Van plan naar een wereldreis met kinderen: budget, tips & tricks!

Auteur: Gerdien

Dit artikel is gepubliceerd op: 8/05/2020

‘The journey of a thousand miles begins with a single step.’ Deze inspirerende woorden van de Chinese filosoof Lao Tzu waren voor ons de aanleiding om 2 jaar geleden die eerste stap te nemen in het realiseren van onze droomreis. Op een zwoele zomeravond in de achtertuin spraken we naar elkaar uit dat we niets liever wilden dan met ons gezin een grote reis maken. En dan? Een jaar weg met leerplichtige kinderen, financiën, ons huis, de bestemming. We hadden wel duizend vragen maar één ding wisten we zeker en dat was dat we gingen kijken hoe we onze droomreis konden gaan uitvoeren.

‘Hebben jullie de loterij gewonnen?’ Het is een vraag die vaak gesteld wordt. Dat dit helemaal niet nodig is, ga ik in dit blog vertellen. Met een aantal tips en onze ervaringen hoop ik dat het voor veel meer mensen mogelijk wordt hun droom te realiseren. Nu we allemaal even niet op reis kunnen is dit misschien wel de perfecte tijd om te starten met het maken van plannen.

Eerst maar een datum prikken

Het concrete plaatje was bij ons lang niet vanaf het begin duidelijk. We zaten vooral met de leeftijd van onze oudste dochter. We wilden deze reis graag gemaakt hebben vóórdat zij naar groep 7 zou gaan. We kwamen zo op een uiterlijke vertrekdatum van september 2020. Op die manier zouden we een jaar weg kunnen. Toen de voorbereidingen echter serieus werden, ging het hard en konden we zelfs veel eerder weg: 10 december 2019 begon onze droomreis in Kaapstad!

Out of the box

Wanneer je hebt besloten op reis te willen, zul je merken dat je bewuster omgaat met je uitgaven. Zelfs toen de bestemming en vertrekdatum nog niet bekend waren, merkten we dat we onze uitgaven veel serieuzer bekeken. Onbewust bespaar je een hoop. Het is ook veel makkelijker om uitgaven niet te doen als je een groter doel voor ogen hebt. Dan merk je al snel dat je met veel minder afkunt.

Aangezien we ons huis niet wilden verkopen, verhuurden we het op AirBnB en woonden dan bij mijn ouders om zo het grootste deel van de begroting rond te krijgen. Op AirBnB (short-stay) verdien je veel meer geld dan met verhuur voor langere tijd. Omdat wij ons huis steeds voor kortere periodes konden verhuren voor we vertrokken, deden we zelf het beheer. Natuurlijk hadden we enorm mazzel dat we bij onze ouders terecht konden en hierdoor echt flink konden sparen. Vaak moet je even out of the box denken om te kijken hoe je iets mogelijk maakt.

Sluitende begroting

Dat ons budget ons niet de hele wereld over kon brengen, werd snel duidelijk. We kozen dus voor één continent en eigen vervoer. Het idee van altijd je huisje bij je te hebben sprak ons aan en ook zou dit de stabiele basis voor de kinderen worden in een steeds veranderende omgeving. Het plan was gemaakt, met een Landrover Defender en 2 daktenten zouden we van Kaapstad naar huis rijden.

Het idee van altijd je huisje bij je te hebben sprak ons aan en ook zou dit de stabiele basis voor de kinderen worden in een steeds veranderende omgeving.

Nu dit duidelijk was, konden we de begroting echt rond krijgen. Een deel van de kosten (€ 16.000) ging naar de aanschaf en het optimaliseren van de Land Rover. Deze kosten maakten we dus al voor de reis en zorgden ervoor dat we tijdens de reis minder geld kwijt waren aan overnachtingen en vervoer. Andere grote kostenposten die we maakten voor we vertrokken, waren de verzekeringen (reis en WA), vliegtickets en verscheping van de Land Rover van Rotterdam naar Kaapstad (samen € 11.350).

Op basis van eerdere reiservaringen maar ook door het delen van kennis met andere gezinnen die een dergelijke reis hadden gemaakt, stelden we een dagbudget samen. Voor ons was dat budget € 65 per dag. Daarvan moesten we eten en drinken, brandstof en overnachtingen betalen. Zaken als excursies en attracties, visums en onvoorziene kosten lieten we hier expres buiten. Daar maakten we aparte potjes voor.

We maken er geen potje van

Wat ons heel erg hielp om ons spaardoel te bereiken was het aanmaken van spaarpotjes in je internetbankieromgeving. Op die manier kun je heel duidelijk zien welk spaarpotje nog gevuld moet worden en voor welke datum. Het werd bij ons vaak een sport om de spaarpotjes vol te krijgen. Hoe meer de vertrekdatum in zicht kwam, hoe fanatieker we werden. Uiteindelijk verwachtten we dat onze reis ons ongeveer € 60.000 zou kosten. Dat was dus inclusief de aanschaf van de Land Rover. In onze begroting namen we uiteraard ook de opbrengsten van de verhuur van ons huis mee en de kinderbijslag voor 3 kinderen. Samen goed voor € 17.000.

Rustig aan is het devies

En hoe ging het dan in het echt? De eerste weken van een reis vind ik altijd superspannend. Je hebt een budget voor een jaar en voor je gevoel gaat er meteen al veel te veel geld doorheen. Dat is natuurlijk ook logisch, want opstartkosten (denk aan lokale simkaarten en wat onderdelen die je toch nog mist) zijn er altijd. In het begin stonden wij ook echt op standje ‘gaan met die banaan’ en zaten we nog lekker in het westerse ritme. We vraten dus kilometers en de brandstofkosten rezen de pan uit. Gelukkig kunnen we nu uit ervaring zeggen dat het reistempo omlaaggaat en de kosten daardoor lager worden. Wanneer je veel reist zul je automatisch meer geld uitgeven dan wanneer je wat langer op een plek blijft.

