Met je kind naar Vlieland: blogger Iris vertelt waarom!

Auteur: Iris

Dit artikel is gepubliceerd op: 26/07/2018

Als ik terugdenk aan mijn kindertijd koester ik mooie herinneringen aan de Waddeneilanden. De zee, rust en gezelligheid van de eilanden, een ideale mix. Daarnaast was het niet ’te ver’ van huis, wat mijn ouders prettig vonden toen wij klein waren. Dat laatste gaat – nou wij al 2,5 jaar in Sydney wonen – voor ons niet helemaal op.

Nu we samen met onze zoon Noud toch al 16.000 kilometer moesten afleggen, maakte die relatief korte boottocht het verschil ook niet meer. En het was het waard! Want 25 jaar later stelde Vlieland nog steeds geen moment teleur. Voor rust, ontspanning en gezelligheid is Vlieland een uitgelezen bestemming!

Wat een service!

Na een kleine 1,5 uur varen vanuit Harlingen kwamen we aan op het eiland. Vlieland is autovrij, en daardoor heerlijk rustig en kindvriendelijk. Aangezien we na Vlieland nog 6 weken reizen in het vooruitzicht zouden hebben, hadden we behoorlijk wat bagage. Het was daarom een verademing dat de mannen van het bagagevervoer al klaar stonden bij aankomst (en wij niet zelf onze 6 stukken bagage op de fiets mee hoefden te slepen). Nog voordat wij zelf aankwamen bij ons vakantiehuis, stond de bagage al keurig afgeleverd voor de deur (voor € 1 per tas – waar dan ook op het eiland), samen met het linnenpakket dat ik vooraf had besteld bij visitvlieland.

Fietsen met een aanhangwagen

Fietsen is zonder twijfel de leukste manier om het eiland te verkennen. Na aankomst gingen we dus direct naar een van de fietsverhuurbedrijven die zich allemaal op steenworp afstand van de haven bevinden. Met zijn 6 maanden was Noud nog te klein voor een zitje voorop de fiets, dus mocht hij in een aanhangwagentje met maxi-cosi achter de fiets. We hadden niet van te voren gereserveerd – wat in het hoogseizoen denk ik wel aan te raden is, want het is een populaire bestemming! In de buggy wilde Noud niet echt slapen, maar in z’n eigen aanhangwagentje sliep hij gelukkig wel – al hobbelend door de duinen was hij zo vertrokken.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vooraf dacht dat het een gedoe zou zijn om zonder auto met alle spullen naar Vlieland te gaan, maar dat was geen moment zo. Alles op het eiland is al jaar en dag goed op elkaar afgestemd. Een soepel begin van de vakantie dus!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vooraf dacht dat het een gedoe zou zijn om zonder auto met alle spullen naar Vlieland te gaan, maar dat was geen moment zo.

Huisje in de duinen

Op Vlieland kun je overnachten waar je wilt, in dure hotels of in een tent in de duinpannen van camping Stortemelk (waar ze trouwens ook tenthuisjes verhuren, als kamperen je net wat te ver gaat). Wij kozen voor een knus vakantiehuisje aan de bosrand, op loopafstand van het strand. Ideaal, want daardoor konden we heerlijk ’s avonds koken en (buiten) tafelen terwijl Noud in z’n eigen kamer sliep.

Daarnaast gaf het ons ook rust, want toen hij besloot te gaan nachtbraken, sliepen alleen wij er een uurtje minder door. Op camping Stortemelk valt je al snel op dat je niet de enige bent met kinderen op het eiland. Het wemelt er namelijk van de jonge kinderen. De mooie speeltuinen op het terrein zijn een garantie voor uren vermaak. Borrelen en eten deden we die avond bij de Bolder op de camping, ondanks dat we niet onder de indruk waren van de kwaliteit van het eten, is de sfeer ongedwongen, gezellig en vooral heel kidsproof.

Hmmm bountytaart!

Onze eerste keus om ergens lekker te gaan eten was Leut. De koffie was er heerlijk, en daarnaast hadden ze er een verslavend lekkere (vegan) bountytaart. We namen de oma’s mee voor lunch – wederom een groot success. Leut ligt in het midden van de gezellige dorpstraat, dus naast lekker eten was het direct een goede reden om wat sfeer te proeven in de vele kleine boetiekwinkeltjes. Bij Leut waren er voldoende kinderstoelen, dus Noud kon gezellig bij ons aan tafel zitten. Naast Leut is ook het Badhuys een aanrader. Een typische
Nederlandse strandtent met uitzicht op zee. We hebben er heerlijk  gezeten na onze strandwandeling. Kinderen kunnen vrij in het zand spelen, terwijl je zelf een borrel of kop koffie drinkt.

Rust, reinheid en… een baby

Zoals gezegd, Vlieland is de bestemming voor rust en ontspanning. En laten dat nou net niet de thema’s zijn die centraal staan in het leven van kersverse ouders. We hadden de luxe dat we de oma(‘s) mee hadden genomen, waardoor wij even op adem konden komen.

In Australië is er geen sauna te vinden, terwijl ik dat toch de ultieme manier vind om lekker tot rust te komen! Wat een geluk toen bleek dat in hotel Seeduyn een prachtig saunacomplex was (klein maar heel fijn – tegen betaling). Wat een feest! Naast de sauna is er ook een heerlijk zwembad waar we daarna met Noud en oma nog konden zwemmen. Na een middagje samen kwamen we er helemaal opgeknapt vandaan, en alsof dat nog niet genoeg was, werd ik ook nog verwend met een heerlijke ontspanningsmassage bij Zin aan Zee. Als je de kans hebt is die ook absoluut de moeite waard.

Vlieland – Amsterdam – Seattle

Door de korte afstanden op het eiland ben je op de fiets bijna overal binnen 10 minuten. Daardoor voelt het leven even heel gemakkelijk en overzichtelijk. En er rijden niet zo veel auto’s dus je hebt echt het gevoel dat je je continu in een oase van rust bevindt, en ondanks de rust is de sfeer zo gezellig en dorps. Toen wij na 5 dagen fietsen, slapen, spelen, eten & drinken weer op de boot terug zaten, voelden we ons helemaal opgeladen, weg jetlag en wallen. Opgeladen voor het volgende avontuur! Na nog een weekend Amsterdam met vrienden en familie vlogen we door naar Seattle waar onze 6-weekse campertrip langs de westkust van de Verenigde Staten begon. Wat een cadeautje dat we dit, nu Noud zo klein is, mogen doen!

Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!