10 x tips & tricks: zó voorkom je een jetlag bij je baby

Auteur: Anne

Dit artikel is gepubliceerd op: 3/04/2018

Laatst kreeg ik op Facebook een vraag van Fleur: “Hi Anne, vraagje: wij gaan in april naar Curaçao. Heb je tips hoe we Emma het snelst laten wennen aan een andere tijdzone? Of moeten we accepteren dat onze dag om 03.00 uur begint, hahaha’.

10 tips om een baby jetlag te voorkomen (of om er beter mee om te gaan)

Zelf heb ik alleen nog maar ervaring met 1 uur tijdsverschil, en dat was vorige week toen de zomertijd inging ;). En toen we in Lissabon waren. Daar hielden we gewoon de Nederlandse tijd aan en dat werkte perfect. Maar om nou in Curaçao dezelfde tijd aan te houden als in Nederland… dat lijkt me nou ook niet de beste oplossing. Al zijn er mensen die dat prettiger vinden! Gelukkig ken ik wat mama’s die ervaring hebben met het maken van een verre reis met baby, dus ik besloot hen te ondervragen.

Al gauw kwam ik tot de conclusie dat iedereen er weer anders mee omgaat. De ene baby heeft er immers meer last van dan de andere. Mocht je binnenkort een verre reis met baby maken, dan heb je misschien wel wat aan onderstaande 10 tips!

1. Hoe jonger de baby, hoe minder last van een jetlag

Het schijnt zo te zijn dat hoe jonger de baby is, des te minder last hij heeft van een jetlag. Vooral omdat hij meer slaapt op een dag.

Priscilla, mama van James bevestigt dit: “James heeft toen we naar Thailand gingen daar niet zo veel last van gehad. Dat komt misschien ook omdat James op dat moment nog maar 10 weken oud was en vooral gehecht was aan zijn eigen eet- en slaapritme. Dus om de 3 uur voeden, in de nacht om de 5 uur en tussendoor veel slapen. Dat bleef eigenlijk gewoon een beetje hetzelfde tijdens onze reis. Hij paste zich gewoon aan”. Wel liep Priscilla tegen andere dingen aan maar daarover in een ander blog meer 😉

2. Houd de nieuwe tijd aan

Zet je horloge op de nieuwe tijd en probeer dat ritme aan te houden, niet alleen voor je baby, ook voor jezelf. Laat je baby overdag lekker slapen als hij dat normaal ook doet. Doe vooral wat goed voelt, je kunt het nieuwe ritme ook langzaam opbouwen. Er wordt weleens gezegd dat je voor ieder uur tijdsverschil een dag moet nemen om te wennen. In Nederland is het 5 uur later dan op Curaçao dus reken maar uit. Mocht jouw baby last hebben van een jetlag, weet dan dat het een aantal dagen kan duren voordat je baby een beetje gewend is. En vergeet niet dat dit natuurlijk ook voor de terugreis geldt!

Claire, mama van Teddie, ging met haar vriend naar Curacao: “Teddie had niet echt last van een jetlag bij aankomst op Curaçao. Ik heb haar geprobeerd meteen in het nieuwe ritme te stoppen en dat werkte heel goed.”

Lisette, mama van Milou, ging met haar dochtertje en vriend naar Bali. “Milou had wel iets last van een jetlag. Laat het slaapritme dat je in Nederland hebt opgebouwd los. In het begin wilden wij haar ritme vasthouden, maar dit lukte niet en dat zorgde voor teleurstellingen. Hierdoor konden wij sommige uitstapjes niet doen. Als je relaxed met een jetlag omgaat en meegaat met het ritme van de baby, dan gaat het vanzelf beter en wordt de druk op een kindje ook minder”.

“Als je relaxed met een jetlag omgaat en meegaat met het ritme van de baby, dan gaat het vanzelf beter en wordt de druk op een kindje ook minder.”

