Annes eerste moeder-dochterweekendje: zo pakte ze het aan!

Auteur: Anne

Dit artikel is gepubliceerd op: 5/08/2020

Zolang als Puck er is – 3,5 jaar – doen wij alles samen als gezin. Nachtjes weg, (lange) weekenden, weekjes en zelfs een reis van 2 maanden door Zuidoost-Azië deden we met z’n 3’tjes. Natuurlijk ben ik wel eens in mijn eentje een paar dagen weggeweest, maar nog nooit samen met mijn dochtertje. Hoog tijd dus voor een eerste moeder-dochteruitje!

Maar goed, waar naartoe met een peutermeisje van 3,5? Wanneer wist ik al wel: het eerstvolgende weekend. Dat was al over 5 dagen op het moment dat ik het besloot. Mijn eisen: een kindvriendelijk hotel waar ik met de trein naartoe kon (ik ben niet zo’n autorijder), op loopafstand van een gezellige stad, strand of bos, in ieder geval een plek waar genoeg te doen is voor een kind van 3,5… Een beetje luxe kan geen kwaad. En een zwembad is natuurlijk altijd fijn.

Voor haar is alles best, dus voor mij ook

Het zou een zomers weekend worden dus in no time waren alle strandhotels en hotels aan de kust al volgeboekt. Het strand viel af. Het bos werd ook lastig, gezien mijn wens om met de trein te gaan. Het werd een stad in Nederland. En hoe meer ik zocht, hoe meer ik me realiseerde dat de plek eigenlijk niet zo veel uitmaakte. En de afstand ook niet. Of we nou naar Maastricht, Groningen of Utrecht zouden gaan, voor haar maakt het niets uit. En voor mij eigenlijk ook niet: het gaat om de ervaring en het samenzijn. En dus werd het Utrecht!

In 5 stappen naar het perfecte moeder-kinduitje

Mocht je zo’n moeder-kinduitje nou ook een leuk idee vinden, dan geef ik je hieronder een aantal tips om ook van jouw eerste uitstapje samen een succes te maken.

1. Kies een leuke plek

De eerste tip verklapte ik al een beetje in de intro: maak het niet te ingewikkeld en denk ook aan jezelf! Het gaat niet om de afstand, dus je hoeft echt geen 300 kilometer te reizen. Kies vooral een hotel (of plek) die voor jou ook echt relaxed is. 3 uur in een trein of auto is voor niemand leuk ;). Dus maak voor jezelf een wensenlijstje en kies een plek die voor zowel jou als je kind leuk is.

Maak het niet te ingewikkeld en denk ook aan jezelf!

2. Een verrassing en blijvende herinnering

Omdat ik er echt een dingetje van wilde maken besloot ik de dag te beginnen met een ‘ervaring’. Iets dat ze nog niet eerder had gedaan: nagels lakken in de nagelstudio! Hier mocht ze voor het eerst ‘echte’ nagellak op. Ze zat erbij alsof ze het wekelijks deed 😉 Ze mocht zelf de kleur uitkiezen (eerst koos ze voor zwart, maar ik heb haar toch subtiel de roze glitternagellak laten ‘uitkiezen’).

Daarnaast bestelde ik op My Jewellery een ontzettend leuk ‘moeder-dochterarmbandje’: 2 armbandjes, een roze koordje met een gouden hartje voor Puck en een bijpassend gouden armbandje voor mij, ook met een hartje. Het hartje van Puck past precies in die van mij. Nou ben ik niet het zoetsappige type, maar dit was helemaal wat ik zocht en perfect voor ons eerste moeder-dochteruitje.

Ik vond trouwens nog meer leuke sieraden op die website, dus bestelde ik ook nog een leuke ring en een handige zonnebrilkoord. Maar dat terzijde. Het ging om het armbandje en dat vond Puck echt helemaal leuk. Ze wilde het ook meteen om en ik voelde het: het moeder-dochteruitje was bezegeld en kon echt beginnen!

3. De reis ernaartoe: anders dan anders

Wij gingen dus met de trein. Naast dat ik zelf dus niet heel erg van autorijden houd was dit ook echt wel een beetje met voorbedachte rade. Een treinreis is voor haar natuurlijk alleen al een hele ervaring en niet iets wat we geregeld doen. Ze vond het geweldig!

4. Een goede voorbereiding is het halve werk

Nou ben ik zelf best wel een chaotisch persoon (nee hoor, grapje). Ik was juist helemaal in m’n element om dit weekend te mogen plannen. Heerlijk, want normaal gesproken word ik in mijn planwoede uitgelachen door mijn vriend. Dit keer kon ik het allemaal zelf bepalen. Vooral in tijden van corona is een beetje planning wel handig. Je moet immers vrijwel overal (musea, restaurants et cetera) reserveren. Voor ons is 12 minuten lopen prima, maar met een kind kan dit zo 30 minuten worden. Bedenk dus ook of het handig is om de buggy, loopfiets of step mee te nemen. En zorg ook dat je naar de wc gaat voordat je ergens aan tafel gaat zitten. Anders kun je je net uitgestalde manege + kinderboerderij (in Puck haar geval) weer inpakken.

5. Geniet!

Het klinkt heel cliché, maar geniet! Het is heel bijzonder en mooi om er samen even op uit te zijn. In een andere omgeving nieuwe avonturen beleven. Tijdens dit weekend besefte ik des te meer hoe zwaar het ook voor alleenstaande ouders is of kan zijn. En hoe fijn is het om de taken af en toe over te kunnen dragen. Maar of je nou alleen bent of met een partner, een uitje met je kind is een aanrader. Even quality time samen en genieten.

Kortom, ons moeder-dochteruitje was een grote hit en zeker voor herhaling vatbaar. Benieuwd wat wij hebben gedaan in Utrecht, lees dan ook mijn blog over Utrecht met een peuter.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met My Jewellery.

SpeelgoedSpeelgoed

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!