Wat kost dat nou? Een camperreis van 3 maanden met kids?

De 3 maanden zijn om! En wat hebben we een fantastische reis gemaakt. Zo langzaam als de werkdagen voorbij kunnen kruipen, zo snel zijn de laatste vakantieweken gegaan. En aangezien we beiden, mijn vriend en ik, rationele en nuchtere financials zijn, hebben we onszelf niet gevonden deze vakantie, noch gezocht, geen briljante inzichten over het leven opgedaan en geen toekomstplannen of goede voornemens gemaakt. Maar wat hebben we dan wel gedaan… Een prachtige ‘excel’ bijgehouden van al onze uitgaven per categorie en per land. Tja, je bent een cijfernerd of niet.

Bij thuiskomst kregen we ook al meermaals te horen: ‘Zeg, wat kost dat nou?’. En tja dat vinden wij ook heel interessant om te weten. Zeker handig ter voorbereiding mocht je zelf ook een camperreis in het verschiet hebben. Zie hieronder onze facts & figures.

Kosten per land per dag

We hadden ingeschat dat we € 100 per dag uit zouden geven. Hieronder een overzicht van het aantal dagen dat we in een land hebben doorgebracht in volgorde van onze trip. De rechterkolom geeft de gemiddelde kosten per dag aan voor het betreffende land.

LandAantal dagenGemiddelde kosten per dag
Duitsland2€ 135
Zwitserland5€ 106
Italië28€ 93
Albanië17€ 105
Montenegro4€ 75
Bosnië2€ 92
Slovenië12€ 128
Kroatië8€ 124
Frankrijk5€ 109
Nederland2€ 81

Kosten per categorie

We hebben de kosten opgesplitst in 8 categorieën. Hieronder een overzicht van de totale kosten en de gemiddelde kosten per dag per categorie.

CategorieTotale kostenGemiddelde kosten per dag
Tanken€ 1.696€ 20
Tol€ 186€ 2
Boodschappen€ 2.140€ 25
Camping€ 1.998€ 24
Eten€ 1.550€ 18
Parkeren€ 80€ 1
Activiteiten€ 653€ 8
Benodigdheden campinglife€ 608€ 7
Totaal uitgegeven€ 8.911€ 105

Zoals je ziet, zijn we iets over ons budget heen gegaan. De eerste maand gingen we hartstikke lekker en lagen we achter op onze budget. We vonden dat we wel een paar keer extra ‘uit eten’ verdienden. Al snel zaten we op de € 100 gemiddeld per dag. We hadden het helemaal onder controle. Tot de laatste maand aanbrak.

Laagseizoen en de goedkope landen Albanië, Montenegro en Bosnië maakten plaats voor de duurdere, toeristische landen Kroatië en Slovenië in het hoogseizoen. Waar je in Albanië gratis naar nationale parken gaat en je auto ergens langs de kant parkeert, konden we in Kroatië alleen al € 13,70 parkeergeld neerleggen en vervolgens € 34 per persoon om de Plitvice meren te bewonderen. We hadden dus eigenlijk een buffer moeten bouwen in de goedkopere maanden voor deze laatste dure maand. Zuinig aan hebben we niet gedaan. We hebben regelmatig buiten de deur gegeten, boodschappen in overvloed gehaald, tolwegen genomen en een enkele keer een taxi gepakt. Je zou dus nog een stuk goedkoper uit kunnen zijn als je iets meer op de centen let.

We vonden dat we wel een paar keer extra uiteten verdienden.

The end

Nog niet genoeg van de statistieken? We hebben er nog wat meer voor je: we reden 8.619 kilometer, zijn 85 dagen onderweg geweest en hebben 13 landen aangetikt. Ok, waaronder Luxemburg waar we in enkele minuten doorheen reden. O en we hebben er natuurlijk getankt – dat betekent gestopt, dus die telt!

De camper hebben we overigens gevonden op Marktplaats en heeft ons € 15.500 gekost. Het is een Fiat Ducato uit 1997. De camperopbouw is uit 2001. We betalen zo’n € 60 wegenbelasting en nog eens € 33 verzekering per maand. Daarnaast € 550 per jaar aan stalling voor het complete plaatje. Onderhoudskosten per jaar verschillen van € 500 tot € 2000 per jaar. Als inkomsten verhuren we de camper op PaulCamper.nl. Daarmee halen we de jaarlijkse kosten er wel uit – vorig jaar dan. Dit jaar kunnen we de camper alleen in augustus verhuren, omdat we hem zelf zo lang in gebruik hadden. Helaas de vaste lasten er niet uitgehaald.

Onze ‘once-in-a-lifetimetrip’ is tot een einde gekomen. Het had van mij nog veel langer mogen duren…

Benieuwd naar de blogs over deze camperreis? Lees dan ook:

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!