Op stedentrip met een peuter: neem je de trein of toch het vliegtuig?

Auteur: Stefanie

Dit artikel is gepubliceerd op: 17/12/2019

Elk jaar gaan mijn man en ik met Mick (2017) rond kerst op stedentrip. Even lekker met z’n 3’tjes op pad. We zijn voor het eerst met de trein naar Berlijn geweest. En hoewel een treinreis ook nadelen heeft (je bent beperkter qua bestemmingen en soms duurt de reis langer), zijn er ook veel voordelen. Wat vonden wij nou zo fijn aan reizen met de trein?

1. Je mag zoveel bagage meenemen als je wilt!

Dit is misschien wel het grootste voordeel. Je zit niet vast aan een bepaalde bagagelimiet, dus die extra broek of dat extra pak luiers is geen enkel probleem. Ook kun je lekker je eigen eten en drinken meenemen, want dat mag gewoon. Wij namen flink wat pakjes drinken mee zodat we die in Berlijn ook konden gebruiken.

2. Flexibeler qua tijden

Als je een vlucht boekt kom je soms ’s avonds laat aan of vlieg je juist heel erg vroeg. Ga je met de trein dan is het makkelijker om een tijd te kiezen die voor jou beter uitkomt. De trein naar Berlijn rijdt bijvoorbeeld elk uur vanaf Amersfoort of Amsterdam. Wij kozen voor een treinreis net na de lunch. Mick kon dan prima zijn middagslaapje in de trein doen en dat vonden wij ideaal.

Mick kon dan prima zijn middagslaapje in de trein doen en dat vonden wij ideaal.

3. Het scheelt tijd

Alhoewel ik eerder vermeldde dat een treinreis vaak langer duurt dan een vlucht, bespaar je ook heel veel tijd. Je hoeft bij een treinreis niet 2 uur van tevoren in te checken, een kwartiertje is meer dan genoeg. Ook hoef je geen koffers in te checken of in de rij te staan voor de douane. Nog een voordeel is dat het station van een stad vaak midden in het centrum ligt, terwijl dat met een vliegveld vaak niet het geval is; scheelt ook weer tijd. In ons geval zouden we met een vliegreis evenveel tijd kwijt zijn als met de trein naar Berlijn.

4. Het is een stuk beter voor het milieu

Een trein heeft veel minder CO2-uitstoot dan een vliegtuig. Reizigers die reizen met een vliegtuig vervuilen 10 keer meer dan reizigers die reizen met een trein. Als je met de trein reist ben je dus ook een stuk milieubewuster bezig. Dat was voor ons niet de belangrijkste reden om niet te gaan vliegen, maar wij vonden het wel fijn om er ook eens rekening mee te houden.

5. Een trein heeft wifi

Tijdens korte vluchten – wat vaak het geval is als je een stedentrip maakt – is er meestal geen entertainmentsysteem aanwezig in het vliegtuig. In de trein heb je onbeperkte wifi en ook voldoende stopcontacten voor telefoons en tablets. Wel zo handig om de kids even bezig te houden. Ook kun je zelf bijvoorbeeld alvast een mooi fotoboek maken van de stedentrip op de terugweg.

6. In de trein hoef je geen gordel om

Mick kon dus de hele reis lekker bewegen en hoefde niet per se op zijn stoel te blijven zitten. Hij heeft gedurende de reis heerlijk met de treintjes en busjes rondgereden over de stoel, op de tafel en op de grond.

7. De trein heeft een restaurant aan boord

Als je iets wilt eten of drinken kun je naar de restauratiewagen lopen en er even gaan zitten. Je kunt zelf iets uitkiezen van de menukaart. Wij vonden het lekkerder dan het gemiddelde vliegtuigeten. Ook ben je weer in een andere omgeving en heb je even kunnen lopen. Voor Mick hadden we een kindermenuutje besteld en hij smulde lekker van de spaghetti. Ook kreeg hij een treintje bij het menu waar hij vervolgens ook weer even zoet mee was, ideaal!

8. Een schone luier

Wij vonden het zo veel relaxter om een luier te verschonen in de trein dan in een vliegtuig. In de trein heb je toiletten voor invaliden en als je daar even iets op de grond legt, heb je alle ruimte om de luier te verschonen. In een vliegtuigtoilet is dat echt een drama.

9. Veel beenruimte!

In de trein heb je meer beenruimte dan in het vliegtuig. Wij hadden zelf voor een paar euro meer eersteklasplaatsen gereserveerd. Wij hadden gekozen voor een coupé met in totaal 4 stoelen. Wij hebben bijna de gehele treinreis met z’n 3’tjes in de coupé gezeten, heerlijk! Mick kon zo lekker uitgebreid liggen en zijn middagdutje doen en wij hadden ook nog alle ruimte om te relaxen. Ook kon Mick nu lekker in de coupé spelen en tekenen aan het tafeltje zonder dat andere mensen er last van hadden.

10. Je ziet meer van de omgeving

Tijdens een treinreis zie je natuurlijk meer van een land dan als je ernaartoe vliegt. Je kunt gedurende de hele reis lekker naar buiten kijken en genieten van alles wat je tegenkomt.

Natuurlijk kun je met de trein niet op elke bestemming komen die je graag zou willen, maar met deze blog wil ik jullie graag de voordelen laten zien van het reizen met de trein. En Berlijn in de winter… Ook zeker een aanrader met een peuter van 2!

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!