7 tips voor dagjes uit met kids

Auteur: Linda

Dit artikel is gepubliceerd op: 31/07/2018

De vakantie staat weer voor de deur en dat betekent voor een hoop mama’s en papa’s veel vrije dagen met de kindjes. Hoewel in de tuin met wat water spelen altijd een succes is als het lekker weer is, is het ook weleens leuk om er met het gezin op uit te gaan. Maar ja, waarheen? Misschien kan ik je helpen met onze 7 favoriete uitjes met kids.

1. Dierenpark

Onze absolute favoriet is de dierentuin. Dierentuinen zijn geschikt voor alle leeftijden, zelf hele kleintjes kun je er makkelijk vermaken. Wij wonen zelf in de buurt van Blijdorp en komen daar bijna wekelijks. Omdat het vaak wel een prijzig uitje is hebben we een abonnement aangeschaft, iets dat echt aan te raden is. Naast de dieren zijn er ook altijd leuke speeltuintjes waar de kinderen heerlijk hun energie kwijt kunnen. Vooral Ouwehands dierenpark in Rhenen heeft een heel leuke binnenspeeltuin waar kindjes lekker met hun voetjes in het water kunnen spelen en door het zand kunnen rennen. Vergeet niet droge kleren mee te nemen!

Ook is het leuk om eens naar een bijzonder dierenpark te gaan zoals de Apenheul in Apeldoorn of Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Daar is nog veel meer contact met de grote dieren. Je kunt echt tussen de dieren door met de auto of lopend tussen de aapjes. Een hele belevenis voor kleine kinderen.

+ geschikt voor een uurtje tot een hele dag
+ speelgelegenheden voor kindjes
+ geschikt voor alle leeftijden
+ dieren bekijken van dichtbij (Apenheul + Beekse Bergen)
– duur, abonnement is een aanrader (kinderen tot 4 vaak gratis)


2. Pretpark

Van pretparken had ik altijd het idee dat ze niet geschikt zouden zijn voor kleine kindjes. Pas als ze naar school gaan leek het me interessant worden. Toch zijn we op aanraden van vrienden een keer naar de Efteling geweest. En tot mijn verbazing is er enorm veel te doen voor de allerkleinsten. Zelfs onze dochter van 1 vindt het er prachtig! Naast de Efteling zijn ook Julianatoren in Apeldoorn, De Waarbeek in Hengelo, Drievliet in Den Haag en alle Plopsaparken aan te raden.

Naast de echte pretparken zijn er ook nog leuke speelparken als Madurodam in Den Haag en Plaswijckpark in Rotterdam. In Madurodam zijn de kleine kinderen ineens een stuk groter dan alle huizen, auto’s, treintjes en zelfs vliegtuigen. En Plaswijckpark heeft alles van een kinderboerderij tot verkeersplein, en van een binnenspeeltuin tot een heerlijk peuterbadje!

+ een heel dagje uit
+ kinderen zijn actief bezig
+ bekende figuurtjes uit boekjes en filmpjes in het echt ontmoeten
+ ook leuk voor ouders/opa en oma’s
– duur (kinderen vaak wel gratis tot 4 jaar)
– in de weekeinden en vakanties vaak erg druk


3. (Kinder)boerderij

De kinderboerderij is altijd een succes. Het is geen uitje om een hele dag mee te vullen, maar tussen de boodschappen en het huishouden door is het perfect om iets leuks te doen met de kinderen. Het is vaak gratis en je kunt zo heerlijk dicht bij de dieren komen. Vooral het voeden van de geitjes is altijd een hoogtepunt! Er zit altijd wel een kinderboerderij bij jou in de buurt. Mocht je ook een keer een speciale kinderboerderij willen bezoeken, denk dan eens aan boerderijen waar je kleine geitjes een flesje mag geven. Een hele andere ervaring dan het geven van brokjes.

+ dieren van dichtbij bekijken en aanraken
+ goedkoop
+ vaak in de buurt
+ geschikt voor alle leeftijden
– niet om een hele dag te vullen


4. Kindermuseum

Ook in de zomer zijn er wel eens dagen dat het weer een beetje tegenvalt. Dan zijn er nog genoeg uitjes die overdekt zijn. Wij gaan bijvoorbeeld graag naar kindermusea. Vooral het Nijntje museum in Utrecht is een groot succes. Vanaf het moment dat je kleintje kan kruipen en zich al aan wat dingen kan optrekken is er genoeg te doen. Er zijn verschillende ruimtes met levensgrote Nijntjes. Er is een huisje, de dokter, een boekenhoekje, verkeerspleintje met fietsjes en een grote bus. Ook is er een schooltje waar op sommige dagen verhaaltjes worden voorgelezen. Ook het Kinderboekenmuseum in Den Haag is zeker aan te raden. De kinderen kunnen er heerlijk spelen tussen de figuurtjes uit hun favoriete boeken.

+ geschikt voor dagen met slecht weer
+ veel ruimte om te spelen en ontdekken
+ hele dag mee te vullen
– soms erg druk (vakanties en weekenden)


5. Voorstellingen

Wij krijgen iedere maand een overzicht van de UITagenda voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Daar staan vaak leuke theatervoorstellingen in die al geschikt zijn voor kindjes vanaf 2 jaar. Ook zijn we een keer naar een peuterconcert geweest. Een hele leuke speelse manier om kinderen kennis te laten maken met klassieke muziek en instrumenten. De voorstellingen duren niet lang dus prima zijn voor kleine kindjes met een korte spanningsboog.

+ voorstellingen voor kindjes vanaf 2 jaar met het licht aan
+ geschikt voor dagen met slecht weer
+ achteraf vaak interactie met figuren uit de voorstelling of muziekinstrumenten
– vooraf boeken
– in het donker soms wat spannend


6. Varen

Mijn meiden zijn, net als waarschijnlijk de meeste kindjes, helemaal gek op allerlei soorten vervoer. Een dagje ergens met de trein naartoe of een ritje in de metro is vaak al een groot succes. Maar in Rotterdam mag een tochtje met de boot natuurlijk niet ontbreken. Er zijn hele leuke rondvaarten met de Spido of met de Pannenkoekenboot. Heerlijk lunchen en de stad eens van een andere kant bekijken. Het is vaak een hele ervaring voor kleine kindjes.

+ geschikt voor dagen met slecht weer
+ geschikt voor alle leeftijden
– wat duurder dan een gewone lunch
– niet veel speelgelegenheid voor kleine kinderen


7. Spelen

In de meeste grote plaatsen hebben ze wel binnenspeeltuinen zoals Bungelland, Monkey town of Balorig. Wij gaan er graag een ochtendje naar toe op schooldagen. De grotere kindjes zijn dan op school en de kleintjes kunnen heerlijk spelen. Het eten en drinken is er perfect afgestemd op kleine kinderen en op rustige dagen is er alle ruimte om met je kindje door de grote klimtoestellen te gaan.

Een laatste leuke optie is het zwembad. Er zijn genoeg buitenbaden te vinden met peuterbadjes en kleine glijbaantjes, perfect voor lekker weer! Zwembandjes mee en heerlijk springen en plonzen in het water!

+ vaak korting voor kinderen in de ochtend
+ geschikt voor dagen met slecht weer
+ geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden
– in het weekend en vakanties vaak erg druk met oudere kinderen

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!