Lange zonnige dagen, eindeloos zwemmen en spelen plus een nieuwe omgeving en nieuwe avonturen: zo’n vakantie is nogal wat voor kinderen. Je zou bijna vergeten dat je kleine ook hier voldoende slaap nodig heeft, misschien zelfs meer dan thuis! Om de gezondheid en gezelligheid te bewaken is het een goed idee om ook op vakantie wat aandacht aan slaap te besteden. Met wat kleine tips en trucs slaapt je kind als een roos en kunnen jullie ook volop genieten van de vakantie. Ik heb 7 tips voor je op een rijtje gezet.
1. Houd zo veel mogelijk het vaste ritme aan
Als je kind thuis nog een middagslaapje doet, doe je er goed aan dit middagslaapje te handhaven. Dit kan natuurlijk gewoon in zijn bed, maar dat lukt misschien niet altijd. Een slaapje in de autostoel of de kinderwagen kunnen uitkomst bieden. En ook ’s avonds kan het geen kwaad zo veel mogelijk de normale bedtijd aan te houden; het is natuurlijk nog vaak lang licht en gezellig, maar niet alle kinderen zijn fervente uitslapers. Door toch op tijd naar bed te gaan, voorkom je een slaaptekort.
2.Probeer het vakantiebedje thuis vast uit
Als je baby of peuter in het campingbedje slaapt tijdens de reis, zou je je kind vast kunnen laten wennen door hem er thuis in zijn vertrouwde omgeving een paar nachtjes in te laten slapen. Dan is de omgeving nog steeds nieuw, maar het bedje al wel bekend terrein. Dat kan zeker helpen om rustiger te slapen. Vergeet ook de favoriete knuffel(s) niet!
Vergeet ook de favoriete knuffel(s) niet!
3. Introduceer een slaapritueel
Je hebt thuis waarschijnlijk een vaste routine om je kinderen klaar te maken voor bed, zoals een badje, tandenpoetsen en voorlezen. Nu zal dit er op vakantie net wat anders uitzien, maar bedenk gelijk een fijne routine waar je de hele vakantie aan vast kunt houden. Kinderen houden van regelmaat en routine, zelfs hun lichaam reageert daarop. Op het moment dat je het bedritueel start, weet het lichaam dat het tijd is om te slapen en maakt het melatonine aan. Dat helpt enorm bij het in slaap vallen. (Ga overigens niet zonder doktersadvies met melatoninepilletjes aan de slag. Kinderen zijn heel goed in staat zelf dit hormoon aan te maken, vertrouw daarop!)
Op het moment dat je het bedritueel start, weet het lichaam dat het tijd is om te slapen en maakt het melatonine aan.
4. Let op de slaapsignalen van je kind
Wellicht slaapt je kind al een tijdje niet meer overdag. Een vakantie, een lange reis en alle nieuwe indrukken kunnen toch best vermoeiend zijn. Een slaapje overdag is dan helemaal zo gek nog niet. Let op signalen als hangerig zijn of in de ogen wrijven, laat hem dan even liggen op bed of in een hangmat. Ook kan het zijn dat je peuter om 18.00 uur al begint te gapen. Dat lijkt erg vroeg op vakantie maar het lichaam van je kleintje houdt daar geen rekening mee natuurlijk. Moe is moe, stop hem lekker in bed, dan is hij de volgende dag weer helemaal fris.
5. Verduister de ramen
In vakantiehuisjes zijn de gordijnen vaak niet erg verduisterend. Gebruik daarom vuilniszakken of een extra laken on de ramen mee af te plakken. Juist in de zomer als de dagen lang zijn, kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen als het licht is. Ook kan het helpen bij de middagslaapjes.
6. Wees realistisch over wat je kind aankan
3 dagen achter elkaar een stad bezoeken en dan ’s avonds nog naar de kinderdisco kan wat te veel gevraagd zijn van je kind. Las af en toe een rustige dag in waarop je niet te veel plant en de tijd neemt om echt te ontspannen. Stop je kinderen dan ook lekker op tijd in bed om weer goed op te laden voor de nieuwe dag.
7. Pak thuis zo snel mogelijk je ritme en routine weer op
Als je kind in het hotel bij jullie op de kamer slaapt kan het zijn dat hij thuis weer erg moet wennen aan het alleen slapen. Dat is niet erg en helemaal normaal. Leg je kind bij thuiskomst wel direct weer in zijn eigen kamer, maar besteed wat extra tijd aan het naar bed gaan. Je kunt eventueel nog even op de gang blijven rommelen totdat je kindje slaapt zodat hij weet dat je in de buurt bent. Ga ook direct weer op de normale tijd naar bed anders kom je in de knoop met het ritme van school of het KDV.
En last but not least: geniet!
Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. Geniet met elkaar van de mooie omgeving en het samenzijn. En dan is het helemaal niet zo erg als het slapen niet altijd even goed lukt; een uurtje meer of minder zal uiteindelijk niemand van wakker liggen.