Småland (Zweden) met kinderen? Check dan deze must-do’s in en rond Gränna!

Inmiddels wonen we ruim 8 maanden in Zweden vlak bij de stad Kalmar. Ons plan was om in het voorjaar veel op pad te gaan. Door corona liep dit helaas anders. Omdat de situatie de laatste weken stabiel is en er veel corona proof plekken in Zweden te vinden zijn, besloten we ons te oriënteren op de mogelijkheden.

Na wat goede research kwamen we uit op zo’n typisch Zweeds huisje zoals je ze veel ziet in Småland: midden tussen de bossen en met voldoende buitenactiviteiten. Met de eigenaar hadden we contact gelegd om uit te sluiten dat er voor ons verblijf andere gasten in het huisje zaten. We besloten ons eigen beddengoed mee te nemen en de eerste schoonmaak zelf te doen. En toen was onze eerste Zweedse vakantie in eigen land een feit!

In dit blog neem ik je mee langs een aantal highlights die wij ten tijde van de coronacrisis hebben bezocht. Uiteraard zijn er nog veel meer leuke dingen te doen, maar die vielen voor ons buiten de mogelijkheden. Die zal ik hieronder ook tippen.

Van ons huis in Kalmar naar Gränna

Wij wonen in Kalmar dat in de zomer een leuke bestemming is met jonge kinderen. Meer hierover vind je in een ander blog dat ik hierover schreef. We vertrokken van huis voor een rit van 3 uur en hadden het – voor ons idee – ‘goed’ getimed: thuis lunchen en vlak voor het slaapje van ons zoontje Maes gaan rijden. Zoals er in het leven met kinderen wel meer niet te ‘timen’ valt, was dat ook het geval met het slaapje. Na 10 hele minuten slaap werd Maes alweer wakker dus werd het tijd voor juf Roos, ons eigen liedjesrepertoire en wat meer stops.

Per toeval reden we door Stalpet. Dit kleine plaatsje is bekend vanwege de hoogste waterval in Zuid-Zweden. Het leuke is dat je met een trap naar beneden kunt afdalen (voor kleine kinderen is het vrij hoog). Ernaast zit ook een knus koffietentje met een buitentuin van waaruit je uitzicht hebt op de waterval. Je kunt er terecht voor een typisch Zweedse fika (red. kaneelbroodje), ijs en ze hebben voor de jongere kinderen een zandbak en schommels.

Ons idyllische Zweedse huisje in de bossen

We vervolgden onze weg en kwamen aan op onze bestemming: een prachtig idyllisch Zweeds huisje midden in de bossen. Omdat het Hemelvaartsdag was, waren de supermarkten dicht… Oeps, daar hadden we even geen rekening mee gehouden. Dus aten we maar wat we hadden meegenomen ‘voor onderweg’: prima voor een dagje. Het huisje huurden we via Airbnb. Op het bed na (we mochten nog een week lang nagenieten van een stijve rug 😉 ) is het prima voor kleine gezinnen (2 slaapkamers). Houd er wel rekening mee dat je in deze omgeving al vroeg in het jaar veel muggen hebt, omdat er veel meren in de omgeving zijn. Er zijn veel huisjes bij Airbnb te boeken, met veel verschil tussen prijs en kwaliteit. Dus het loont om vooraf goed de foto’s goed te bekijken: de Zweedse inrichting is niet zo hip als in ‘onze’ modebladen en vaak wat oudbollig. Voor wie houdt van wat brocante kan hier zijn hart dus ophalen.

Houd er wel rekening mee dat je in deze omgeving al vroeg in het jaar veel muggen hebt, omdat er veel meren in de omgeving zijn.

Gränna: typisch Zweeds!

We waren al op tijd in het leuke stadje Gränna. De hoofdstraat bestaat uit van die typisch Zweeds gekleurde huisjes en is dan ook de moeite waard om doorheen te wandelen. Het stadje staat bekend om de rood-witte zuurstokken en elke paar meter zie je dan ook winkeltjes waar de snoeplucht je tegemoetkomt. Een walhalla voor kinderen dus!

