Tips, tips, tips! Zó ga je gerust op vakantie met je baby

Auteur: Cootje

Dit artikel is gepubliceerd op: 23/01/2018

De eerste vakantie met je baby! Dat is iets om naar uit te kijken. En toch is het ook spannend. Vroeger, toen je nog geen kinderen had, wist je precies wat je mee moest nemen, maar nu met een baby vergt een vakantie toch wat meer voorbereiding. In ieder geval dat was bij mij het geval.

Het liefst had ik de hele babykamer ingepakt, maar gezien de 20 kilo bagagelimiet per persoon van de luchtvaartmaatschappij was dat niet mogelijk. Om je te helpen met de voorbereiding van jouw vakantie met baby vind je hier wat handige tips. Ook heb ik een checklist gemaakt voor als je met je baby op vakantie gaat.

Draagzak, kinderwagen of buggy op vakantie

Ga je op vakantie met de auto dan kun je natuurlijk de hele kinderwagen met bak meenemen. Ga je vliegen, dan wordt het al iets lastiger. Het kan wel, maar de kinderwagen wordt ingecheckt met je koffers. Ik weet niet of je weleens hebt gezien hoe er met koffers wordt gegooid? Ik vind dat in ieder geval geen aanrader.

Is je baby al iets groter, dan heb je de kinderwagen niet nodig maar een buggy. De ideale buggy voor op vakantie is bij mij en mijn vriendinnen al jaren onderwerp van gesprek. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een niet al te dure paraplubuggy. Deze mag op het vliegveld tot de gate en bevalt ook tijdens de vakantie prima. Mijn vriendinnen zweren bij de Babyzen Yoyo. Deze buggy mag namelijk mee als handbagage. Wel is die een stuk duurder.

Tijdens de reis en ook op vakantie is een draagzak of -doek echt een aanrader. Als je je baby lang achter elkaar moet dragen, bijvoorbeeld als ie moet huilen tijdens de vlucht, dan is een draagzak echt ideaal.

“Tijdens de reis is een draagzak of -doek echt een aanrader.”

Handbagage met baby

Een bekende truc om je baby tijdens de reis bezig te houden is het inpakken van een aantal cadeautjes. Om het uur kun je er eentje geven; het uitpakken houdt je kindje weer een tijdje zoet. Zelf had ik bijvoorbeeld rozijntjes en een klein boekje ingepakt. Ook de tablet of telefoon kan (eventjes) voor afleiding zorgen. Er zijn zelfs apps ontwikkeld speciaal voor baby’s. Ga je met de auto op vakantie, dan kun je allerlei speeltjes vastmaken aan de achterkant van de stoelen. Zo creëer je je eigen babygym voor onderweg.

En – misschien logisch – neem genoeg eten mee voor onderweg. Je weet nooit of je in de file terechtkomt of dat je vliegtuig vertraging heeft. Dan heb je liever te veel mee dan te weinig. Mijn ervaring is dat bijna alles door de douane komt, zolang je kunt aantonen dat het voor je kind is. Sowieso mag je flesvoeding, afgekolfde borstvoeding en potjes babyvoeding meenemen.

“Neem liever te veel eten mee dan te weinig.”

Geef je flesvoeding, dan kunnen ze het water vaak in het vliegtuig opwarmen. Geef het wel op tijd aan, want door drukte kan het wat langer duren. Ik heb ook weleens zelf water gekookt en met koud water moeten mengen tot de juiste temperatuur. In de auto vond ik het handig om een thermofles met warm water bij me te hebben. Even mengen met koud water en klaar.

Babyuitzet tijdens je verblijf

Wat er aan babyspullen aanwezig is op je vakantieadres, verschilt. Bij de meeste accommodaties kun je een babybedje lenen of huren. Vaak kun je bij het boeken al aangeven of je er gebruik van wilt maken. Ga je rondreizen, dan kan het handig zijn om een eigen bedje voor je kind mee te nemen. Kijk eens naar een slaaptentje van bijvoorbeeld Deryan. Voor ons bleek dit de ideale oplossing.

Vraag van te voren of er een kinderstoel aanwezig is. Zo niet, dan zijn er handige reiskinderstoelen te koop. Ik ben nogal fan van de Sack ’n Seat, omdat die echt heel weinig ruimte inneemt.

Speelgoed tijdens vakantie

Welk speelgoed neem je mee op vakantie? Mijn tip: neem een speeltje of knuffel mee waar je baby aan gehecht is. Sommige kindjes moeten best even wennen aan een nieuwe omgeving en een vertrouwd speeltje helpt. Daarnaast moet het speelgoed weinig ruimte innemen, licht in gewicht zijn en tegen zand en water kunnen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan blokjes die je in elkaar kunt schuiven, badspeeltjes (ook voor op het strand en in het zwembad) of knisperboekjes. En wil je je baby lekker laten spelen op het strand, dan komt dat Deryan tentje weer goed van pas.

Luiers en toiletartikelen

Toen wij voor het eerst op vakantie gingen met onze baby heb ik een heleboel luiers meegenomen. Dat heb ik daarna nooit meer gedaan. Luiers verkopen ze overal, tenzij je echt helemaal off the beaten track gaat, denk ik. Wel zijn de merken in het buitenland anders dan in Nederland. Hetzelfde geldt voor shampoo, lotion en zonnebrand. Heeft jouw baby een gevoelige huid neem deze producten dan van thuis mee. Anders is het niet per se nodig.

Medicijnen

Over het algemeen hebben ze medicijnen ook in het vakantieland zelf, maar toch kan het handig zijn om een aparte toilettas met eigen medicijnen mee te nemen. Daarin stop je alles voor kleine ongelukjes en ongemakken, zoals pleisters, verband, thermometer, kinderparacetamol, anti-insectencrème, prikweg, pincet en tekentangetje. Op verre reizen kun je ook kinder-ORS meenemen. Zelf vond ik het fijn om ook desinfecteermiddel mee te hebben.

Checklist vakantie baby

Hopelijk heb je wat aan deze tips! Bekijk ook de checklist die ik heb gemaakt, met een handig overzicht van alles wat je mee moet/kan nemen als je met je baby op vakantie gaat.