Wat kost dat nou? Skiën met kinderen in Tsjechië? Lara zocht het voor je uit!

Auteur: Lara

Dit artikel is gepubliceerd op: 20/01/2020

Wij wilden al langere tijd op wintersport met de kinderen. Maar eerlijk? Een wintersportvakantie in Oostenrijk, met kinderen die nog skilessen nodig hebben, dat kunnen wij niet betalen en zeker niet in het ‘hoogseizoen’. Dus besloten we dit jaar op zoek te gaan naar een alternatief. Na het inwinnen van de nodige informatie besloten we voor Tsjechië te kiezen. Het Ertsgebergte is prachtig, maar konden we er ook skiën?

Dat kon; er zijn zelfs meerdere gebieden. Wij kozen voor het kleinere skigebied Klínovec rond de berg Jáchymov, dicht bij Boží Dar.

Op naar Tsjechië

Het is nog geen 800 kilometer rijden naar onze bestemming in Tsjechië. Op de heenweg hebben we een overnachting in Duitsland geboekt, omdat we meteen weg willen rijden zodra de kinderen uit school zijn. De terugweg rijden we in een keer, prima te doen. Tanken is een stuk goedkoper in Duitsland en in Tsjechië. Houd er alleen wel rekening mee dat er onderweg weinig tankstations zijn. De kosten van een enkele reis naar Boží Dar, met een gemiddelde auto en dakkoffer, is ongeveer € 100 (Euro 95). Je hebt geen tolvignetten nodig.

Typisch Tsjechisch

We sliepen in een appartement in het gezellige dorpje Boží Dar. Het had een slaapkamer (met 4 bedden), een ruime woonkamer met een eettafel, een soort bedbank, een kleine keuken en een goede badkamer. Er waren genoeg kasten om alle spullen in op te bergen- vind ik altijd erg fijn. Wij hadden het appartement op de 2e etage. Beneden was een gezamenlijke keuken en 2 gezamenlijke ruimtes met banken, tafels en open haarden. Ideaal als je er met meerdere gezinnen verblijft en toch gezamenlijk wilt eten of spelletjes spelen. We betaalden € 112 per nacht, € 672  in totaal. Daar kwamen geen andere kosten meer bij en dat tijdens de kerstvakantie!

Ideaal als je er met meerdere gezinnen verblijft en toch gezamenlijk wilt eten of spelletjes spelen.

Skiën met kinderen, prima te doen!

In Boží Dar zelf liggen enkele heuveltjes waar je prima het skiën kunt oefenen. Er zijn sleepliften en er staat iemand bij die de kinderen erop helpt en aanwijzingen geeft (oké het is in het Tsjechisch maar ach). Wij huurden er ook de ski’s voor de kinderen. Dat kon ook in Klínovec, waar de lessen van de kinderen waren, maar er lag ook een verhuurbedrijf tegenover ons appartement, wel zo makkelijk. Na 3 dagen hadden we de spullen weer ingeleverd, de volgende dag was het 1e kerstdag en zouden we een dagje niet skiën.

Op 2e kerstdag wilden de kinderen zo graag van de heuvel af tegenover het appartement dat we besloten nog een halve dag te skiën. Gelukkig konden we ook zonder probleem een halve dag materiaal huren en kochten we een skipas voor 3 uur. Als er voldoende sneeuw ligt kun je diverse heuveltjes af in Boží Dar, terwijl jij zelf lekker beneden een boek leest of aan de warme glühwein zit.

Voor de kinderen hadden we 3 dagen skiles geboekt in Klínovec. Een beginnersgroep voor onze dochter van 6 en in eerste instantie ook voor onze zoon van 9. Hij had echter al eerder geskied en was er snel op uitgekeken. Er bleek geen gevorderdengroep te zijn maar wel de mogelijkheid om de lessen (met bijbetaling) om te zetten in privéles. Dus hebben we hem 2 keer 2 uur privéles laten doen. Dan leren ze het supersnel! Na 3 dagen voelden ze zich beiden zeker genoeg om de heuvel in Boží Dar zelf af te gaan. Luc had in Klínovec al enkele keer een blauwe route geskied en was supertrots. Leah vond het gelukkig ook fantastisch om les te hebben, de leraar was erg aardig en met handen- en voetenwerk, verstonden ze elkaar prima.

Leah vond het gelukkig ook fantastisch om les te hebben, de leraar was erg aardig en met handen- en voetenwerk, verstonden ze elkaar prima.

Een overzichtje van onze kosten

WatKostenToelichting
Appartement€112Per nacht, wij sliepen er met z’n 4’en (de bedbank kun je ook als bed gebruiken, dan is er ruimte voor 6)
Huren skispullen compleet kinderen€19Voor 3 dagen
Huren skispullen compleet volwassenen€34Voor 3 dagen
Skipas Bozi Dar kinderen€8,60Voor 3 uur
Skipas Bozi Dar volwassenen€12,50Voor 3 uur
Skiles Klinovec kindergroep€91Voor 3 dagen (2 keer 2 uur les per dag, maximaal 6 kinderen per groep)
Skiles Klinovec priveles€55Voor 2 uur
Skipas Klinovec volwassenen€75Voor 3 dagen, gebied Klínovec en Fichtelberg
Skipas Klinovec kinderen€60Voor 3 dagen, gebied Klínovec en Fichtelberg (kinderen tot 6 jaar gratis)
Uit eten gaan gemiddeld€45Dan heb je een flink hoofdgerecht, toetje en drankjes voor 4 personen
Pizza afhalen bij pizzeria 😉€19,50Voor 3 flinke (lekkere) pizza’s

Boodschappen kun je zo duur maken als je wilt. Er zit een Edeka supermarkt op 15 minuten rijden van Boží Dar af, in Duitsland. Daar hebben ze alles. Ook zit er een kleine supermarkt in het dorp, met basisproducten voor Tsjechische prijzen.

Conclusie!

De wintersportvakantie in Tsjechië was enorm positief. Er lag sneeuw, de omgeving was prachtig en de kinderen hadden het naar hun zin. Dat laatste is misschien wel het belangrijkste. Er lag alleen niet zo enorm veel sneeuw waardoor er in Klínovec maar 3 liften en 4 routes open waren. Op 2e kerstdag sneeuwde het hard en een week nadat we thuis waren, waren er al meer liften open. Dus je moet wel mazzel hebben, want het is niet sneeuwzeker. Gelukkig hebben ze goede sneeuwkanonnen staan en zodra het vriest gaan ze ’s nachts aan.

Dus, als je een betaalbare wintersport wilt met kinderen die nog aan het begin van hun skiavontuur staan, en waarbij je zelf ook snel tevreden bent (ik kan 5 keer dezelfde piste af en vind het nog steeds een uitdaging om goed beneden te komen op mijn snowboard) dan zou ik zeker een keer dit mooie gebied bezoeken.

Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!