Je bent zwanger, reislustig én je hebt een peuter van 2,5: welke babymoonbestemming kies je dan?

Op 14 januari hadden we een positieve test in handen: ik was zwanger van ons 2e kindje! En precies rond die periode was ik al druk bezig met de de KLM Werelddealweken voor de bestemming van onze volgende reis: Vietnam, Sri Lanka, Maleisië… Als ik te lang thuis ben en niets op de planning heb, dan word ik erg onrustig. We waren deze keer vrij laat met het uitstippelen van onze reis, want we reizen meestal in april, mei of juni.

Nou, mijn geduld werd dit keer aardig op de proef gesteld. Een verre bestemming uitzoeken waar je als zwangere veilig naartoe kunt, is namelijk lastiger dan je denkt! Ik kan verklappen dat het inmiddels gelukt is; vandaag hebben we de knoop doorgehakt en de tickets geboekt. Na een zoektocht van 2 maanden. Ook kan ik wel zeggen dat ik ontzettend mijn best heb gedaan om alles zo goed mogelijk uit te zoeken. Ik hoop dat ik met dit blog andere zwangere vrouwen een beetje kan helpen in hun beslissing om al dan niet voor een (verre) bestemming te kiezen.

Een verre bestemming uitzoeken waar je als zwangere veilig naartoe kunt, is namelijk lastiger dan je denkt!

En we gaan naar… *tromgeroffel*

Tijdens mijn zwangerschap van Indy heb ik vanaf 26 weken heftige complicaties gehad. Ik ben met 26 en 28 weken in het ziekenhuis beland met onverklaarbaar bloedverlies en een verhoogde kans op een vroeggeboorte. Weeënremmers, longrijpingsprikken en rust. Gelukkig is Indy braaf blijven zitten en kerngezond geboren met 39 weken. Dat betekent dat ik tijdens deze zwangerschap een iets verhoogde kans heb op vroeggeboorte of complicaties – zorgeloos zijn we dus niet meer. Het hoeft echter niet te betekenen dat het nu weer gebeurt.

Na goed overleg met de verloskundige besloten we om in april al te vertrekken; liever wat vroeger in de zwangerschap dan weer in dezelfde termijn als toen ik complicaties kreeg. Maar omdat we er zo lang over hebben gedaan om een beslissing te nemen over de bestemming, vertrekken we uiteindelijk toch 2 weken later dan gepland: begin mei, de dag na de 20 wekenecho vertrekken we naar… Bali!

… de dag na de 20 wekenecho vertrekken we naar… Bali!

De grote zika-afvalrace

Iedereen heeft wel van de zika-uitbraak in 2016/2017 gehoord. Opvallend genoeg hoor of zie je er nu bijna niets meer over op het nieuws. De informatie op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt ook niet meer bijgehouden. Dat maakte het nóg moeilijker. Mijn zoektocht begon dan ook naar een niet-Europese, tropische bestemming waar géén zika voorkomt. En heel kort gezegd: die is er niet! De landen die bovenaan ons lijstje van nog te bezoeken landen staan, vielen gelijk af. Landen die overbleven omdat ze zikaveilig zijn, waren of niet warm genoeg voor de reis die wij voor ogen hadden, of te duur, of we wilden ze liever voor later bewaren. En we hadden natuurlijk ook rekening te houden met onze dochter Indy, die absoluut niet lang in de auto wil zitten.

Daardoor vielen bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Sri Lanka, Canada, Australië en Mauritius voor ons af. Nadat ik best intensief bezig was geweest om een rondreis door Florida samen te stellen, begon het me tegen te staan. Het lijkt me leuk om ooit met de kids die kant op te gaan, pretparken te bezoeken. Indy heeft daar nu niet zo veel aan. Ze moet veel in de auto zitten, de bestemming is eigenlijk ook niet onze voorkeur en alles bij elkaar opgeteld is het best een dure bestemming. Ik schipperde enorm tussen ‘veilig’ Florida of ‘avontuurlijk’ Sri Lanka. Gelukkig vind ik het heerlijk om reizen uit te stippelen en routes te maken, en zo ook veel over het land te leren dus ik ging enthousiast aan de slag met Sri Lanka.

