Ga je een verre reis maken met je kleintje? Check dan deze do’s en don’ts van blogger Nikie!

Auteur: Nikie

Dit artikel is gepubliceerd op: 26/03/2019

Toen we nog met z’n 2’tjes onbevangen de wereld over reisden, kregen we het Spaans benauwd bij het idee dat dát niet meer kon zodra we aan kinderen zouden beginnen. Inmiddels zijn we erachter dat het tegenovergestelde (gelukkig) waar is.

Op Instagram zie je de meest fantastische foto’s van gezinnen die de wereld over reizen. En hoe mooi die plaatjes er ook uitzien, het kan niet anders dan dat zij ook te maken hebben met struggles tijdens het reizen. Overweeg je een verre reis met je kleintje(s)…? Dan volgen hier een aantal do’s en don’ts!

En hoe mooi die plaatjes er ook uitzien, het kan niet anders dan dat zij ook te maken hebben met struggles tijdens het reizen.

Do: gewoon gaan!!

Je zult even een knopje moeten omzetten. Denk in mogelijkheden en niet in ‘ja maar’. Misschien voel je je in het begin nog niet comfortabel genoeg om meteen ver weg te gaan, plan dan tripjes dichter bij huis of naar een bestemming die je kent. Onze eerste reis was naar Curaçao toen Noah 5 maanden was. We kenden het eiland en wisten bijvoorbeeld dat er een Albert Heijn is met Nederlands assortiment.

Don’t: stresssssss

Stress is nergens voor nodig en niemand wordt er leuker van. Op reis kunnen er situaties ontstaan waar je jezelf niet prettig of opgelaten bij voelt. Begint je kindje te krijsen in een bus, wil het niet slapen in het vliegtuig, of eindeloos rondjes lopen door de trein. Diepe zucht, het is nu eenmaal zo. Er komt ooit een einde aan.

Do: een goede voorbereiding is het halve werk

Ja, met een kleintje heb je nét even wat meer voorbereiding nodig. Ga je ver weg dan is het raadzaam om alvast te inventariseren: wat is de route, hoe kun je jezelf verplaatsen en wat zijn de onderlinge afstanden. Check of je hotel extra faciliteiten heeft zoals een kinderbedje, kinderstoel of waterkoker. Controleer van tevoren bij de luchtvaartmaatschappij of je extra bagage mee mag nemen voor je kleintje. Als je een stoel betaalt mag dat sowieso. Maar bedenk ook, je moet het zelf meesjouwen.

Check of je hotel extra faciliteiten heeft zoals een kinderbedje, kinderstoel of waterkoker.

Don’t: de reisstijl aanhouden van vóór dat je kinderen had

Dan doel ik niet op de bestemming, maar op de manier van reizen. We kennen het allemaal wel: vanuit je vliegtuig weer door in de nachtbus, aankomst laat in de avond en de volgende ochtend weer door op de boot. Je wil namelijk zo veel mogelijk zien en zo weinig mogelijk tijd kwijt zijn met reizen. Deze manier van reizen is verre van comfortabel met een kind, je bent verantwoordelijk voor zijn/haar gezondheid en veiligheid. Take it slow. Dan maar iets minder afstrepen van je bucketlist (of iets langer op reis gaan) 🙂

Do: maak het jezelf gemakkelijk

Speur het web eens af voor handige hulpjes die weinig plek innemen. Onze Deryan travel cot en MiniMonkey gaan altijd met ons mee. Toen Noah nog klein was gebruikten we in het vliegtuig de Deryan Air Traveller. Als hij straks een eigen stoel heeft zullen we waarschijnlijk een Fly Legsup bedje bestellen. Er zijn ook rugzakken met handige opbergvakjes verkrijgbaar. Neem niet te veel speelgoed mee, uiteindelijk spelen ze toch met alles waar ze zelf zin in hebben.

 

Don’t: uitstel

“Nee, wij doen het later wel, als de kinderen het huis uit zijn”, hoor ik regelmatig als reactie. Natuurlijk kunnen kosten een factor zijn in de afweging om een reis wel of niet te maken. Maar laat je niet tegenhouden door het feit dat kinderen er niks aan hebben. Onze ervaring is dat Noah juist door het reizen nog makkelijker en socialer is geworden.

Maar laat je niet tegenhouden door het feit dat kinderen er niks aan hebben.

Do: rust, ritme en regelmaat

Als je op reis bent krijg je een hoop prikkels te verwerken. Voor ons prima, maar voor kinderen kan het behoorlijk intens zijn. Zo ben ik in Vietnam eens op ooghoogte van de buggy gaan zitten. Ik zag alle scooters recht op me afkomen en besefte dat Noah dat continu zag. Rust, ritme en regelmaat is ook op reis belangrijk. Wissel reisdagen af met rustdagen. Probeer een ritme te vinden dat jullie beiden prettig vinden. Plan bijvoorbeeld je vluchten in de avond zodat je kindje lekker kan slapen.

Do: communiceer met je partner

Ik zal er geen doekjes omwinden, reizen met je kindje is ook hard werken. Het kan zo nu en dan voor de nodige irritaties zorgen. Communiceer met je partner, handel als een team en wees duidelijk en consequent naar je kleintje.

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!