Animatie op de camping: 5 voor- en nadelen

Auteur: Naomi

Dit artikel is gepubliceerd op: 5/04/2018

Het is bijna voorjaar en bij ons is het dan tijd om de bestemming voor de grote vakantie te bepalen. En te boeken! Vakantievoorpret dus, wat mij betreft het leukste wat er is. Heerlijk urenlang rondstruinen op het internet op zoek naar de leukste plekken. Of niet natuurlijk, als je al weet waar je naartoe gaat. Maar goed, dan sta je nog altijd voor de vraag wat er allemaal te doen moet zijn? Of beter gezegd: gaan we dit jaar wel of niet voor animatie? Want, love it or hate it, animatie kan je grote vriend zijn op vakantie.

Voordat je nu blind het eerste de beste resort met animatie gaat boeken, is het verstandig dat je je wel even inleest. Of check mijn bevindingen hieronder, want inmiddels heb ik ook wel de nodige animatie-ervaring. Ik zet een paar voor- en nadelen van animatie op vakantie voor je op een rijtje.

Nadeel: animatie kost tijd

Stel je de volgende situatie voor: een mooie camping en het is lekker warm. Laten we zeggen dat het zo rond de middag is. Vanavond om 20.00 uur is er een minidisco. En je kind wil daar natuurlijk héééél graag heen. Maar jullie hebben besloten een dagje weg te gaan naar een stadje en daar willen jullie ’s avonds nog een hapje eten. Kortom, die minidisco gaan jullie waarschijnlijk niet halen. Dan krijg je dus last van zeurende kinderen en van een gehaast gevoel. Dat is voor mij dus NIET hét vakantiegevoel. En dat terwijl je nog wel zo graag wilde ontsnappen aan de school- en sportschema’s!

Voordeel: animatie is tijd voor jezelf

Animatie betekent daarentegen tijd voor jezelf. Tijd om een boek te lezen bijvoorbeeld, of eens gezellig met je partner te kletsen en om eens echt tot rust te komen. Het lijkt me heerlijk als je kind graag naar de knutselclub wil. Op den duur weten ze zelf de weg en hoef je ze niet eens meer weg te brengen en te halen. Klinkt dat niet als de perfecte vakantie?

Nadeel: volle agenda

Thuis werkt papa 40 uur per week en misschien werk je zelf ook wel fulltime. Nu jullie 2 a 3 weken samen zijn met het gezin is er niets leuker om eens hele dagen samen te ondernemen. Spelletjes doen, balletje trappen of lekker zwemmen. Nou nee, vergeet het maar! Op vakantie heeft je kindje zijn agenda volgepland, vol met allemaal leuke activiteiten bij de animatie. Tijd samen met je kindje kun je wel vergeten!

Voordeel: tijd voor elkaar

Oké, kom ik weer: tijd voor elkaar. Als je beiden veel werkt, dan zie je elkaar ook niet zo veel. Dus als je kindje dan lekker naar de animatie is, betekent dit dat je wel even wat tijd samen hebt.

Nadeel: jezelf leren vermaken

In de maatschappij van tegenwoordig is alles digitaal. Een nadeel daarvan is dat je kinderen zich daardoor ook niet meer zo makkelijk zelf kunnen vermaken. Thuis zitten ze al snel op de bank achter de laptop, tablet, smartphone, playstation, xBox of voor de tv (ik vergeet er vast nog een paar). We hebben nog school en sport, en dan is de dag wel weer gevuld. En dan is er op vakantie dus óók nog animatie, waar ze je kind de hele dag vermaken. Dus waar is dan het moment dat ze zichzelf leren vermaken? Gaat er nog een boek mee in die koffer of puzzels? Je kind hoeft zichzelf niet te vervelen. Maar is dat nou niet juist het probleem tegenwoordig?

Voordeel: geen zeurende kinderen

Het voordeel van animatie is dat het animatieteam je een belangrijke taak uit handen neemt. Je kind zal zich zich geen moment vervelen en staat dus niet de hele dag aan je ligbed te jengelen: “mama, ik verveel me”, terwijl jij net heerlijk een boek ligt te lezen.

Aan jou de keuze

Hopelijk is je inmiddels iets duidelijker of je wel of geen animatie wilt op vakantie. Al besef ik dat het een lastige keuze blijft. Vooral omdat ik me realiseerde dat zo’n animatieteam veelal bestaat uit tieners die veel te weinig betaald krijgen. Tieners die om acht uur ’s morgens je kinderen bij de ontbijttafel wegplukken om ze dan de hele dag te vermaken en dan ook nog eens een grote verantwoordelijkheid dragen.

Toen ik kleiner was vermeden mijn ouders accommodaties met animatie. Ik ben maar twee keer naar een accommodatie geweest waar ze het wel hadden en toen was ik er al veel te oud voor. En ik heb me nooit verveeld, ik maakte vriendjes zonder animatie, vermaakte me de hele dag. Ik kletste met mijn ouders, speelde rond de caravan of tent en ging badmintonnen met mijn vader. Dus eerlijk gezegd heb ík het nooit gemist in mijn jeugd. Als kind is het maar net wat je gewend bent. Als je niet weet dat het er is, dan mis je het ook niet. Maar nu als moeder vraag ik me wel af: ben ik zelf niet toe aan animatie voor mijn kind?

Volg ons ook op:

Recente blogs: