Rust, reinheid en regelmaat tijdens een campervakantie? Laat het los!

Vol goede moed zijn we begonnen aan de vakantie van ons leven, een camperreis door Europa. En dat samen met onze 2 grootste fans: Pepijn (2015) en Boris (2017). Een maand op pad nu! Via Zwitserland naar Italië gereden en hier zó veel gedaan en gezien. De foto’s van de eerste week voelen als een vorige vakantie. We hebben het te pakken en zitten helemaal in vakantiesferen. Het was even inkomen, maar gelukkig was Elsa van Frozen daar met haar wijze lessen…

‘Laat het los, laat het gaan…’

Van een afstand kijk ik naar mijn 2 blije jongens zelfstandig spelend in de speeltuin. Zelf zit ik voor de camper in het zonnetje met mijn laptop. Picture perfect. Ik probeer niet elke minuut op te kijken. Of zoals Elsa het zo mooi weet te verwoorden: “Laat het los, laat het gaan.” Soms is dat moeilijker, andere keren makkelijker dan van tevoren gedacht. 24/7 met kinderen om me heen, leek me eerlijk gezegd best heftig. Echter op de camping gewapend met een emmer en een schepje kunnen ze úren ongestoord spelen. En ik kan zowaar een boek lezen!

Rust, reinh… never mind

Loslaten in de stad is daarentegen een minder goed plan. Blijkbaar is shoppen in leuke winkeltjes of cultuur snuiven niet aan onze peuters besteed. Zij zien een stadje ontdekken als één grote fonteinenjacht. Elke fontein gebruiken ze als klimrek. Ze krijgen er geen genoeg van. Wij wel. Wild schreeuwend en rennend laten ze een spoor van herrie na. Aan het einde van de middag denken de inwoners van het stadje dat onze kinderen ‘Pepijn-hier-komen’ en ‘Boris-jij-ook’ heten. We hebben ook alle pedagogische basisbeginselen los moeten laten: rust, reinheid en regelmaat. Het welbekende mantra dat wij thuis eigenlijk nooit volgens de boekjes toegepast hebben.

Aan het einde van de middag denken de inwoners van het stadje dat onze kinderen ‘Pepijn-hier-komen’ en ‘Boris-jij-ook’ heten.

Slaaptrainer Sam het Schaap

Rust voor onze kinderen komt alleen als het zo uitkomt. Rijdend in de fietskar (aanrader!), of in de camper zorgt voor de broodnodige powernaps. Rust voor ons leek ons daarentegen vrij essentieel. Zo hebben we onze kinderen aan het begin meteen een drilcursus slapen gegeven. Slaaptrainer Sam het Schaap staat om 7.15 uur in de ochtend. Als iemand niet direct gaat slapen bij het naar bed gaan ‘s avonds, moeten ze met hangende pootjes Sam inleveren zodat wij deze wekker (van binnen juichend) een half uurtje later zetten. O wee als iemand voor die tijd een geluid durft te maken. Het was even 2 dagen doorzetten, maar met succes. Pas zodra schaap Sam zijn ogen opent, horen we ‘Sam is wakkkkkeeeer’.

Etensresten in alle hoeken en gaten

Reinheid begint voor mij bij de hygiëne van de camper. Met mijn tegen smetvrees aan grenzende trekjes is het soms even slikken als ik in ieder kiertje van de camper een stuk etensrest tegenkom. En dan de jongens. Waar de schrik me eerst om mijn hart sloeg als Boris een smeltend ijsje naar binnen probeerde te werken, haal ik nu mijn schouders op als ik een 4 dagen oud Nijntjekoekje, gevonden in een van die kiertjes, in een mond zie verdwijnen. Rust, weerstand en regelmaat zullen we maar zeggen.

Elke dag de iPad is ook regelmaat

En dan de laatste pijler: regelmaat. Eerlijk is eerlijk, met kinderen op pad heeft toch zijn beperkingen. Iedere culinaire hoogstand wordt opgegeten alsof er records verbroken moeten worden. Regelmatig (ha!) toveren we daarom de iPad tevoorschijn om onszelf enigszins wat rust te geven. Zo ook in de culinaire hoofdstad van Italië, Bologna, ook wel ‘De Dikke’ genoemd. Ik zet graag alles op alles om daar dan optimaal van te genieten. Met dank aan de iPad hebben we de bijnaam eer aan gedaan!

Intussen is de oudste uitgekeken op de speeltuin, hij leert fietsen op zijn fietsje zonder zijwieltjes over de camping met mijn vriend er naast. Ik hoor Pepijn van 20 campingplekken verder schreeuwen: “Niet loslaten, niet loslaten, papa!”. Hij heeft nog veel te leren…

De volgende keer vieren we de 2e verjaardag van Boris! En maken we de overtocht naar het onontdekte Albanië.

> Lees ook het blog van Jacqueline over de voorbereidingen van deze campervakantie!

Volg ons ook op:

Recente blogs: