Een eerste gezinsvakantie: in 5 stappen voorbereid op reis

Auteur: Femke

Dit artikel is gepubliceerd op: 17/01/2019

“Ach, als ze er straks is, dan gaan we gewoon vakantie vieren in een huisje in de buurt”, aldus mijn vriend met wie ik sinds 2010 zo’n 30 keer op reis ben geweest. Je voelt ‘m al aankomen: zo liep het natuurlijk niet toen onze dochter Josephine eenmaal geboren was.

Stap 1 – Het paspoort

Daar zit ik dan; nog geen 3 weken na de geboorte van Josephine. Het is mijn eerste echte uitje na de keizersnede, ik ben nog helemaal niet fit en voel me eigenlijk sowieso een hormonaal wrak. Omdat sommige vliegtuigmaatschappijen een documentnummer nodig hebben bij het boeken, heeft Josephine een paspoort nodig. Om te bewijzen dat ze écht mijn dochter is, moet ze met me mee naar het stadskantoor. De medewerkster achter de balie keurt de pasfoto die we thuis maakten en online bestelden af, omdat de achtergrond niet egaal genoeg is. Josephine is nog een tikkende tijdbom qua huilen en drinkbehoefte. Gelukkig vinden de dames achter de balie haar huil heel schattig. Hoe lief bedoeld ook, de moed zakt me in de schoenen als ze vertellen dat ik nieuwe foto’s moet laten maken en direct zonder nieuwe afspraak terug mag komen. Ik wil eigenlijk naar huis gaan, Josephine ‘moet’ naar bed en heeft vast al ontzettende dorst. Maar de vriendin die bij me is, antwoordt dapper dat we het gaan regelen.

Na een tussenstop voor voeding staan we in de fotozaak voor een nieuwe pasfoto. De fotograaf probeert vanaf een paar meter afstand Josephines aandacht te trekken, zodat ze naar de camera kijkt. Ik zeg nog: “Zo ver kan ze nog helemaal niet kijken”, maar hij blijft zijn best doen om er iets moois van te maken. Terug aan de balie van het stadskantoor vullen we haar gegevens in: 0.5 meter, geen handtekening mogelijk, geboortedatum: 31-1-2018 en daarbij de grappigste pasfoto ooit. Gelukkig hoeft ze er maar 5 jaar mee te doen. Een paar dagen later moeten we het paspoort (ook weer samen) ophalen en kunnen we dus eindelijk onze vlucht boeken.

Terug aan de balie van het stadskantoor vullen we haar gegevens in: 0.5 meter, geen handtekening mogelijk, geboortedatum: 31-1-2018 en daarbij de grappigste pasfoto ooit.

Stap 2 – Eerste gezinsvakantie: onze bestemming

Voor onze eerste gezinsvakantie kiezen mijn vriend en ik dus niet voor dat huisje in de buurt. Toch spelen we redelijk op safe: we gaan naar Jávea in Spanje, waar we toen ik 24 weken zwanger was ook waren. Bekend terrein dus. We kunnen naar Valencia of Alicante vliegen, dat ligt allebei op ongeveer 1,5 uur rijden van Jávea. Onze vertrekplaats is vaak Brussel, omdat we daar maar een uur vandaan wonen, maar ook Eindhoven, Rotterdam en Schiphol liggen op minder dan twee uur rijden. We hebben dus best veel opties en kiezen voor de gunstigste vlucht qua tijden en bagagebeleid. De KLM-vlucht van Amsterdam naar Alicante wordt geboekt.

Stap 3 – Het kiezen van de juiste accommodatie

Het appartement dat we de laatste keer in Javéa huurden was erg mooi, maar ligt op de 4e verdieping en er is geen lift. Geen optie voor deze vakantie met baby dus. We stellen nieuwe criteria op. Het appartement moet goed begaanbaar zijn met de kinderwagen, er moet een wasmachine en babybed zijn en het moet het liefst op loopafstand van water liggen. Ook een plek dichtbij restaurantjes en barretjes is een must, zodat we in de buurt van wijn/bier/tapas zitten, maar ook vliegensvlug weer ‘thuis’ zijn als onze dochter of wij dat nodig hebben. Via Airbnb boeken we een appartement dat aan die eisen voldoet. Het inpakken kan beginnen!

Ook een plek dichtbij restaurantjes en barretjes is een must, zodat we in de buurt van wijn/bier/tapas zitten, maar ook vliegensvlug weer ‘thuis’ zijn als onze dochter of wij dat nodig hebben.

Stap 4 – Het inpakken van de koffer

Waar ik ‘vroeger’ een dag van tevoren mijn tas wel durfde te pakken en de enige items die ik mee móest nemen mijn creditcard, paspoort, telefoon en lader waren, begin ik nu weken van tevoren met het opstellen van de ultieme paklijst voor onze eerste reis met een baby. We reizen met maar één koffer en twee stuks handbagage (de luiertas en een tasje voor onszelf). Ik reken uit hoeveel melkpoeder er mee moet. Ik ben namelijk aan het afbouwen met de borstvoeding. Josephine drinkt hypo-allergene voeding en dat hebben ze daar misschien niet, denk ik van tevoren. Luiers nemen we alleen mee voor de eerste dag, veel kleertjes zal ze in de warmte niet nodig hebben en een slaapzakje moet mee. Onze eigen Maxi-Cosi gaat ook mee, want die zijn soms ineens op bij verhuurbedrijven horen we. Natuurlijk gaat er ook een schoon shirt voor mezelf in de handbagage (i.v.m. spugen) en ik koop zelfs een stuk kneedgum, want ik heb gelezen dat dat heel handig is, zodat je de wasbak kunt dichten, of zoiets. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn toch? 😉

… en ik koop zelfs een stuk kneedgum, want ik heb gelezen dat dat heel handig is, zodat je de wasbak kunt dichten, of zoiets.

Stap 5 – De huurauto

Ook de huurauto moet voldoen aan nieuwe eisen. We boeken nog steeds via rentalcars.com. Daar zoek ik altijd op brandstofbeleid ‘vol-tot-vol’ en ophalen direct bij het vliegveld. Waar we voorheen kozen voor de kleinste (lees: goedkoopste), willen we nu ook de kinderwagen mee kunnen nemen. Er moet een Maxi-Cosi in passen, de auto moet 5 deuren hebben en onze koffer moet er ook nog in kunnen. In plaats van een Fiat Panda of een Fiat 500 huren we een (spuuglelijke, erg rode) Nissan Juke voor weinig. Dat dan weer wel.

Wil je weten hoe de vakantie verliep? Lees dan mijn blog over onze eerste vakantie!

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!