Rosalie checkte Buenos Aires op kindvriendelijkheid: “Ik ga zeker nog eens terug met m’n gezin!”

Wauw wauw wauw! Ik kan wel zeggen dat mijn 2020 goed begonnen is. Een vriendin vroeg me namelijk mee op een stedentrip. En niet naar zomaar een stad, maar naar Buenos Aires! Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen! Gelukkig was manlief ook meteen enthousiast en sloeg ik direct aan het regelen. Mijn kleine man van bijna 2 (maart 2018) moest natuurlijk wel opgevangen worden als ik er niet was en papa aan het werk zou zijn.

Alsof het zo moest zijn, lukte alles binnen een dag en kon ik de reis en vlucht boeken. En geloof me, dit werd ook echt een reis voor in de boeken! Ondanks dat ik er zonder mijn zoontje naartoe ging, bekijk je zo’n stad toch snel als moeder. En reken maar dat ik nog ’s terugga met mijn hele gezin.

Wat achtergrondinfo over ‘Baires’

Eerst maar ’s even wat achtergrond over deze fantastische stad. Zoals je misschien al weet is Buenos Aires de hoofdstad van Argentinië en ook het economische en culturele hart. Met ruim 3 miljoen inwoners in het centrum is het de grootste stad van het land. Het land was vooral populair onder immigranten uit Spanje, Italië, Duitsland en Engeland. Buenos Aires doet met de vele gebouwen in Franse stijl, koffiebarretjes, pizzeria’s en Engelse telefooncellen erg Europees aan (de stad staat zelfs bekend als het Parijs van Latijns-Amerika). En dat terwijl je 11.500 kilometer verderop zit, op zo’n 13,5 uur vliegen van Schiphol.

Veel peso voor je geld

In Argentinië betaal je met de peso. Doordat het land opnieuw failliet is gegaan krijg je erg veel peso’s voor je euro. Een aantal maanden geleden was dat verschil nog een stuk kleiner. Dus ondanks dat het voor het land niet gunstig is, pakte het voor ons erg voordelig uit. Op Schiphol kun je overigens geen peso’s verkrijgen, wel Amerikaanse dollars. Die kun je daar weer heel makkelijk inwisselen bij een wisselkantoor. Doe dat, want euro’s wisselen is niet overal mogelijk.

Bruisend Palermo

De keuze aan verblijfsmogelijkheden in Buenos Aires is enorm. Wij kozen voor een Airbnb in de wijk Palermo. Dat bleek een goede zet te zijn. We zaten in het hart van deze bruisende wijk en recht tegenover een speelgoedwinkel. De Carrefour om de hoek was 24 uur per dag open; ideaal voor als je wat nodig hebt, op welk moment van de dag dan ook. Er zijn ook genoeg hotels te vinden voor kleine prijzen; zelfs de meest luxe hotels zijn betaalbaar in vergelijking met Europese steden.

Ubermakkelijk reizen!

De stad is heel handig opgedeeld in blokken, met nummers van 0 tot 100. Zo kun je goed inschatten waar je moet zijn en hoe ver je nog moet lopen. Natuurlijk is er ook openbaar vervoer, zoals bussen en metrolijnen, maar daar hebben wij geen gebruik van gemaakt. Als ik je een tip mag geven, gebruik dan de taxi. Voor een paar euro ben je al aan de andere kant van de stad. Uber is zelfs nog fijner. Voor degene die Uber niet kennen: in de Uber-app maak je een profiel aan met foto en je creditcardgegevens. Je voert vervolgens je bestemming in (voor nu of een later moment) en je krijgt daarna het type auto te zien en een foto en de naam van de chauffeur die je komt ophalen. De betaling gaat via de app en creditcard. Ideaal! Dus heb je geen geld op zak, maar wel een taxi nodig? Gebruik Uber!

Ontdek de stad op de fiets (zonder kinderen)!

Want hoe kun je een stad nou beter verkennen?! Frans Bauer ging tijdens zijn programma in Argentinië ook mee op zo’n georganiseerde fietstour. En dat in zo’n drukke stad, zou je zeggen! De afgelopen jaren hebben ze er zo’n 200 kilometer fietspad aangelegd, dus fietsen is een stuk veiliger en wordt ook steeds populairder. Nog voor Frans Bauer met de fietstours op televisie kwam, hadden mijn vriendin Saskia en ik de site al gevonden. Natascha, de oprichtster van de ontdekbuenosaires.com, heeft een waanzinnig concept opgebouwd. Op haar website vind je al de activiteiten terug. Een absolute aanrader! Wij gingen voor de fietstours ‘Highlights fietstour’ en ‘Buenos Aires Deluxe fietstour’ met Nederlandse gidsen! Je rijdt langs de mooiste plekken van de stad, eet empanadas, wandelt door hippe wijken, ziet tangodansers sierlijk dansen en je krijgt veel te weten over de rijke geschiedenis van de stad.

