Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Auteur: Gerdien

Dit artikel is gepubliceerd op: 4/02/2021

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de stad te bieden heeft. Samen met onze 3 kinderen dompelden we ons onder in de grootste havenstad van Europa. 

Een citytrip naar Rotterdam stond al een tijd op onze bucketlist en niet voor niets weten we nu. In deze blog beschrijven we alle leuke attracties en bezienswaardigheden met kinderen waardoor je in 2 dagen álles uit je bezoek in Rotterdam haalt.

Schip ahoy!

Een bezoek aan het Maritiem museum kan in deze havenstad natuurlijk niet ontbreken. Hier beginnen we onze citytrip dan ook mee. We parkeren in de parkeergarage vlakbij de Erasmusbrug en lopen in een kwartiertje naar het museum. We merken meteen dat je in Rotterdam veel lopend kunt doen. Het museum is een hit bij alle 3 de kinderen. De oudste 2 (7 en 9 jaar) leven zich uit op het boorplatform en vinden het stiekem heel spannend in de levensechte tentoonstelling ‘Dealen met drugs’. De jongste (3 jaar) is niet weg te slaan bij Professor Plons waar hij de vracht van de ene naar de andere plek vervoert. We vermaken ons makkelijk een paar uur in het museum. Buiten is het tijd voor het echte werk. Voor het museum kun je zelf varen in een bootje in de Kidsmarina. Zelf een boot besturen op het echte water is natuurlijk helemaal fantastisch. Hierna bezoeken we een echte politieboot. Met een politietattoo en bouwplaat verlaten we dit stukje Rotterdam om naar ons hostel te gaan, want het is tijd om in te checken.

Slapen in hartje centrum

We hebben een studio geboekt bij het King Kong hostel op de Witte de Withstraat. Midden in de buzz hebben we ons eigen plekje met alles erop en eraan. Het voelt een beetje als New York om je deurtje uit te lopen en meteen tussen de restaurantjes te zitten. Het is een fantastische locatie, want je kunt voor de deur eten terwijl de kinderen lekker liggen te slapen. Dat durven we wel aan met de babyfoonapp. Bovendien heeft het hostel de lekkerste koffie van Rotterdam dus nog een enorm pluspunt.

De studio is heel ruim en we voelen ons er meteen thuis. Vanuit hier kunnen we de stad verder ontdekken en dat doen we dan ook. Nadat we even geshopt hebben in de  koopgoot, pakken we de watertaxi naar de nieuwe wijk Kop van Zuid. De taxi vliegt over de Maas, dat is al een ervaring op zich! We lopen zo over de brug met de slotjes dit leuke stukje Rotterdam in. Naast de waanzinnige architectuur zit hier het Thaise restaurant Deli Bird waar we de beste pad thai ever eten volgens onze dochter. Zo’n dag hakt erin en de kinderen worden moe. Echter met het vooruitzicht van een ijsje bij de IJsmaker schuin tegenover onze slaapplek, lopen ze het laatste stuk stoer door. We zien de zonsondergang vanaf de Erasmusbrug en kijken nu al uit naar de volgende dag.

Het voelt een beetje als New York om je deurtje uit te lopen en meteen tussen de restaurantjes te zitten.

Cruisen door de grootse haven van Europa

De volgende dag staan we vroeg op, omdat we de allereerste rondvaart naar de haven hebben op de Spido. Bovenop het dek hebben we een goed uitzicht over de stad Rotterdam en varen we naar de haven. Het is machtig om de grootsheid te zien van alle megaschepen en de vracht die hier dagelijks heen vervoerd wordt. We varen langs cruiseschip SS Rotterdam en zijn na ruim een uur weer terug. We lopen door naar de Markthal. Wat een gave plek met zijn bijzondere kleurrijke plafond. Er is zo veel keus bij alle verschillende kraampjes, dat we moeilijk kunnen kiezen. Genoeg keus voor een goede lunch in ieder geval.

Met onze maag vol lopen we naar de iconische kubuswoningen. Het is niet voor te stellen dat hier echt mensen wonen en dus zijn we heel erg benieuwd hoe het er van binnen uitziet. Gelukkig kun je er eentje bezichtigen. Alles lijkt schuin maar toch is alles recht. De kinderen hebben de grootste lol. In een aantal kubuswoningen zit Stay Okay, dus hier zou je zelfs kunnen slapen om het echte kubusgevoel te beleven. Als je voorbij het moderne stuk Rotterdam naar de kubuswoningen loopt, kom je aan de andere kant bij de oude haven uit. Het is goed zichtbaar hoe Rotterdam na de 2e wereldoorlog weer opgebouwd is en hoe oud en nieuw naadloos in elkaar overlopen. Met een koud drankje aan de oude haven genieten we van dit mooie stukje en beseffen we dat onze stedentrip er alweer bijna op zit.

Tip: koop je tickets voor de Spido-rondvaart een dagje eerder zodat je meteen door kunt lopen. 

Bijna naar huis

Via de Maas lopen we terug naar de parkeergarage. We komen langs de vlaggenparade met alle vlaggen van de landen aangesloten bij de Verenigde Naties. Er lijkt geen einde aan te komen en enthousiast proberen de kinderen de vlaggen te herkennen. Ze zijn een mooi symbool van het multiculturele Rotterdam. Voor ons heeft deze stad echt internationale allure en hebben we bijna het gevoel een weekendje in het buitenland te zijn geweest. Vol nieuwe indrukken zitten we weer in de auto terug naar huis. Rotterdam hebben we in ons hart gesloten. We komen zeker nog eens terug, want hebben nu al een lijst met dingen die we nog willen zien.

Onze favorieten met kinderen in Rotterdam

Dat we Rotterdam een heerlijke stad vinden is duidelijk. Zeker met kinderen is het heel fijn en overzichtelijk en is er zo veel te doen. Hieronder nog even kort onze favorieten:

  • Het Maritiem Museum
  • Zelf varen in de Kidsmarina
  • Een ritje met de watertaxi
  • De nieuwe wijk Kop van Zuid
  • Een rondvaart door de haven met Spido
  • Lunchen in de Markthal
  • Binnenkijken bij de kubuswoningen
  • Slapen in het King Kong hostel

Nu reizen over de grens wat lastiger is door Covid-19 is deze stad helemaal een aanrader!

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!