3. Boek een nachtvlucht als het mogelijk is

Dat zijn die extra euro’s echt wel waard. Met een beetje geluk slaapt de kleine tijdens de vlucht, zodat jullie in ieder geval uitgerust aan de vakantie beginnen. Of dat je vakantie uitgerust eindigt, ook fijn. 😉

Claire: “Voor de terugreis hadden we bewust een nachtvlucht genomen, zodat ze dan de hele reis kon slapen. We kwamen aan om 08.30 uur Nederlandse tijd en ook toen heb ik alles weer volgens het gewone ritme gedaan. Dit was iets lastiger, want nu had ze er wel iets last van. Ik probeerde haar af en toe wakker te houden. Uiteindelijk heb ik haar om 19.00 uur weer in bed gestopt en toen werd ze de volgende ochtend pas om 7.30 uur wakker!”

“Uiteindelijk heb ik haar om 19.00 weer in bed gestopt en toen werd ze de volgende ochtend pas om 7.30 wakker!”

4. Plan niet te veel

Plan vooral niet te veel de eerste dagen, zowel bij aankomst van je vakantiebestemming, als bij terugkomst.

5. Houd het donker ‘s avonds en trek eropuit overdag

Mocht je baby toch erg last hebben van een jetlag, houd het dan ‘s avonds en ‘s nachts donker, ook al wil je baby rondkruipen en spelen. Ook al brabbelen ze er in het begin nog lustig op los in bed, na een uur of 2 zijn ze zo moe dat ze vanzelf in slaap vallen. Overdag trek je de gordijnen open en dan ga je lekker naar buiten.

6. Aparte slaapkamer voor baby

Sowieso een aanrader als je met je baby op vakantie gaat: een aparte kamer waar je baby kan slapen. Mocht je baby ‘s nachts hele verhalen vertellen dan lig je daar niet meteen wakker van. Andersom kan het natuurlijk ook, dat jouw baby minder goed slaapt omdat je partner misschien wel een enorme snurker is. 😉

7. Meer voeden

Het schijnt dat meer voeden ook helpt. Misschien dat je baby ineens weer even een nachtvoeding nodig heeft en daardoor beter (verder)slaapt. Zorg dus dat je voldoende voeding en snacks bij de hand hebt en kijk er niet van op dat je weer even tijdelijk een nachtvoeding moet geven. Met een volle maag slaap je altijd beter, toch? 🙂

8. Deryan Travel-cot

Neem de Deryan Travel-cot mee. Sowieso een handig ding kan ik je uit eigen ervaring vertellen.

Lisette: “Waar wij heel veel aan hebben gehad is de Deryan Travel-cot. De eerste week werd Milou namelijk een paar keer per nacht wakker. In Bali hadden wij in alle accommodaties wel een babybed, maar deze diende ook als box. Wij merkten dat ze het bed als speelplaats ging zien, waardoor het slapen lastiger werd. Dit hield de jetlag in stand. Uiteindelijk zijn wij de Deryan Travel-cot gaan gebruiken en dat was een uitkomst. Ze snapte dat dit haar bedje was en slapen ging opeens zo veel makkelijker!”

“Wij merkten dat ze het bed als speelplaats ging zien, waardoor het slapen lastiger werd. Dit hield de jetlag in stand. Uiteindelijk zijn wij de Deryan Travel-cot gaan gebruiken en dat was een uitkomst.”

9. Wissel elkaar af

Als je met je partner op vakantie gaat en je baby wordt ‘s nachts vaak wakker, wissel elkaar dan af. Zo komen jullie allebei aan voldoende nachtrust.

10. Geniet

Last but not least: vergeet niet te genieten en weet dat als je baby er toch last van heeft, het echt weer over gaat. Probeer zelf te ontspannen en relaxed te blijven. Des te relaxter is je baby.

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Mocht je nog een tip hebben die hier niet bij staat, let us know! En Fleur, een hele fijne vakantie met z’n drietjes!

Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Lees verder

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Lees verder

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Lees verder

Volg ons ook!