Een moeder van een kindje van het kinderdagverblijf van Indy was er ook geweest toen ze zwanger was. Zij vertelde me wel dat er echt veel muggen zijn en dat ze direct werd gestoken als ze geen lange kleding droeg of zich niet goed insmeerde. Ik heb werkelijk álles gelezen op internet, lokale nieuwssites en Sri Lankaanse medische websites, omdat ik ontzettend twijfelde of we de gok moesten wagen. We zouden precies tussen 2 regenseizoenen het rondje gaan reizen en er zijn voorgaande jaren heftige dengue-uitbraken geweest in heel het land. Zo kwam ik erachter dat er in februari dit jaar ook weer een verhoging van het aantal denguegevallen was. En dat voelde niet goed. De denguemug is de mug die zika overbrengt en ook al is Sri Lanka wat zika betreft een categorie 4 bestemming, als mijn gevoel zegt dat ik het niet moet doen, dan weet ik voldoende.

Ik heb werkelijk álles gelezen op internet, lokale nieuwssites en Sri Lankaanse medische websites, omdat ik ontzettend twijfelde of we de gok moesten wagen.

Onhaalbaar eisenpakket

Naast Sri Lanka hadden we inmiddels ook 2 reizen naar Mauritius in optie staan en ik was opnieuw naar Bali aan het kijken. Mauritius is een echte ‘babymoonbestemming’ lijkt het wel. In eerste instantie probeerde ik zelf een leuke rondreis samen te stellen met losse tickets en hotels, maar ik ondervond dat dát lastig is op Mauritius en duur. Uiteindelijk vonden we 2 mooie reizen tegen een (voor Mauritius) redelijke prijs: 17 dagen op een resort. Ik had mezelf er inmiddels bij neergelegd dat ons (of eerder mijn) eisenpakket niet haalbaar was en dat ik dan toch wat wensen los moest laten. Een paar dagen voordat we een van de reizen naar Mauritius moesten bevestigen ben ik ook meer informatie over Bali gaan zoeken. Vorig jaar hadden we ook 3 weken met Indy op Bali rondgereisd en amper een mug gezien. Voor Bali geldt eigenlijk hetzelfde als Sri Lanka en Mauritius: er is geen zika-uitbraak geweest, maar er is altijd een risico dat er zika kán zijn, omdat dengue ook voorkomt.

Ik belde met de GGD en gaf aan dat ik twijfelde tussen Bali en Mauritius. Zij bevestigden mijn gevoel: qua risico op zika is het om het even. Ze gaven aan dat Bali wellicht een betere keuze is dan Mauritius omdat er betere medische voorzieningen zijn. Daarbij komt dat Bali erg toeristisch is en ze er veel aan doen om muggen te bestrijden. Ik stuurde onze gids in Ubud van vorig jaar een berichtje dat we misschien terug zouden komen maar dat we twijfelden. Hij vertelde dat ze er nooit iets over horen in het nieuws. Na het nodige speurwerk op internet en op Indonesische websites was dat voor ons de bevestiging dat we naar Bali zouden gaan. We annuleerden de reizen naar Mauritius en boekten de tickets naar Bali. Over een paar weken vertrekken we voor 3 weken naar Bali!

Ze gaven aan dat Bali wellicht een betere keuze is dan Mauritius omdat er betere medische voorzieningen zijn.

Extra risico tijdens zwangerschap

Natuurlijk ben ik dit keer extra voorzichtig met alles. Want niet alleen muggen vormen een risico tijdens je zwangerschap, ook andere tropische ziekten kunnen veel heftiger verlopen als je zwanger bent. Omdat we vaker verre reizen maken, weten we goed waar we op moeten letten. Zo mag je bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap alleen anti-muggenspray gebruiken met maximaal 30% DEET. Ik vind de Care Plus Natural Spray ook goed werken, die gebruiken we altijd bij Indy omdat daar geen DEET in zit.

Voor meer informatie over de categorieën waarin de landen worden ingedeeld wat zika betreft kun je een kijkje nemen op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Volg ons ook op:

Recente blogs: