Tips & trucs voor een meivakantie in lockdown: naar Tuinzania of toch Woonkameroen?

Auteur: Lara

Dit artikel is gepubliceerd op: 26/04/2020

Zo daar is die dan: de langverwachte meivakantie. Een hoop mensen hadden aan het begin van dit jaar nog mooie plannen. Toch? Wij zouden naar Nice gaan met de familie, omdat mijn ouders 40 jaar getrouwd zijn. Maar ja, toen kwam corona voorbij en moesten we de plannen even parkeren. We nemen nu genoegen met een tripje naar Tuinzania of Balkonia. Misschien ga jij deze vakantie wel naar Woonkameroen? Exotischer wordt het helaas niet.

Om toch dat goede vakantiegevoel te krijgen geef ik je lekker veel tips om de kids bezig te houden. Want ja,Ā happy kids, happy parents toch? šŸ˜ŠNatuurlijk kun je zelf ook meedoen met een hoop van deze tips. Lekker samen dingen doen is in deze tijd misschien nog wel extra belangrijk. En dan bedoel ik samen als gezin dus, niet met buren of vrienden. We houden ons netjes aan die 1,5 meter afstand.

Lekker samen dingen doen is in deze tijd misschien nog wel extra belangrijk.

Tips bij mooi weer

Als het tijdens de meivakantie mooi weer is, geef ik je hier enkele tips om de vakantie buiten nog leuker te maken.

 • Sommige pluktuinen zijn (beperkt) open. Pluk je eigen bloemen om je huis op te vrolijken!
 • Je kunt zelf naar het tuincentrum gaan en plantjes of zaden halen. Start samen met je kinderen bijvoorbeeld een kleine moestuin of kruidentuin. Doe samen de mooie planten in potjes en geef ze een plek in de tuin. Zelf koop ik nu elke week een mooie plant voor in de tuin. Ik word namelijk heel blij van een vrolijke tuin vol groen en kleur.
 • Maak een lekkere fietstocht en stop onderweg voor een picknick. Ik krijg daar altijd een ultiem vakantiegevoel van. Ook in de avond kan dit prima. Haal lekker wat eten af en zoek een rustig plekje in de natuur om het op te eten. Daarna nog een spelletje buiten: verstoppertje, tikkertje of kubben en de kids zullen lekker slapen.
 • Als je een tuin hebt die groot genoeg is, zou je kunnen kamperen in eigen tuin. Misschien kun je er zelfs ā€™s avonds wel een vuurtje maken waarop je marshmallows roostert?
 • Wij hebben een zwembad in de voortuin gezet. Ok toegegeven, we hebben meteen geen voortuin meer over, maar ach. De kids hebben fun (ondanks dat de temperatuur van het water nog erg laag is brrr ). Spelen met water blijft natuurlijk echt het allerleukste.
 • Laat je kind een dag de baas zijn in huis. Ze mogen dan bepalen wat ze willen eten en wat ze willen doen. Dat kan hele verrassende resultaten opleveren. Je kunt er natuurlijk ook een paar passende regels bij verzinnen. Bijvoorbeeld we doen 4 activiteiten op een dag waarvan er minimaal 2 buiten moeten zijn. Om te voorkomen dat je de hele dag Disneyfilms moet kijken.
 • Maak een parcours/speurtocht door het huis inclusief de tuin. Laat kinderen klimmen en klauteren en als je slim bent verwerk je er meteen enkele huishoudelijke taken in. Bijvoorbeeld: haal je bed af en vouw deze onderbroeken op je allermooist op. Houd het vooral leuk; laat ze knuffels zoeken, een specifiek boek of jou!

(Thuis) uit eten

O nog even over dat eten afhalen, wat ik hierboven noemde. Het is ideaal en je hebt zo zelf ook een beetje vakantie? Wij haalden al eens tapas bij La Cubanita, friet bij het Friethoes en een keer een heerlijke pizza. Veel zaken werken met Uber Eats. Bestel van tevoren en je hebt heerlijk eten. Kijk ook eens bij de lokale zaken; sommige adverteren bijvoorbeeld op Facebook of een andere site (er zijn de laatste tijd veel initiatieven ontstaan). Zorg er wel voor dat iemand het eten afhaalt en dat je een plek uitzoekt waar het niet al te druk is om het op te eten. Hou rekening met die 1,5 meter afstand. Natuurlijk kun je thuis ook de tafel overdreven netjes dekken met de kinderen samen. Wijnglazen, extra bestek, net tafelkleed en zo. Je zult zien dat het dan nog lekkerder smaakt šŸ™‚

Tips bij minder goed weer

We hopen natuurlijk op dagen zon achter elkaar. Maar we zijn in Nederland en dus gaat het vast nog een keer regenen. Of het is zo’n dag dat niemand ergens zin in heeft. Daarom de volgende leuke tips. Veel van deze tips zijn online, maar je bent zo toch ook educatief bezig. Dan mag het wel iets vaker, toch?

