Van 5 weken rondreizen door Costa Rica naar kamperen in Frankrijk in coronatijd

Auteur: Michelle

Dit artikel is gepubliceerd op: 24/06/2020

De woorden van Mark Rutte echoden in onze hoofden. We keken elkaar aan en dachten hetzelfde: Costa Rica ging het dus DEFINITIEF niet worden. Lang waren we nog optimistisch over onze geplande reis naar Costa Rica. Immers, zo lang er geen harde ‘nee’ was, was het voor ons gewoon een ‘ja’. Die hoop vervloog snel na die persconferentie op 3 juni 2020.

Als we namelijk naar een land met een negatief reisadvies zouden gaan, zou de verzekering de mogelijke kosten niet dekken én zouden we naderhand in een 2-weekse thuisquarantaine moeten. Dat ging ons allemaal iets te ver.

Brainstormsessie met resultaat

Onder het mom van when a door closes, a window opens, hielden we al snel een brainstormsessie. Wat gaan we dán doen? Ons eigenlijke plan was 5 weken Costa Rica, dat hadden we al aan ons werk doorgegeven. Het aantal weken wilden we niet inkorten. We waren we er al snel uit dat we niet in Nederland, maar wel in Europa wilden blijven. Verschillende landen passeerden de revue. Het moest een land worden waar we met de auto naartoe konden rijden en waar je goed kunt kamperen. De keuze was unaniem: Frankrijk!

Onder het mom van when a door closes, a window opens, hielden we al snel een brainstormsessie.

Kleine campings met een avontuurlijk tintje

We zijn dól op Frankrijk en komen er al jaren. Het is ons favoriete Europese vakantieland. Het heeft ontzettend veel te bieden: zee, bergen, bos, leuke dorpjes, goeie wijn én geweldige campings. Omdat we onze vakanties graag een avontuurlijk tintje geven, bestelden we die avond nog het boekje ‘Kleine campings’ van de ANWB. Een boekje met 2200 campings van maximaal 60 plaatsen. Deze campings zijn iets eenvoudiger van aard en liggen vaak midden in de natuur. Ze hebben wel de nodige voorzieningen zoals sanitair en een winkeltje waar je ’s ochtends heerlijk vers stokbrood en croissants kunt kopen.

Vervolgens begon onze zoektocht naar leuke kleine campings. Want hoewel wij niet zo veel nodig hebben om ons te vermaken, is het met name voor onze oudste dochter leuk als er iets te doen is. Dus zochten we naar campings met wat entertainment, zoals een riviertje, dieren of een speeltuintje. Al snel hadden we een selectie van 3 campings in het zuiden. We kozen voor campings in de Aveyron (Aire Naturelle le Katalpa), de Drôme (Domaine de la Gautière) en Gard (Camping Mas de Rey Nature). Dit zijn gebieden met lekker veel natuur, riviertjes en leuke authentieke dorpjes. Op de campings is veel te doen voor kinderen. Zo zijn er zwembadjes, riviertjes en vaak ook wat dieren zoals ezeltjes. Daarnaast kunnen ze lekker rommelen in de natuur.

‘Ons’ Mimizan-Plage

Tot zover het voortraject. Het zal niet lang meer duren voor we gaan. We verblijven op elke plek ongeveer 9 dagen. Daarna eindigen we in ‘ons’ Mimizan-Plage, een dorpje aan de Atlantische kust, gelegen tussen Bordeaux en Biarritz. Hier komen wij al zolang we samen zijn en nu dus ook met onze kinderen. Eigenlijk gaan we elk jaar wel een keer, als een fijne constante. In Mimizan-Plage verblijven we op Camping de la Plage, op loopafstand van het dorpje en het strand. Deze camping was eerst een vrij basic surfcamping, maar is in de jaren uitgegroeid tot een grote familiecamping. Omdat het nostalgische aspect voor ons groter is, nemen we dit voor lief.

Reserveren, ja of nee?

We vinden het een superplan. We vragen ons wel af of we nu eigenlijk moeten reserveren. Normaal gaan we op de bonnefooi en kijken we gaandeweg waar het leuk is. Maar in de huidige tijd vinden we dat lastig te bepalen. Wordt het superdruk omdat bijna niemand buiten Europa op vakantie gaat, of wordt het juist heel rustig omdat iedereen in eigen land op vakantie gaat? En wat doen de Fransen? Blijven die in eigen land, of kiezen ze voor een van de omringende landen? Gaat er überhaupt iemand op vakantie? Wij vinden die inschatting lastig te maken. We nemen het zekere voor het onzekere en boeken alles.

Corona: de regels in Frankrijk

En dan de lastige overweging: wat te doen met corona en alle regels hieromtrent? Op de website van de ANWB staan alle regels per land beschreven, zo ook voor Frankrijk. Waar we in Nederland een afstand van 1,5 meter hanteren is het daar 1 meter. Verder zijn de campings open wanneer wij gaan en kunnen we het sanitair gebruiken. Wat opvalt is het gebruik van mondkapjes. Aangeraden wordt deze altijd te dragen, met een verplichting in het openbaar vervoer. Winkeliers mogen het ook verplichten en mogen klanten de toegang weigeren wanneer zij er geen dragen. Daarnaast zou het kunnen zijn dat het op sommige stranden vereist is. Ook dienen mondkapjes gedragen te worden wanneer je je in een restaurant verplaatst, dus naar de wc gaat bijvoorbeeld.

Mondkapjes kopen dus, want die hebben we nog niet. De rest van de kampeerspullen hebben we al wel. Dan rest ons niet veel meer dan te beginnen met de voorpret. La France on y arrive!

SpeelgoedSpeelgoed

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!