Wintersport met kleine kids: ja of nee? Anne probeerde het uit!

Auteur: Anne

Dit artikel is gepubliceerd op: 15/01/2020

De vraag die bij veel ouders met jonge kinderen leeft, is of je wel of niet op wintersport kunt met kleine kids. De een zweert erbij, de ander vindt het niks en bindt pas weer de latten onder als de kinderen ook op skiles kunnen. Omdat ik in december van baan wisselde had ik ineens 3,5 week vrij. De perfecte gelegenheid om buiten het hoogseizoen op wintersport te gaan met onze 2-jarige zoon en zelf het antwoord op bovenstaande vraag te vinden.

Voor ik je mijn antwoord op de vraag geef, kan ik alvast verklappen dat onze skivakantie óók met kind supergoed is bevallen. Daar hielp de omgeving én de accommodatie heel erg bij. Hierbij mijn aanraders voor een relaxte gezinsskivakantie:

Montafon: kindvriendelijk gebied

Net als voorgaande jaren gingen we ook dit keer weer naar het Montafondal in Vorarlberg in Oostenrijk. Een gezellig en kindvriendelijk gebied. Mijn man komt al van kinds af aan in Montafon en toen ik als 16-jarige verkering met hem kreeg, ben ik voor het eerst meegegaan. Vriendlief fungeerde als mijn skileraar en zo raakte ik ook enthousiast over een wintersportvakantie. Niet aan te raden overigens, om skiles te krijgen van je vriend. Ik heb menig keer doodsangsten uitgestaan en boos of huilend bovenaan de berg geroepen: “Jij zei dat deze piste helemaal niet steil zou zijn!” Was hij even vergeten dat er ook steile stukjes bij zaten. Anyway, ondanks dát zijn we nog steeds zeer gelukkig bij elkaar 😉 en verbleven we tijdens onze eerste ‘gezinsskivakantie’ ook in het Montafongebied.

Ik heb menig keer doodsangsten uitgestaan en boos of huilend bovenaan de berg geroepen: “Jij zei dat deze piste helemaal niet steil zou zijn!”

Het Montafondal bestaat uit verschillende skigebieden met in totaal 182 kilometer piste. Met een 3-daagse skipas kun je in elk gebied skiën: Gargellen, Silvretta Montafon, Golm, Kristberg en het naastgelegen Brandnertal. In elk dorp zijn er skiklasjes voor de kids. Wij verbleven dit keer in het dorpje Gargellen en in dat dorp zit direct naast de gondelbaan het skiklasje voor de kleintjes. Gemoedelijk, knus en gezellig. Niet zo massaal, iets wat ik zelf wel prettig vind.

Aanrader: Landal Greenparks Hochmontafon

Geen gesponsord bericht maar een oprechte tip: Landal Greenparks Hochmontafon. Want wat blijkt: met een niet-skiënd kind bestaan je activiteiten toch voornamelijk uit sneeuwballen gooien en wandelen. Als je dan in een klein appartement zit beneden in het dal, dan is dat toch minder leuk. Landal Greenparks Hochmontafon zit direct aan de piste (dus je kunt makkelijk even snel een rondje skiën tussendoor) en heeft veel faciliteiten voor de kids. Zo is er een restaurant, een winkeltje met broodjesservice en een fijn binnenzwembad met peuterbad en enkele sauna’s.

Daarnaast is er een binnenspeelkamer met onder andere een glijbaantje, knutseltafels, lego, auto’s en een klimrek. Ook kun je elke dag knutselen (van pinguïns knippen tot vetbollen maken) en is er een keer in de week een fakkeloptocht waar de kleinere kinderen met hun zelfgemaakte lampion lopen en de ouderen met een fakkel. Het park is een dikke aanrader gezien de ligging direct aan de piste en de beschikbare faciliteiten!

Daarnaast is er een binnenspeelkamer met onder andere een glijbaantje, knutseltafels, lego, auto’s en een klimrek.

Dagje uit naar Bielerhöhe

Wil je een dagje eropuit? Ga dan naar de Bielerhöhe. Vanuit het dorpje Partenen ga je met de gondel omhoog. Daarna stap je over in een busje en rijd je door tunnels en tussen sneeuwwallen naar een prachtig bevroren en besneeuwd stuwmeer. Bij het meer is een restaurant waar je gezellig wat kunt drinken. En ben je daar zonder je kids of wil papa of mama wat meer actie die dag? Ski dan vanaf het restaurant naar Galtür. Halverwege wacht de pistenbully je op. Met een sleeptouw ga je het laatste stukje achter de bully aan naar Galtür. Ski daar een dagje en ga dan aan het eind van de dag weer terug achter de pistenbully aan. Over een (ongeprepareerd) pad ski je dan weer terug naar je beginpunt Partenen.

Nog zo’n gezellig uitstapje: Kristberg

Kristberg is nog een leuk uitstapje voor het hele gezin. Een klein skigebiedje dat met een gondellift te bereiken is vanuit het Silbertal en voornamelijk wordt bezocht door wandelaars. Wanneer je met de lift omhooggaat kom je na een kleine wandeling bij wat huisjes en restaurantjes uit. Daar heb je een prachtig uitzicht op het dal. Kinderen hebben gratis toegang tot Ski Winterwelt.

Nog wat extra to-dotips

Verder kun je naast skiën in het Montafondal nog veel meer leuke activiteiten ondernemen:

  • Kinderen ouder dan 3 jaar kunnen een ritje maken met de Alpin-Coaster-Golm, een rodelbaan op rails die zowel in de winter als in de zomer open is
  • Ga een avondje nachtrodelen in St. Gallenkirch
  • Of lekker schaatsen op de schaatsbaan in Schruns

Terugkomend op mijn vraag ‘Wintersport met kleine kinderen ja of nee? Dan zeg ik: ja! Zeker wanneer je houdt van sneeuwpret met het hele gezin en niet per se elke dag de latten onder wilt binden, dan kun je prima op skivakantie met z’n allen. Ook met jonge kids!

Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!