 • Normaal gesproken organiseert het Archeon een Romeinenweek waar je de Romeinen in actie ziet. Nu kun je ze online volgen. Ze hebben diverse knutseltips, je kunt skypen met een echte Romein of doe een onlinespeurtocht. Zeker de moeite waard!
 • Diverse Nederlandse musea hebben hun onlinedeuren geopend. Leer bijvoorbeeld met een tutorial van het Rijksmuseum zelf portretten schilderen zoals Vincent van Gogh. Maak je eigen kunstwerk en doe mee met Instagramaccount @tussenkunstenquarantaine. Samen met mijn dochter heb ik dit gedaan. We hebben enorm gelachen en genoten van het resultaat.
 • Voor de kleine Freek Vonks onder onsĀ heeft Naturalis ook zijn onlinedeuren geopend. Het vergt wat klikkunst maar je kunt door het museum wandelen en zelfs de T-rex bekijken. Hoe spannend is dat!
 • Misschien heb jij wel een echte onderzoeker in huis en zijn proefjes doen helemaal hot. Neem dan een kijkje op de proefjessite. Er staan allerlei proefjes uitgelegd. Erg leuk om te ontdekken hoe bepaalde dingen werken. Bijvoorbeeld de proef met een ballon en een spaarlamp. Mijn zoon vond het zo’n ontdekking! Door de ballon statisch te laden en de lamp ermee in aanraking te brengen ging deze even aan. Dat moesten we natuurlijk in de wc (donkerste plekje in huis) bekijken. Fantastisch toch!
 • Mijn dochter is dol op theater, ze mist haar theaterlessen enorm. Gelukkig zijn er ook leuke alternatieven voor. Op Instagram kun je Anneke volgen. Ze geeft theaterlessen met haar Buro-Bis. Superleuk voor kinderen van ongeveer 6 tot 9 jaar. De lessen zijn terug te kijken en heel goed te volgen. We hebben al heel wat afgelachen. Mocht jouw kind nu niet zo van het doen zijn, maar wel van het bekijken dan hebben een verschillende theaterproducties hun theaterstukken gratis beschikbaar gesteld:
  De Toneelmakerij heeft jeugdvoorstellingen en bijpassende opdrachten online gezet. Het leuke is dat ze voor alle leeftijden wel wat hebben. Voor 5+ maar ook voor 13+. Dus voor iedereen wel iets leuks. De site is duidelijk en overzichtelijk. De voorstellingen zijn te bekijken op de site en je hoeft er verder niks bijzonders voor te downloaden.
  Maas Theater en Dans zet elke week een nieuw voorstelling online. Dat is leuk voor de wat oudere kinderen, erg swingend en vrolijk.

Overige tips

Tot slot nog wat andere tips die ik jullie niet wilde onthouden:

 • Het Natuurspeeleiland Haarlem heeft een leuke avonturenzak ontwikkeld genaamd Sjaak en de Bonenstaak. Die kun je ook krijgen als je niet in Haarlem woont. Je kunt hem ook op laten sturen. Zie de site voor meer info.
 • Hebben jullie de app van de Thuisbieb al? Hiermee kun je een heleboel kinderboeken lezen, erg handig nu de bieb dicht is. Ook fijn is de gratis Luisterbieb van de bibliotheek. Mijn kinderen zijn er erg fan van. Heerlijk in het zonnetje liggen en ontspannen, terwijl je een leuk of spannend luisterboek luistert. Zelf vind ik het trouwens ook heerlijk om onderweg op de fiets (ik fiets nogal veel van werkplek naar werkplek) te luisteren naar een spannend boek. In de auto is het ook ideaal. Als je lid bent van de bieb kun je veel e-boeken lezen en luisteren. Tijdens de coronacrisis zijn deze apps ook beschikbaar als je geen lid bent van de bieb. Wel is het assortiment wat beperkter.
 • Dan nog een allerlaatste tip voor de creatieve kids. Heb jij de oplossing voor het wegwerpplastic? Dopper (van de drinkflessen) heeft een challenge voor kinderen online gezet. Kinderen vanaf 8 jaar helpen bouwen aan een prototype machine om de plasticsoep op te ruimen en alle ideeĆ«n zijn welkom. Dus snel even op de site kijken.

Hopelijk kom je zo de meivakantie door en heb je wat inspiratie gekregen. Het volgende blog dat ik schrijf gaat dan hopelijk weer over een van mijn vakantieavonturen. Wat zou dat leuk zijn! Tot die tijd: doe voorzichtig, luister naar je gevoel en doe wat goed voelt. Houd afstand, zodat we hopelijk volgend jaar weer gezond op vakantie kunnen (al hopen we natuurlijk eerder).

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali CuraƧao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiƫrende Italianen.

Volg ons ook!