Bali met baby: Lisette geeft je de beste tips

Blogger Lisette en haar vriend Rick zijn vorig jaar augustus met baby Milou naar Bali geweest. In haar eerste blog vertelt Lisette hoe het allemaal begon en hoe het reizen met een jonge baby is bevallen.

Mijn vriend en ik houden ontzettend van reizen. Daarom besloten we in december 2015 onze tweede verre reis te gaan maken. Op de planning stonden Bali en Lombok. Al snel na het boeken van de tickets kwamen we erachter dat ik zwanger was. En omdat ik rond de tijd van vertrek te ver in mijn zwangerschap zou zitten, kon de reis helaas niet doorgaan. 🙁

Tijdens mijn zwangerschap bleef de sterke drang om te gaan reizen aanhouden. We zijn in die 9 maanden niet verder geweest dan Corsica. Je kunt je wel voorstellen dat ik het reizen naar verre bestemmingen behoorlijk miste. Al snel ontstond bij mij het idee om de reis naar Bali alsnog te maken, maar dan als gezin. Ik moest alleen wel even mijn vriend overtuigen. Maar uiteindelijk was hij ook om. Met boeken hebben we wel even gewacht tot Milou geboren was – je weet namelijk nooit hoe een bevalling verloopt. Op 4 november 2016 werd Milou geboren en, ruim 1,5 maand later, op tweede kerstdag hebben we de tickets naar Bali geboekt.

Wees voorbereid, goed voorbereid

Vervolgens ben ik meteen op internet naar informatie gaan zoeken over reizen met een baby. Want er komt veel meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo wilden we bij alle accommodaties een babybedje, zwembad en goede wifi voor de babyfoon. We besloten niet naar Lombok te gaan, omdat in sommige gebieden malaria voorkomt. Dat betekende dat we alleen naar Bali zouden gaan. In eerste instantie vond ik 3,5 week wat lang voor één eiland, maar achteraf bleek het toch een goede zet. Voorafgaand aan de reis boekten we in 5 verschillende gebieden hotels. Zo hadden we genoeg tijd om de omgeving te verkennen.

Eindelijk is het zover

In augustus 2017 begon dan eindelijk onze reis. We vlogen rechtstreeks van Schiphol naar Jakarta. Van daar zouden we onze reis vervolgen naar Bali. We hadden bewust voor een nachtvlucht gekozen, want dan kon Milou gewoon lekker slapen. Voor vertrek hadden we een en ander gelezen over babybedjes aan boord en al snel bleek dat we de juiste zitplaatsen hadden, die mét babybedje. De eerste vlucht ging fantastisch, Milou sliep ruim 8 uur. Echt een feestje! En na een vrij goede reis van 24 uur (!) kwamen we dan eindelijk aan in ons eerste hotel in Seminyak.

De eerste vlucht ging fantastisch, Milou sliep ruim 8 uur. Echt een feestje!

En toen was daar die babyjetlag…

We waren opgelucht dat de vlucht zo goed was verlopen en dus hoopten we dat Milou weer redelijk snel in het nieuwe ritme mee zou gaan. Met die goede hoop gingen we de eerste nacht in. Helaas liep die wat anders dan we hadden verwacht. Milou had behoorlijk last van een jetlag en moest erg wennen aan het nieuwe ritme en aan de warmte. Dat betekende gebroken nachten voor ons en een baby die in de middag niet meer wilde slapen. Uiteindelijk kwam het gelukkig toch goed en sliep ze weer als een roosje.

Baby’s wil is wet

Toen Milou er nog niet was, bepaalden wij zelf hoe de dag zou lopen. Nu deed Milou dat voor ons. Door de warmte kon haar ritme per dag verschillen. Al snel kwamen we erachter dat een planning maken totaal geen zin had en dus besloten we om dat dan ook niet meer te doen. We keken per dag wat er mogelijk was. En waar we voorheen uren op een strandbedje konden genieten, was er nu een kleintje die onze aandacht nodig had. Tijdens haar ochtend- en middagslaapjes hadden we gelukkig wat tijd voor elkaar.

Al snel kwamen we erachter dat een planning maken totaal geen zin had en dus besloten we om dat dan ook niet meer te doen.

Genieten van het onverwachte

Bali zelf is een heerlijke bestemming met baby. De bevolking is erg gastvrij en de Balinezen zijn gek op baby’s. In restaurants trok Milou dus ook alle aandacht. Zo konden wij vaak rustig eten, terwijl ons kleintje werd vermaakt. Heerlijk vond ze dit (en wij natuurlijk ook)! Uiteindelijk hebben we de meeste bezienswaardigheden van ons lijstje kunnen zien.
Maar waar ik in Nederland graag de touwtjes in handen heb, leerde ik tijdens deze reis van de onverwachte momenten te genieten. De dingen gaan nu eenmaal anders dan in Nederland. Dat is juist het mooie van reizen! We bedachten wel dat als we aan bepaalde dingen niet zouden toekomen, dat we dan een goede reden hadden om een keer terug te gaan. En ik kan je vertellen, dat is absoluut geen straf!

Een paar tips

Als tip wil ik je nog meegeven dat je je vooral niet moet laten tegenhouden door de mening van anderen. Het reizen met een baby is bij Nederlanders niet zo vanzelfsprekend. Veel ouders kiezen toch liever voor de veilige weg en dat kan ik ook begrijpen. Je zult dan ook veel vragen krijgen als je de stap eenmaal hebt gezet. En misschien nog wel een belangrijkere tip: geniet van elk moment, ook als het net even anders loopt dan je van tevoren had bedacht. In mijn volgende blog vertel ik je wat we allemaal op Bali hebben gezien en gedaan.

Lieve groet van een reizende mama,

Lisette

Take me to Bali!

Lijkt Bali jou ook wel wat? Takemeto.nl heeft al wat informatie over deze bestemming voor je op een rijtje gezet.

  • Je vliegt vanaf Schiphol Amsterdam in ruim 16 uur naar Denpasar, Bali
  • De beste reistijd voor Bali is mei tot en met september
  • KLM vliegt direct (maar met tussenstop in Changi, Singapore) op Denpasar
  • Auto huren op Bali? Rond Ngurah Rai Airport vind je vrijwel alleen lokale verhuurbedrijven. De volgende staan als best aangeschreven: Bali Matic rent a car en Sewa Mobil Murah di Bali Tanpa Supir
  • Deze leuke hotelletjes op Bali boek je op Booking.com
  • Liever een pakketreis? Check bijvoorbeeld TUI.nl of D-reizen

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!