Reizen met een baby van 6 maanden vs. een baby van 11 maanden: dit zijn de 10 grote verschillen!

Auteur: Femke

Dit artikel is gepubliceerd op: 4/03/2019

Een klein weekje naar de zon. Terrasjes, beetje slenteren, lekker eten en drinken, dat is het plan. We verblijven in Sitges, een klein stadje ten zuiden van Barcelona. Onze dochter is inmiddels 11 maanden oud en alhoewel het al haar 4e vakantie wordt, is het weer een heel andere ervaring dan de vorige, toen ze nog 6 maanden oud was. 5 maanden verder, maar wat een wereld van verschil!

1. De bagage

Josephine tijgert tegenwoordig graag rond, dus nemen we voldoende kleertjes voor haar mee. Voor onszelf is dat anders. “We gaan toch niet veel doen. Ik kan best 2 dagen hetzelfde aan.” Een inschattingsfoutje. Josephine zit namelijk in een knuffel-en-grijpfase. Gevolg: haar koek, snot en melk eindigt ook op onze kleren. Al op het vliegveld in Brussel heb ik de eerste Liga-korsten op mijn shirt. Note to self: volgende keer meer kleding meenemen óf een verblijf met wasmachine boeken.

Al op het vliegveld in Brussel heb ik de eerste Liga-korsten op mijn shirt.

2. Vliegen is een stuk minder relaxed

Aan de stoel vóór haar hangen, staan, graaien naar de boekjes, aan de veiligheidsriemen trekken, dát is wat ze wil. Onze tactiek wordt ‘afleiden’. Ze klimt van mij naar mijn vriend en terug; we laten speeltjes zien, lezen voor, zingen liedjes. Alles zolang ze onze medepassagiers maar niet tot last is. Wat was vliegen met een 6 maanden oude baby toch relaxed beseffen we nu: ze zat, lag, draaide en sliep alleen maar. De jongens achter ons vinden het gelukkig leuk om kiekeboe met haar te spelen en het verschonen van de luier is ook gelukt. We zijn 2 uur verder, we zijn in Barcelona. Pfiew.

3. Een buggy in plaats van een kinderwagen

Onze nieuw aangeschafte Easywalker XS buggy past in de handbagagerekken. Daar hebben we hem niet nodig, dus hij gaat gewoon voor het instappen in het ruim en staat voor ons klaar bij het uitstappen van het vliegtuig. De buggy, die je met één hand in- en uitklapt, is bij het reizen veel fijner dan de kinderwagen. Die rijdt comfortabeler, maar is veel groter, logger en je moet hem in elkaar zetten en weer uit elkaar halen. Vanaf El Prat rijdt een rechtstreekse bus in 20 minuten naar Sitges. Ook in de bus gaat de buggy in een handomdraai in elkaar, mijn andere arm heb ik over om Josephine te tillen.

De buggy, die je met één hand in- en uitklapt, is bij het reizen veel fijner dan de kinderwagen.

4. Het opvoeden begint

Josephine kijkt haar ogen uit in de bus. Als ze moe is, wordt ze druk en kraait ze naar alle medepassagiers. Bij een kleine baby vinden mensen dat nog schattig, maar nu ze wat groter wordt, zijn er toch mensen die vinden dat het een kwestie van opvoeden wordt. Maar hoe dan?

5. Hoera voor de kinderstoel!

Er is een lift in het complex en het babybedje en de kinderstoel staan klaar. Vanaf haar troon op ons balkon aan de boulevard bekijkt Josephine alle vogels en mensen die voorbijkomen. In de meeste restaurants hebben ze er ook wel eentje en daardoor zit zij er ook echt gezellig bij tijdens onze pitstops.

6. Niet alleen meer melk

Toen ze alleen nog maar melk dronk, stonden we soms te klooien met de fles. Is het niet te warm, te koud, is het te veel of juist te weinig? Zeker buiten de deur was dat niet altijd handig. Josephine eet inmiddels ‘alles’ (en soms helaas ook niks). Brood heb je gemakkelijk bij de hand; heeft ze honger of verveelt ze zich, dan is ze dus gemakkelijk te pleasen. En af en toe eet ze al een Spaans hapje met ons mee. Olé!

7. Minder slaap overdag

Op eerdere vakantiefoto’s zie ik vooral een slapende baby. Nu slaapt ze vaak nog maar 2 keer per dag en dat maakt het veel gemakkelijker om dingen te ondernemen. Lange blokken zonder slaap, betekent lange blokken leuke dingen doen met een wakker kind.

8. Ook activiteiten voor haar

Ze vindt zelf al dingen leuk! En dus starten we onze dagen in het speeltuintje aan zee waar ze kan schommelen. Dikke tranen als we weer verder willen, die ze 3 seconden later vergeet als ze een duif ziet vliegen. We slenteren over de boulevard, stoppen bij terrasjes, laten haar ‘thuis’ slapen en lezen ondertussen zelf een boek of spelen een spelletje. Wat een heerlijke vakantie, dit gaat veel te snel voorbij.

Dikke tranen als we weer verder willen, die ze 3 seconden later vergeet als ze een duif ziet vliegen.

9. Meer beweging

Onze terugvlucht heeft 3 uur vertraging en we zien mensen fronsen als we haar op de vloer van het vliegveld rond laten schuifelen. Maar ja, wij weten dat we nog een vlucht van 2 uur en een autorit van een uur te gaan hebben. Een kind van deze leeftijd heeft nu eenmaal beweging nodig. Thuis krijgt ze weer schone kleren aan en bacteriën zijn goed voor de weerstand, toch?

10. Wij zijn zelf gemakkelijker

Het grootste verschil met eerdere vakanties? We zijn niet meer zo panisch over een zonnestraaltje op haar huid, verwisselen in een handomdraai een luier op vreemde plekken, maken ons niet meer zo druk als ze het op een huilen zet en durven sneller nieuwe dingen met haar te doen. We hebben inmiddels 11 maanden ervaring als papa en mama en ook dat maakt de vakantie anders dan de vorige.

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!