Azië met kinderen: zó ga je om met goedbedoeld enthousiasme en knuffels

Auteur: Michelle

Dit artikel is gepubliceerd op: 30/12/2019

“Ahhh she is so beautiful! I love her!” Een uitspraak die we vaak horen als we in Azië zijn. Als een onbekend iemand in Nederland zomaar mijn kind pakt om het te knuffelen of om er een foto van te maken, dan is er serieus hell to pay. Gelukkig maak ik zoiets nooit mee. In Nederland dan. Hoe anders is dat in Azië!

In Aziatische landen is men behoorlijk enthousiast over kinderen. Goed om te onthouden wanneer je met je kleintje naar dergelijke landen vertrekt. Het is een ietwat ongemakkelijk fenomeen waar ik overigens wel de charme van inzie. Want laat ik vooropstellen, we kiezen er zelf voor om naar deze landen te gaan, dan moeten we ook een aantal cultuurverschillen accepteren, nietwaar?

‘Can I take picture?’

Het enthousiasme voor kinderen wordt sterker naarmate je op plekken komt die verder afgelegen liggen, dan wel minder toeristisch zijn. Het voelt soms net alsof we Willem-Alexander en Maxima zijn die de prinsesjes aan het volk tonen. Zo ook in Indonesië afgelopen oktober. ALLE mensen, van de airport security tot medepassagiers in het vliegtuig, vonden onze meisjes leuk en lieten dat merken. De meesten wilden ook met ze op de foto. Dat ging gevraagd, maar vaak ook ongevraagd. We zijn nog steeds benieuwd op hoeveel social media accounts en appgroepen ze nu eigenlijk staan. Maar goed, iedereen bleef beleefd.

Het voelt soms net alsof we Willem-Alexander en Maxima zijn die de prinsesjes aan het volk tonen.

Knuffelen (en 3 tips om het te voorkomen)

Het was soms wel ongemakkelijk op momenten dat ze onze kinderen wilden optillen (en knuffelen…). Nu vindt onze oudste dochter deze aandacht wel prima en laat zich zonder morren optillen. Gelukkig konden we haar in het Nederlands – dus zonder dat men het begreep – vragen of ze het wel leuk vond. Dat vond ze, gelukkig. Wanneer ze hier geen zin in had, bewogen wij uiteraard met haar mee. We lieten het dan merken door bijvoorbeeld onze schouders op te halen en iets te zeggen als “She’s scared, sorry”. Onze jongste is nog maar een baby en bij haar vonden we dit optillen en knuffelen een minder goed idee. Maar hoe voorkom je zulks? Nou zo:

  1. Draag je baby in een draagzak/-doek. Mensen gaan nou ook weer niet zo ver dat ze je baby daar uithalen.
  2. In het geval van een kinderwagen of maxi cosi, probeer het optillen te voorkomen door gewoon geen mogelijkheid te bieden. Ga er een beetje voor of omheen staan. Laat zien dat je bezig bent. Ze duwen je echt niet weg.
  3. Bij een baby werkt de ‘slaapkaart’ altijd goed: “Oh no, baby sleeping” (we kunnen heus fatsoenlijk Engels, maar soms moet het nu eenmaal kort en bondig). Of “She needs to sleep”. Ze begrijpen dat maar al te goed.

Het is natuurlijk goed bedoeld

Wat we willen benadrukken, is dat we altijd het gevoel hebben dat boos worden in ieder geval geen optie is. De mensen zijn namelijk oprecht enthousiast en doen in wezen iets aardigs, namelijk interesse tonen in je kind. Gebruik onze tips en geniet verder van het feit dat iedereen jouw kind zo leuk vindt. Want zeg nou zelf, de jouwe is toch ook de leukste?

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!