Nog wat meer tips als je Gränna bezoekt:

  • Lekkere koffie, broodjes en vooral gebak vind je bij Fiket. In verband met corona hebben wij buiten op het balkon ontbeten met in de verte uitzicht op het meer. Je kunt overigens ook gebak meenemen voor thuis, aanrader!
  • Toe aan een 2e zoete stop? Dan is Granna Chokladmakeri & Cafe een aanrader.
  • De hoofdstraat zit vol met snoepwinkels. Wil je net even wat meer de traditionele beleving, kies dan voor Polkapojkarna. Hier loopt het personeel in traditionele kleding en ook de inrichting is helemaal ‘zoals toen’.

Tip: geen zin om te koken en wil je betaalbaar met kinderen uit eten? Maak dan gebruik van een Zweedse dagens lunch. Dat is een vooraf vastgestelde maaltijd of buffet voor een vaste prijs (volwassenen rond de € 12 en kinderen € 6).

Met de fiets het eiland Visingsö verkennen

Vanuit Gränna pak je de veerboot in 20 minuten naar Visingsö. Je bent er zo en dus is het ook de moeite waard voor een halve dag zoals wij deden. Wij besloten onze auto in Gränna te laten staan en op het eiland fietsen te huren. Er zijn verschillende maatschappijen die je direct ziet als je de boot afwandelt. Ook met kinderen is het eiland per fiets goed te doen: we kwamen weinig auto’s tegen en ze verhuren kinderfietsen, fietsstoeltjes en bijbehorende (in Zweden verplicht) fietshelmen. 

Er is ook een klein speelpark voor kinderen (bij de fietsverhuur links) en verschillende restaurants. Wij kozen er in verband met de tijd voor om gelijk te beginnen aan onze fietstocht in het zuidelijke deel van het eiland. We fietsten door het glooiende landschap vol met gele koolzaadvelden, de typisch Zweedse huisjes met op de achtergrond het felblauwe meer. Onderweg zijn er allemaal leuke stops: Zweedse tuincafés een alpacaboerderij en een mogelijkheid om kano’s te huren. Genoeg te doen dus om er een leuke dagtrip van te maken!

Maes keek onderweg zijn ogen uit, kortom een geslaagde dag. Mede door de stops onderweg kun je de fietstocht mooi in kleine stukjes opbreken.

  • Geen zin om te fietsen of is het slechter weer: je kunt ook met paard en wagen (soort van Texelse Jan plezier) over het eiland.
  • Bij aankomst valt gelijk de grote ruïne op. De moeite waard om er even doorheen te wandelen of voor een picknick in de aangrenzende tuin.

Andere leuke activiteiten met kinderen in deze omgeving

  • In deze omgeving zijn veel mogelijkheden om te wandelen. Bezoek een lokale VVV (Turistbro) om te vragen welke paden met kinderen aan te raden zijn.
  • Tranås, een stadje in de buurt van Gränna, vonden wij tegenvallen. Wat wél de moeite waard is een leuke wandelroute midden in het bos waar je ook een een grote speeltuin vindt. Gemaakt van natuurlijke materialen en rondrennende eekhoorntjes (Östånaparken).
  • In Alvastra ligt een grote kloosterruïne vlak bij Ekopark Omberg (een natuurpark aan het water). Een aanrader als wandelgebied.
  • Leuke stad is Eksjö: lekkerste koffie en koeken vind je bij Lennarts Konditori.
  • Met kinderen altijd leuk: bezoek een elandboerderij. In de buurt van Eksjö zit Skullaryd Ålgpark, Wat meer in de richting van Kalmar vind je Målilla Älgpark.

Wat verder nog goed is om te weten…

Veel steden sluiten op zaterdag rond 15.00 uur hun winkels en ook op zondag zijn ze vaak gesloten. Goed om rekening mee te houden als je een stad bezoekt. Het is op die dagen dus een stuk minder levendig dan op andere dagen.

De omgeving Gränna is in de zomermaanden echt een aanrader voor een paar dagen tot een week. Tijdens de zomermaanden worden er op allerlei plekken zwemsteigers aangelegd en zie je ‘pop-upfikatentjes’ aan het water voor het ultieme Zwedengevoel!

SpeelgoedSpeelgoed

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!