Vergeet de Efteling – het Poolse Wrocław is pas écht een sprookjesplek!

Auteur: Kelsey

Dit artikel is gepubliceerd op: 27/10/2019

Wat geef je iemand cadeau die net zo gek is op reizen als jijzelf? Een lang weekendje samen weg naar een plekje waar je nog nooit bent geweest! Ik keek op naar Google Flights om een bestemming te boeken op maximaal 2 uur vliegen. Waarom 2 uur of minder? 2 redenen: we zouden maar een lang weekend gaan en – nog belangrijker – onze kleine knurft van bijna 2 jaar is steeds moeilijker in een vliegtuig te vermaken en zit nog bij ons op schoot.

Op de kaart zag ik veel bekende steden voorbijkomen. Maar toen viel mijn oog op een stad in Polen. Hè?! Polen?! Daar waren we nog nooit geweest en ik had helemaal niks gehoord over deze stad die Wroclaw heet. Wij zijn de overvolle toeristenplekken wel een beetje zat en altijd op zoek naar een nieuwe verborgen parel, dus ik dacht: ok, dit plekje gaan we even checken!

Wauw Wroclaw

Wauw! Toen ik op Google Afbeeldingen keek, zag ik een heleboel mooie kleurrijke gebouwen. Niet wat ik had verwacht van Polen eerlijk gezegd. Ik las ook dat Wroclaw in 2016 de Culturele Hoofdstad van Europa was. Dus dat was genoeg voor mij! Ik kocht meteen onze vliegtickets en huurde voor een prikkie een appartementje in het centrum van de stad.

Eenmaal in Wroclaw waren we meteen onder de indruk hoe mooi en schoon alles was. Het centrum was heel groot met gebouwen in alle kleuren van de regenboog. Met overal grote kerken en bijzondere straatkunst. Wij waren er in augustus en met het aangename warme klimaat in de zomer waren er veel terrassen open en was er veel buiten te ondernemen! We vonden het heel gezellig om na een lange wandeling uit te rusten op een terrasje waar we een heerlijk ijsje voor onze dochter Charlize haalden en voor onszelf een lekker Zywiec biertje.

Het centrum was heel groot met gebouwen in alle kleuren van de regenboog.

Wroclaw is vooral een bijzondere stad door zijn geschiedenis. Je ziet de invloeden van veel landen en culturen. In één straat denk je dat je in Duitsland loopt, in de volgende denk je aan Wenen, weer een volgende aan Praag en Sint Petersburg. Maar… het is allemaal Wroclaw! Dat maakt het juist een hele leuke combinatie.

Kindvriendelijk Wroclaw?!

Wroclaw is niet alleen leuk voor volwassen, het is een stad die heel erg kindvriendelijk is. Elk restaurant heeft wel een kinderstoel en vaak ook een kindermenu (met lekker eten!). Op het grote plein vind je mensen die grote bellen blazen voor kinderen. Maar het leukste voor kinderen in Wroclaw zijn de kabouters! Wroclaw heeft meer dan 500 kabouters verstopt in de stad. Kinderen vinden het dus heel leuk om er rond te lopen, want ze spotten ze overal! Elke kabouter is anders dus het blijft verrassend. Echt een leuk spelletje!

Elk restaurant heeft wel een kinderstoel en vaak ook een kindermenu (met lekker eten!)

Dus van een onbekende stad voor ons, naar een geweldige bestemming! Wij waren erg onder de indruk en zien Wroclaw zeker als aanrader voor een lang weekend met kids.

Tot slot nog wat algemene en kidsproof tipjes

  • Wroclaw spreek je uit als [vrats-wahv].
  • Koop drinkwater in kleine supermarkten die Zabka heten. Plat water heet ‘woda niegazowana’. We learned this the hard way!
  • Neem een kinderwagen mee, want er is veel te zien in verschillende buurten en de stad is makkelijk met kinderwagens.
  • Als je lekker Pools eten zoekt, ga dan naar Konspira.
  • Veel van de terrassen zijn self-service dus loop naar binnen om je drankjes en eten te bestellen/halen.
  • Wij waren er 3-4 dagen. Als we ietsje langer waren gebleven, waren we nog naar een dichtbij gelegen kasteel gegaan: Książ Castle. Het schijnt heel indrukwekkend te zijn.

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!