ook geen hoge taxikosten).

Omdat we alleen handbagage mee hebben en van te voren hebben ingecheckt, is het ‘wachtwerk’ ook goed te doen voor onze peuter. Al snel zitten we met wat drinken en een broodje vliegtuigen te kijken. Bij de gate ziet een KLM-medewerker onze buggy en zet hem vlak voor de vlucht apart waarna wij als allereersten het vliegtuig in mogen. Hoe rustig is dat! Helaas hebben we daarna wat vertraging door een grote storing in de verkeerstoren. Onze peuter zit ondertussen vrolijk en blij op de stoel en doet wat alle peuters doen: knopjes onderzoeken, riem testen, naar buiten kijken, kletsen, knuffelen. Net als hij het zat is krijgen we groen licht. Terwijl hij Dikkie Dik goed vasthoudt, racen we hand in hand de startbaan af. Geweldig vindt hij het. De eerste 20 minuten kijkt hij met open mond uit het raampje om daarna met diezelfde open mond op mijn arm in slaap te vallen, vol van alle indrukken.

Hotels in Berlijn

Zoals ik al zei, Tegel is een fijne en overzichtelijke luchthaven. Je loopt letterlijk in een paar stappen van het vliegtuig naar de taxi (ook in Nederland al geregeld). We wachten op onze buggy, bellen de taxi en staan in no time voor ons hotel: het Sofitel vlak bij de Kurfürstendamm. Het Sofitel ligt daarnaast dicht bij de Zoo en je stapt zo op de trein, bus, tram of metro.
In het hotel staat het campingbedje al klaar, er liggen wat leuke badspulletjes voor onze zoon, en een taartje en wat te drinken. Peuterlief zit heerlijk te tekenen op de notitieblaadjes met de Gedächtniskirche op de achtergrond, en wij genieten van het mooie uitzicht (9e verdieping). Hmmm! We zijn terug!!! We krijgen trek; gelukkig hadden we in Nederland al gereserveerd bij L’Osteria in de food court Kantini Berlin. We lopen ernaartoe. In L’Osteria liggen er voor we het weten kleurpotloden en een kleurplaat klaar, en komen ze aan met een kinderstoel en een kleine pizza. Wij zitten lekker aan een wijntje. Thumbs up!

In het hotel staat het campingbedje al klaar, er liggen wat leuke badspulletjes voor onze zoon, en een taartje en wat te drinken.

  • De keuze aan accommodaties is echt enorm! Boek tijdig, dat scheelt vaak enorm in de kosten.
  • Boek bij de hotelketen zelf. Wij regelden onze kamer bij Accor en dat scheelde flink in de prijs.
  • Wij boekten er voor elke morgen een ontbijt bij. Meteen al de eerste ochtend genoten we van de rust die dat bracht. Liever buiten ontbijten? Geen probleem, er zijn plenty ontbijtadresjes te vinden in Berlijn!

In mijn volgende blog lees je wat we allemaal hebben gezien en gedaan in Berlijn met onze peuter!

Visual: Designstudio Pentastic.

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!