De afgelopen 10 jaar hebben mijn man en ik samen rond de wereld gereisd. Ook toen Guus werd geboren, hield ons dat niet tegen en gingen we onder andere naar Zuid-Afrika. Als kind brachten we onze vakanties echter kamperend door. En nu Guus lekker rondloopt en de wereld steeds meer aan het ontdekken is, begint dat campingleven toch weer te kriebelen.
Want zeg nou zelf, je kleintje rond hobbelend in het gras, spelend met andere kindjes, voetjes in de modder. Jijzelf met een boekje en een drankje in je stoel en dat alles lekker in de buitenlucht… Wie wil dat nou niet! Maar ja, waar slaap je dan hè? Mijn ouders kampeerden met 3 kinderen in een superklein tentje. Ik lag als baby in een stoffen hondenmand achter de tentpaal gepropt. Respect voor mijn ouders dus, maar wij kwamen tot de conclusie dat we toch niet elke nacht gebroken uit de tent wilden kruipen. 🙂
Maar ja, waar slaap je dan hè? Mijn ouders kampeerden met 3 kinderen in een superklein tentje.
De hoogste trede der burgerlijkheid
Om die reden hadden we voordat we Guus kregen al een vouwwagen aangeschaft. Lekker van de grond slapen en toch het tentgevoel. Nu hadden we een vouwwagen van het soort ‘snelklapper’, maar met alle zooi die bij een kind komt kijken, vonden we dat snelklappen best tegenvallen. Dus op naar the next level: we betraden de hoogste trede der burgerlijkheid. We kochten een caravan!
Nu zijn wij beiden van het type doorpakken, uitzoeken en excelletjes. Dus de nieuwe zoektocht begon en we zouden pas rusten als dat ding aangeschaft was en onze volledige oprit zou blokkeren. Maar zo simpel is het natuurlijk niet! Want ja, je hebt een caravan, een caravan en een caravan. Met stapelbed, zonder stapelbed, met verwarming, zonder verwarming, nieuw, oud, lang, kort. Een hele nieuwe wereld ging voor ons open.
Snelcursus: hoe koop je een (kindvriendelijke) caravan!
Ik deel graag onze ervaringen voor iedereen die met dezelfde kampeervragen zit. Hierbij dus een snelcursus ‘Hoe koop je een (kindvriendelijke) caravan!’
- De eerste vraag die je je moet stellen is: hoeveel kilo mag je auto trekken? Dat bepaalt namelijk ook het type caravan dat je kunt aanschaffen. Nu hebben wij best een grote auto (Nissan Qashqai) maar de motor is wat licht (weer wat nieuws geleerd over auto’s, check). Dus de caravan mocht niet te zwaar zijn. Daardoor vielen er een hoop af; dat scheelt weer in de keuzestress.
- Nieuw of 2e hands? Eenmaal in caravanland gedoken werd ik natuurlijk verliefd op van die leuke gepimpte caravans met hippe stofjes en kleurtjes. Al snel kwamen we tot de conclusie dat er met een baan van 34u en 36u + kind niet veel tijd over zou blijven om te sleutelen en te klussen aan een oude caravan. We kozen uiteindelijk dus voor nieuw.
- De indeling: hoeveel personen wil je in je caravan stoppen? Wil je een stapelbed of niet? En een zitje of niet? Keuzes keuzes. Ga je alleen in warme landen kamperen en zit je ‘s avonds de hele avond buiten, als je kroost binnen ligt te ronken in de caravan? Dan is een vast zitje wellicht niet nodig. Wij zijn van plan om ook in het voorjaar in noordelijke landen te kamperen en dan is het wel fijn als je binnen lekker warm een zitje hebt, terwijl je kinderen in hun eigen bed liggen. Kortom: de keuze voor een stapelbed met daarnaast een vast zitje was gemaakt.
Na heel wat heen en weer gereis door Nederland (laten die caravanzaken nou net aan de andere kant van het land zitten) schaften we onze mooie sleurhut aan. En wat zijn we er blij mee! Direct na aanschaf gingen we een weekendje op een super toffe camping dicht bij huis staan: Bij ons in Groesbeek. Daarna de hittegolf in Frankrijk overleefd en we kijken nu alweer uit naar de eerste voorjaarszon zodat we ons fijne huisje uit de stalling kunnen halen.
En of ik al een nadeel heb gevonden aan het bezit van deze caravan? Ja toch wel… Door de caravan hebben we namelijk nóg meer vakantiebestemmingen op ons wensenlijstje erbij gekregen en wordt het nóg lastiger kiezen waar we onze vakantiedagen komend jaar weer aan zullen besteden!