Focus op de uitgaven

Tijdens de reis gebruikten we de app TravelSpend, een superoverzichtelijke app waarin je al je uitgaven bijhoudt en categoriseert. Je kunt je budget er zelfs in opnemen waardoor je realtime bijhoudt of je begroting nog een beetje klopt. Eens in de zoveel weken hadden we een strategisch overleg met een goed glas wijn erbij en bekeken we of onze uitgaven nog klopten met het budget.

De meeste betalingen deden we met de Revolut creditcard. Een soort ‘prepaidcreditcard’ waar we zelf een bedrag opzetten dat we vervolgens konden pinnen. Op die manier houd je je uitgaven ook heel goed bij en zijn de kosten voor de kaart minimaal. Stukken lager in ieder geval dan de creditcards en transactiekosten van de reguliere banken.

Voor de reis hadden we al bedacht dat we af en toe graag iets langer op een plek wilden blijven, bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk. Dat hebben we niet van tevoren vastgelegd omdat je onderweg vaak automatisch op plekken komt waarbij je het gevoel hebt langer te willen blijven. Op die manier druk je je uitgaven enorm, omdat je vaak gratis onderdak en eten krijgt. Bij Workaway vind je wereldwijd ontzettend veel gave plekken waar je kunt helpen.

Covid-19 en andere onvoorziene zaken

Onvoorziene zaken zijn er natuurlijk altijd. Het is dan ook slim om dat potje goed op peil te houden. Zo belden de huurders van ons huis ons dat zowel de wasmachine als de droger stuk was. Dan moet je snel handelen. We waren binnen een uur € 1500 lichter. Ook op reis kan het natuurlijk voorkomen dat je onverwacht hoge uitgaven moet doen. Heel belangrijk dus om je budget niet zo strak te maken dat daar geen ruimte meer voor is. Vaak wint de ervaring het van het geld. Het is ontzettend zonde wanneer je sommige activiteiten niet kunt doen, omdat je er geen geld voor gereserveerd hebt. Natuurlijk is het helemaal persoonlijk wat iemand een niet te missen ervaring vindt.

Een enorme onvoorziene post waren in ons geval de vliegtickets naar huis en het stallen van de auto. Na 3 maanden werd onze droomreis namelijk onderbroken door de gevolgen van het coronavirus ofwel covid-19. Afrika ging op slot en we besloten terug naar Nederland te gaan. Natuurlijk waren we nog lang niet klaar met onze reis. We hopen dat we onze reis begin 2021 kunnen hervatten en we zijn dus flink aan het sparen om onze begroting weer op orde te hebben!

Zo spaar je een wereldreis bij elkaar!

Hieronder heb ik een paar punten op een rijtje gezet die ons hebben geholpen deze reis te maken. Ik geloof echt dat niks onmogelijk is. Ons hoofddoel was om met het gezin een jaar weg te gaan. We hebben gekeken in dit kader naar alle opties. Backpacken of eigen vervoer? Wereld of één continent? Hotel of camping? Vliegen of rijden? En zo zijn er natuurlijk nog heel veel persoonlijke afwegingen die je maakt om te bepalen wat binnen jouw mogelijkheden ligt.

  • Verhoog het bedrag dat je per maand spaart en maak er een uitdaging van dat bedrag zo hoog mogelijk te laten zijn.
  • Maak spaarpotjes aan in je internetbankieromgeving zodat je het enorme bedrag verdeelt in behapbare getallen.
  • Alle verjaardags- en sinterklaascadeaus die we voor de reis gaven, waren dingen die we op reis nodig hadden (toilettas, iPod, kleding).
  • Probeer zo veel mogelijk grote kosten vóór je reis te maken. Vliegtickets en verzekeringen zijn hier goede voorbeelden van.
  • We hebben de kinderbijslag wel meegenomen in onze begroting. Dit kan natuurlijk ook net dat potje zijn wat je nodig hebt als je platzak weer in Nederland komt.
  • Kijk naar de mogelijkheden om je huis te verhuren. We deden dit via een makelaar om zo ons huis in het hoge segment te verhuren. Via bedrijven of expats is er vaak een hoger huurbedrag mogelijk dan wanneer je je huis aan particulieren verhuurt.
  • Revolut is een creditcard die nauwelijks transactiekosten rekent. Dit heeft ons al tientallen euro’s bespaart.
  • Zet bonussen, vakantiegeld of andere extra’s direct op je spaarrekening.
  • Het kan interessant zijn te kijken naar je vertrekdatum. Vertrek in de zomer heeft vaak een fiscaal voordeel doordat je inkomsten lager liggen wanneer je maar een halfjaar gewerkt hebt.

Deze blogs over een wereldreis met kinderen al gelezen?

5 x de beste voorbereidingstips voor een wereldreis met 2 kids!

Wij hebben besloten om onze 3 kinderen (5, 4 en 1 jaar) mee te nemen op een wereldreis! We willen in ongeveer 2 jaar de wereld rond. Daarvoor hebben we ons huis en een hoop van onze spullen verkocht.

Lees verder

10 x handige kindercadeautjes voor op reis!

We staan aan de vooravond van een nieuw begin in ons leven. Wij hebben namelijk besloten om ons huis en heel veel van onze bezittingen

Lees verder

Volg ons ook!