Utrecht met een peuter: met 20+ tips van onze volgers!

Een week of wat geleden had ik voor het eerst een ‘moeder-dochteruitje’. Na een lange zoektocht koos ik voor de stad Utrecht. Dat het ‘maar’ 20 minuten met de trein in vanuit Amsterdam maakte niet uit; het ging per slot van rekening om de ervaring. En het mocht voor mij ook wel een beetje relaxed zijn… 😉

Op Instagram plaatsten we een oproep voor de leukste tips met kinderen in Utrecht. We kregen meer dan 100 reacties! Gelukkig zaten er ook aardig veel dubbele tips bij (goed teken). Ik had in ieder geval genoeg om er in 24 uur een goed gevuld programma van te maken. In dit blog deel ik mijn ervaring en alle andere tips voor Utrecht met kids!

1. De koning te rijk in Grand Hotel Karel V

Ik zocht een hotel op loopafstand van het centrum, met een tuin, zwembad en het mocht best een beetje luxe zijn. Het werd Grand Hotel Karel V! Dit hotel voldeed aan al mijn eisen en ik kon het – misschien doordat het last minute was – ook voor een nette prijs boeken. In ieder geval een prima uitvalsbasis voor een nachtje Utrecht. Je loopt zo het centrum in, maar eenmaal in het hotel waan je je in een soort kasteel. Het is er prachtig, alles netjes onderhouden en met een heerlijke kaart. En niet onbelangrijk: ze hebben er een nette verschoningsruimte voor de wat jongere kids, kinderbedjes in de kamers en in het restaurant en de bistro hebben ze kinderstoeltjes. Ze doen daarnaast hun uiterste best om een lekker bordje voor jouw kleintje te maken.

Je loopt zo het centrum in, maar eenmaal in het hotel waan je je in een soort kasteel.

2. Nijntje Museum: haar lievelings!

Het Nijntje Museum was het meest getipte uitje: meer dan 57 keer! Nu waren wij er al een keer geweest, maar dat maakte natuurlijk helemaal niets uit. Onze 3,5 jarige peuter – hoe fan ze ook van Nijntje is – wist zich dat echt niet meer te herinneren. Fantastisch vond ze het, alsof ze er nog nooit was geweest. Zo erg genoot ze ervan. En ik moet zeggen in deze coronatijd ook prima te doen.

Kaartjes en tijdsloten reserveren moest je sowieso al. Nu was het alleen wat rustiger en dat was alleen maar beter voor Puck. Ze hoefde nergens te wachten en kon helemaal haar gang gaan. Het plezier in dit museum begint eigenlijk al bij de ingang met een megagroot Nijntje-beeld (en het aardige personeel). Er zijn allemaal ruimtes waar de kinderen van alles kunnen ontdekken en waar ze kunnen leren en spelen. Er is een verkeersplein en het museum is geheid een hit voor kinderen!

3. Muziekjes in Museum Speelklok

Museum Speelklok werd ook veel getipt. Zelf was ik er nog nooit geweest, dus ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Nou heb ik als klein meisje accordeon gespeeld (ik wilde wat anders, haha), dus ergens was ik hier ook wel in mijn element. Misschien was Puck nog net iets te jong, maar ze vond het geweldig om zelf aan de draaiorgels te draaien en te dansen op de muziek. Voor de iets oudere kindjes (die al cijfers herkennen) is het nóg leuker, want zij kunnen meedoen met een speurtocht en vervolgens hun eigen muziek maken met een speeldoos.

4. Spoorwegmuseum

Ook veel getipt werd het Spoorwegmuseum. Nu hebben we er op takemeto.nl al een blog over en dus wist ik dat het niet alleen leuk is voor jongens. En nu heb ik dat ook zelf ervaren ;). Nu is Puck nogal van de graafmachines en brandweerauto’s en vond ze de reis naar Utrecht met de trein al een heel ding: het Spoorwegmuseum was ook echt een hit. Ook hier was ik zelf nog nooit geweest, maar ik vond het echt heel leuk. Het was ook veel groter dan ik had verwacht. Je kunt er door allerlei verschillende type treinen lopen en ook echt ervaren hoe de treinen er vroeger uitzagen. Daarnaast is er ook een speeltuin en een treintje waarmee de kinderen een rondje over het terrein kunnen maken.

Nog meer tips voor Utrecht met kids:

Zoals gezegd waren er héééééél veel tips voor Utrecht met kinderen, wel meer dan 100. Hieronder vind je de andere tips waar wij helaas geen tijd voor hadden:

5. Waterfietsen door de grachten van Utrecht
6. IJsje eten bij het ijskraampje op de brug bij de Dom
7. Naar het kruideniersmuseum met ouderwets snoepwinkeltje achter Theater ‘t Hoogt
8. Speeltuin de Kleine Dom op de Lange Nieuwstraat
9 Utrechts archief en dan terras van de Rechtbank (veel ruimte, speelgoed, kinderen en op zondag ‘Kids on court’)
10. Geertjes Hoeve, kinderboerderij met pannenkoeken buiten het centrum van Utrecht
11. Park Lepelenburg, gezellig park om een beetje te voetballen en te ravotten
12. Café Jozef op Mariaplaats (kinderkaart en ‘normaal’ ook een speelhoek binnen)
13. Lunchen bij Streetfood Club, mooie inrichting en heerlijke gerechtjes
14. Theehuis Rhijnauwen, lekkere pannenkoeken en zowel binnen als buiten speelgelegenheid
15. Molen de Ster, een houtzaagmolen net iets buiten het centrum
16. Meneer Peer, huiskamerachtig café voor ontbijt, lunch en borrel met (normaal gesproken) speelhoek
17. Lunchen bij Frenchie cafe, of een Unicorn cupcake eten
18. De Domtoren op (kan nu met lift); wilden wij ook, maar geen kaartjes meer
19. Terras Stadsschouwburg of Stadshuisplein: overzichtelijk en weinig auto’s
20. Croquetten Boutique: heerlijke kroketten van een gewone kalfskroket tot een ananas-kokoskroket!
21. Il Mulino, misschien wel het lekkerste ijsje van Utrecht

SpeelgoedSpeelgoed

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!