7 x tips voor een eerste vakantie met een dreumes of peuter

Auteur: Patty

Dit artikel is gepubliceerd op: 6/09/2019

Voordat onze dochter Bobby geboren werd, gingen mijn man en ik graag op ‘doevakantie’. Het liefst een beetje rondreizen en niet de hele dag op het strand hangen. Ik maakte me soms weleens zorgen over hoe dat zou gaan met een kleine erbij.

Vorig jaar was onze dochter 5 maanden oud; we kozen toen veilig voor een weekje Duitsland met de auto. We verbleven in een huisje aan de Moezel waar we de gemiddelde leeftijd flink omlaag haalden. Toch was het wel gezellig. Dit jaar durfden we het avontuur wel aan en gingen we met het vliegtuig naar Portugal.

Maandenlange voorbereidingen

Waar ik normaal gesproken een week van tevoren eens ging nadenken of ik nog inkopen moest doen voor de vakantie, was ik nu al maanden bezig met mijn zoektocht naar zwembandjes, zonnebrand en genoeg zomerkleding voor de kleine mevrouw. Ook de reisroute en vliegtuigstoelen had ik al enige tijd geleden vastgelegd. Ik maakte lijstjes met wat ik nog moest kopen en wat we vooral niet moesten vergeten. Ik had het er maar druk mee. Tja, je moet toch ineens aan meer denken dan alleen je zonnebril en welk boek je mee wilt nemen (over dat laatste hoef je je nu in ieder geval niet meer druk te maken, heb je toch geen tijd voor).

Energie voor 10

Zoals elke dreumes heeft Bobby energie voor 10 en 3 uur lang stilzitten in een vliegtuig leek me dan nogal een uitdaging. Tel daarbij op dat ik zelf vaak luchtziek wordt en je begrijpt hoezeer ik uitkeek naar de vlucht. Bewapend met speelgoed, boekjes en iets te veel snacks gingen we de lucht in. Alsof mijn schietgebedjes verhoord werden, bleef de stoel naast ons vrij. Dat scheelde een hoop! Achteraf waren mijn zorgen dan ook nergens voor nodig, het speelgoed en de snacks zorgden voor genoeg afleiding en die 3 uur waren eigenlijk zo voorbij!

Bewapend met speelgoed, boekjes en iets te veel snacks gingen we de lucht in.

Bekwame ouders

Eenmaal aangekomen begon het al laat te worden; we moesten lang wachten op de huurauto en ook nog een uur rijden naar onze eerste bestemming. Toch ging het allemaal prima, we voelden ons (voor een keer) zeer bekwame ouders na zo’n goede vlucht en we waren relaxed: we hadden vakantie! Bobby was daardoor ook hartstikke gezellig en vond alles interessant. In 2 weken deden we 3 plekken aan en daarnaast deden we veel dagtripjes naar andere plaatsen. Daardoor zaten we dus redelijk vaak in de auto, maar eigenlijk ging dat altijd wel goed. Misschien was het mazzel, misschien hielpen de koekjes die we af en toe als troef inzetten (het is toch vakantie hè?!).

7 x tips voor een eerste vakantie met een dreumes of peuter

Ga je op een eerste vakantie met je kleine, dan kan ik je deze tips geven:

  1. Zorg onderweg altijd voor wat (gezonde) snacks; eten is een prima afleiding voor een lange autorit of vlucht.
  2. Neem wat speeltjes en boekjes mee waarvan je weet dat je kind ze leuk vindt, maar zorg ook voor wat nieuws om de aandacht mee te trekken.
  3. Maak een afspeellijst met liedjes die je kind leuk vindt. 16 keer ‘De wielen van de bus’ luisteren klinkt misschien niet ideaal, maar is toch fijner voor de oren dan een ontevreden, schreeuwend kind op de achterbank.
  4. Neem niet overdreven veel spullen mee. In het buitenland worden ook kinderen grootgebracht en alles is te koop 😉
  5. Stel je verwachtingen bij: urenlang uitgebreid tafelen is er waarschijnlijk even niet bij. De snacks en speelgoed zullen best even hun werk doen, maar uiteindelijk wil je kind ook zijn nieuwe omgeving verkennen en niet de hele avond stil in een stoel zitten (als jij een engeltje hebt die dat wel doet, vertel me je geheim!).
  6. Ga lekker op pad! Nieuwe omgevingen verkennen is vaak meer dan genoeg entertainment voor kleine kids.
  7. Ga een beetje mee in het ritme van je kind. Misschien heb jij zo’n wonderkind dat rustig 2 uur lang gaat slapen in een buggy, die van ons vindt alles wat er te zien valt veel te interessant. Als je een dag hebt waarop je kleine niet veel slaapt, zorg dan dat ie de volgende dag wat slaap kan inhalen. Of plan de uitstapjes om de slaapjes heen, na een goed middagdutje kun je best nog een tijdje op pad en lekker uit eten. Wie weet heb je tijdens zo’n middagdutje dan tóch nog even tijd om een boek te lezen.

De beste tip is misschien wel om gewoon te genieten! De dreumesfase is zó leuk en op vakantie heb je echt de tijd om te spelen en samen te ontdekken. Neem het ervan!

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!