Happy camper: toptips voor een vakantie met kind en camper

Auteur: Iris

Dit artikel is gepubliceerd op: 24/08/2018

Een tijdje geleden las je in het blog van Iris hoe zij met haar gezin van Sydney naar Vlieland reisde. Om vervolgens door te vliegen naar de westkust van de VS voor een rondreis met camper! Hieronder lees je haar handige tips over het reizen met een camper!

5 jaar geleden had ik niet kunnen bedenken dat ik ooit met een kind en camper op vakantie zou gaan. Sterker nog, om het idee alleen al had ik waarschijnlijk hard gelachen. Maar tijden veranderen, en als je met een baby de vrijheid van het reizen wilt behouden dan is het lang zo gek nog niet! Met een camper ga en sta je namelijk waar je wilt en toch heb je alles 24/7 bij de hand.

Dus daar gingen we: 5 weken met een camper van 24 ft (hmm ja dat lees je goed, zo’n 8 meter) de hele westkust van de VS langs. 5 weken lang was deze RV (recreational vehicle = camper in de VS) ons tijdelijke huis. We durven ons inmiddels dus wel ‘camperexperts’ te noemen. Overweeg jij een trip met kind en camper of ben je je al aan het voorbereiden op zo’n onvergetelijke ervaring, dan is deze blog voor jou!

Wij kozen voor een camper, omdat…

  • we graag op de mooiste (en niet meest toeristische) plekken wilden overnachten in de natuur.
  • we niet van tevoren al de hele reis wilden vastleggen, en we gaandeweg de route konden bepalen.
  • we voor Noud een stabiele (slaap)omgeving wilden, met daarin alles wat hij nodig heeft binnen handbereik (bed, flesjes opwarmen, eten klaarmaken).

Bezint eer ge begint

Naast alle voordelen die een camper heeft, zijn er ook wat dingen die je vooraf moet weten:

  • Een camper is in vergelijking met kamperen relatief prijzig. Naast de huurkosten slurpt hij benzine als water. En vergeet niet dat je ook nog moet betalen voor een staanplaats op een camping (gemiddeld € 45 per nacht). Vergeleken met een hotelvakantie ben je denk ik onderaan de streep voordeliger uit met een camper (punt is, het is niet per se goedkoop).
  • Je leeft al die tijd op een kleine 20 vierkante meter, met een baby (en dat is inclusief eettafel, bed, bank, en badkamer). Prima natuurlijk als het lekker weer is, maar wat doe je als de avonden koud en nat zijn? En na 7’en ’s avonds kun je binnen ook niet veel meer doen.
  • Het avondritueel van baby naar bed en zelf koken en eten is een beetje een logistieke puzzel (helemaal na een lange dag rijden, en met een baby die graag onderdeel van het feest is zolang het gaande is).

Maar wat je ervoor terugkrijgt vonden wij dubbel en dwars waard!

Must-packs en must-knows

Tot slot raad ik iedereen aan om voor vertrek – of op de bestemming zelf – de volgende dingen te regelen. Zo kom je niet voor verrassingen staan en maak je je leven onderweg een stuk makkelijker.

Autostoeltje

Niet alle verhuurbedrijven accepteren kinderen onder de 2 jaar in hun campers. In veel gevallen verwachten ze dat je zelf een autostoeltje regelt. Voor ons was dat niet mogelijk, dus kochten wij (of eigenlijk Freek; die fietste na 12 uur vliegen op een fiets van het hotel naar een kinderwinkel) een betaalbaar nieuw stoeltje. Tegenwoordig is Amazon (helemaal in de VS) natuurlijk ook superhandig, mits je met het hotel/camperverhuurder kunt afstemmen dat je het bestelde stoeltje daar mag laten afleveren.

Veiligheid

Veiligheid blijf ik een heikel punt vinden. Kijk daarom van tevoren goed hoe je zo’n autostoeltje moet bevestigen in een camper. En of je de riemen ook daadwerkelijk vast moet maken aan het frame van de camper, en bijvoorbeeld niet aan het houten meubilair. Dat was bij ons gelukkig niet het geval. Op forums lees je over dit onderwerp echt de raarste verhalen. Als je deze zorg niet meer hebt, dan moet je hooguit nog letten op rondvliegende voorwerpen tijdens het rijden. Gelukkig kun je dat zelf voor vertrek organiseren (in het ergste geval zul je al rijdend door de camper moeten rennen om nog snel wat kastjes dicht te doen).

Rijbewijs

Je zult je verbazen dat je met je rijbewijs een behoorlijk grote camper mag besturen. Check voor de zekerheid even of het ook mag in de camper die jullie hebben gekozen, dat kan nooit kwaad. Elk land heeft weer zijn eigen regels. Wij reden in Amerika zonder problemen in een 24 ft camper. Vergeet daarnaast niet een internationaal rijbewijs mee te nemen (on the spot verkrijgbaar bij de ANWB met een pasfoto en je rijbewijs).

Essentials

Een camper is van veel gemakken voorzien, maar als je met een baby wat langer onderweg bent, dan missen er ook nog wel wat handige spullen. Ik raad iedereen daarom aan om voor vertrek een kleine pitstop te maken bij de IKEA/Target/Walmart of welke grote goedkope keten dan ook. De kinderstoel, blender/staafmixer en wat scherpe messen hebben ons leven zoveel makkelijker gemaakt. Noud genoot elke avond van z’n vers gemaakte (gepureerde) eten, bij ons aan tafel.

Campings

In de VS zijn er heel wat campings, variërend van state camps (natuurcampings) tot luxe(re) RV resorts. De state camps liggen vaak op bijzondere plekken en kosten vaak een derde van wat je in de luxe resorts betaalt. Elke staat heeft z’n eigen beleid ten aanzien van reserveringen. Vaak zijn state camps weken van tevoren volgeboekt, met als toppunt Yosemite National park in Californië, waar je 5 maanden van tevoren om 7.00 AM achter de computer moet zitten om een plek te bemachtigen. Als je graag zekerheid wilt zou ik dat zeker doen. Wij keken elke dag waar we heen wilden en wisten in de meeste gevallen wel weer een plekje te bemachtigen door het ‘first-come-first-servebeleid’ dat veel state campings hebben (al hadden we soms ook wel heel veel geluk).

Rijd altijd leeg

Ik denk dat dit voor mij wel de belangrijkste dingen waren. Toen ik Freek vroeg of hij nog een goede tip had, antwoordde hij: “Rijd altijd leeg.” Wat? De camper verbruikt veel meer benzine dan je bij een normale auto gewend bent. Dus als je zuinig wilt rijden is het wijs om voor elk vertrek al het (vieze) water te lozen (op de campings hebben ze daarvoor speciale plekken). Dat scheelt soms wel zo’n 1000 liter (=1000 kilo) onderweg.

Dat was de waslijst, or was it?

Zo dat was een hele waslijst die hopelijk bijdraagt aan een ontspannen campertrip met baby! Over ontspanning gesproken, we hebben ook erg genoten van alle films en muziek die we vooraf hadden gedownload. Want er is niks fijner dan gelegitimeerd series kijken in bed, terwijl de baby slaapt en het te koud is geworden om buiten te zitten. Of misschien nog wel gezelliger, op een warme zomeravond met een filmpje bij het kampvuur? Zo knus! Wij vonden het een groot feest.

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!