Helaas heeft Ontdek Buenos Aires geen kindvriendelijke fietstours. De stad is gewoon niet veilig genoeg, met name omdat er niet overal fietspaden zijn. Ze bieden daarentegen wel een autotour aan! Met je gezin ontdek je dan samen met een gids de stad in een auto/busje. Hoe leuk is dat! Heerlijk rondgereden worden en ondertussen veel uitgelegd krijgen. Zo krijgen jullie allemaal een goed beeld van de stad. Bij de hoogtepunten ga je uiteraard de auto uit om het eens van dichtbij te bekijken.

Met je gezin ontdek je dan samen met een gids de stad in een auto/busje. Hoe leuk is dat!

Buenos Aires met kinderen

Als moeder kijk je toch altijd of een stad ook een beetje kindvriendelijk is. Nou, Buenos Aires is dat zeker. De stad barst bijvoorbeeld van de pleintjes met speeltoestellen voor kinderen en er zijn veel kinderwinkels vol kleding en speelgoed. Ook zijn in de meeste restaurants kinderstoelen aanwezig, met kindermenu’s en in de meeste toiletten is een verschoningsmogelijkheid. Dat komt vooral doordat de Argentijnen hun kinderen overal mee naartoe nemen. Regelen wij in Nederland een oppas zodat we als ouders samen lekker weg kunnen, in Buenos Aires gaan de kinderen gewoon mee naar het restaurant. Zelfs als dat pas om 22.30 uur is! De Argentijnen leven ’s avonds op en gaan erg laat aan tafel. Beginnen aan je maaltijd om 23.45 uur? Heel normaal en kinderen zijn dus ook van harte welkom.

Regelen wij in Nederland een oppas zodat we als ouders samen lekker weg kunnen, in Buenos Aires gaan de kinderen gewoon mee naar het restaurant.

Heb je een accommodatie zonder zwembad en wil je wel zwemmen? Dan is het – in tegenstelling tot hier in Nederland – bijna niet mogelijk om bij een willekeurig hotel neer te strijken in het zwembad. Tenzij je echt de hoofdprijs betaalt. Een goed alternatief is het openbare zwembad bij Parque Norte. Dat is een mooi park met verschillende zwembaden, voor ieder wat wils. Koop een kaartje voor alleen het park zonder de toegang tot de zwembaden of alleen voor het zwembad. Houd er wel rekening mee dat het afgeladen druk is, zeker in de zomer. Ook kun je alleen maar met contant geld betalen. Wil je een bedje en een parasol? Die kun je na binnenkomst huren.
Tip: zorg dat je een woordje Spaans spreekt; Engels spreken de medewerkers bijna niet.

Tips/voordelen voor Buenos Aires op een rijtje

  • Door de Europese uitstraling van de stad voel je je snel thuis.
  • De stad is schoon en rustig ondanks dat er veel mensen wonen.
  • Beste reistijd: het voor- en najaar (maart, april en oktober, november)
  • Wissel je euro’s alvast om voor dollars op Schiphol, je krijgt dan veel peso’s voor je geld wanneer je deze in Argentinië wisselt.
  • Gebruik de app Uber om voordelig en gemakkelijk én zonder contant geld je taxi te bestellen.
  • Bestel op tijd een buitenlandbundel voor je telefoon om onvoorziene kosten te voorkomen.
  • Kijk voor je verblijf in de stad eens op Airbnb. Wie weet vind je er een leuk verblijf voor weinig!
  • Veel restaurants krijgen pas gasten na 22.00 uur, ga je tussen 18.00 en 20.00 dan heb je kans dat je met 50% korting eet!
  • Te heet in de stad? Ga naar het openbare zwembad: Parque Norte. Zorg wel voor contant geld!
  • De stad is gericht op vleeseters, ben je vegetarisch? Zoek dan vooraf al uit waar je leuk kunt eten. Dat ligt hier niet voor de hand.

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!