10 manieren om een jetlag bij een peuter en een baby te overleven!

Wij besloten om een verre reis te maken, naar Singapore (+ 7 uur) met onze kinderen Tom (2 jaar) en Zoe (6 weken). Top natuurlijk! Daarom ging ik op zoek naar tips en trucs om een mogelijke jetlag te overleven. Peuters en baby’s zijn verschillend, ook in het omgaan met een jetlag. Hierbij mijn 10 tips!

Tip 1: neem – zo mogelijk – een ​​nachtvlucht

Je gaat een lange reis maken om je vakantiebestemming te bereiken, dus zorg dat je je kind niet 12 uur lang hoeft te vermaken. Je zult een paar uur rust krijgen om je ogen te sluiten en van die cocktail op het strand te dromen. Verzamel energie voor wat er gaat komen.

Tip 2: pas je meteen aan de plaatselijke tijd aan

Zodra je uit het vliegtuig komt, stel je je eet-, slaap- en activiteitenritme in op de plaatselijke tijd. Ik raad niet aan om het proces thuis al te starten. Het is al vermoeiend, maak het jezelf niet nog moeilijker.

Het is al vermoeiend, maak het jezelf niet nog moeilijker.

Tip 3: laat ze niet te lang dutten

Het klinkt vanzelfsprekend, maar je bent moe en je komt in de verleiding om het dutje met 3 uur (of langer) te verlengen. Doe het niet, je krijgt er gegarandeerd spijt van.

Tip 4: (een belangrijke) wat gebeurt er als ze om 1.00 uur wakker worden? Ben je dan klaar om de dag te beginnen?

Houd de kamer donker, doe het licht niet aan. Fluister, geen luide stemmen. Geef ze een knuffel en leg uit dat het nog tijd is om te slapen. Het is onwaarschijnlijk dat ze zich zullen omdraaien en zeggen: “Ok mama, tot later”, dus hier is mijn strategie. Laat ze een paar afleveringen van Peppa Pig kijken, gezellig en comfortabel. Maak een klein ontbijt (cornflakes of zo) en begin vervolgens je gebruikelijke avondroutine. Lees een verhaal, geef ze hun fles melk, een knuffel en naar bed. Het hele proces moet niet langer dan 45 minuten duren om in de volgende slaapcyclus te komen.

Tip 5: maak ze gewoon wakker

Je bent er eindelijk in geslaagd om ze weer in slaap te krijgen en je bent uitgeput. Maar laat ze niet te lang slapen. Maak ze op het gebruikelijke tijdstip wakker. Het is erg verleidelijk om tot 11.00 uur te slapen, maar het zal het proces alleen maar langer maken.

Tip 6: ga naar buiten

De beste hulp om een jetlag te genezen is vitamine D in de vorm van zonneschijn, frisse lucht en lichaamsbeweging. Laat ze rondrennen in het plaatselijke park of strand. Kun je een fontein vinden of is er een zwembad? Perfect. Gebruik al die energie!

Tip 7: maak er een feestje van!

Herinner je je die vroege babydagen nog toen je zo moe was en geen slaap had? Eten was de remedie. Nu is het weer hetzelfde. Trakteer je kind op zijn favoriete voedsel. Friet voor de lunch, ijs en pizza voor het diner; dat is prima, het is tenslotte vakantie. Het maakt ze gelukkig, voldaan en dus meegaander als het naar-bed-brengcircus weer begint.

Tip 8: adem in, adem uit

Na de 2e nacht zonder slaap zul je je afvragen waarom je zo ver weg bent op vakantie en je zweert om nooit meer je huis te verlaten. Adem in, adem uit. Je bent er bijna. Het ergste is achter je. Ga zitten, geef Peppa en alle andere troetelberen een knuffel (of verstop je in het toilet).

Adem in, adem uit. Je bent er bijna. Het ergste is achter je.

Tip 9: gun ze wat ruimte

Je wordt langzaam gek, maar je begrijpt waarom. Je bent de volwassene. Jij begrijpt het en jij neemt de rationele beslissingen. Peuters hebben geen idee wat er gebeurt. Het is heel verleidelijk om te schreeuwen en geïrriteerd te raken. Vergeet niet dat ook zij gek worden en dat zij niet begrijpen waarom hun wereld plotseling op zijn kop staat.

Tip 10: zorg dat de jetlag bij terugkomst het probleem van een ander is

Je hebt een fantastische vakantie gehad en je bent helemaal vergeten hoe de eerste 3 nachten waren. Tijd om naar huis te gaan en dat plezier weer helemaal opnieuw te beleven (met daarbij een berg wasgoed, het Nederlandse weer en je te strakke jeans toe na een ontspannen vakantiedieet).

Dit is wat wij deden nadat we landden op Schiphol om 7.45 uur op een donderdag. We kwamen thuis, namen een douche, trokken onze winterkleren aan en namen een ontbijt. Ik fietste Tom vervolgens naar de kinderopvang en beloofde hem een ​​dag plezier met zijn vrienden. Ik zette hem af, gaf de leidsters wat instructies (“Waag het niet om hem te lang te laten slapen”) wenste ze veel geluk en ging terug naar huis voor een warme kop thee (en de berg wasgoed). Tegen de tijd dat hij thuiskwam, was hij zo uitgeput dat hij de nacht zonder problemen doorsliep.

Zoals alles is ook deze eerste keer eng, maar als je dan eenmaal aan de andere kant van de wereld bent, is het de moeite waard. Happy travels!

Dit artikel is vertaald van Engels naar Nederlands.

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!