Rondreis op het Indonesische eiland Flores: deze plekken deed Sandra aan!

Auteur: Sandra

Dit artikel is gepubliceerd op: 14/09/2020

Indonesië, een land met 17.508 eilanden en prachtige natuur, kleurrijke cultuur, vriendelijke mensen en heerlijk eten: begrijpelijk ook dat het veel toeristen trekt. Gelukkig zijn er ook wat minder toeristische plekken te ontdekken in dit veelzijdige land. Bijvoorbeeld het eiland Flores. Wij gaan met het gezin 3 weken op rondreis langs de highlights van Flores, lees je mee?

Eerste stop: Maumere

We verblijven op een idyllische plek aan zee in Maumere, een stad aan de noordkust van Flores. Eerst maar eens even bijkomen van de reis. Ons bamboehuisje ligt aan het strand en s’ochtends lopen we op blote voeten naar de heldere zee. Het strand is een grote speeltuin vol met palmbomen, schelpen en ook nog een eetgelegenheid op het strand met heerlijke Indonesische gerechten om je vingers bij af te likken.

Dagje uit: Koka beach en Kelimutu vulkaan

Vanaf Maumere gaan we op weg met auto én driver. Dat is ook wel heel handig hier aangezien sommige wegen echt onbegaanbaar zijn. Onderweg maken we een welkome tussenstop in Koka beach, een van de mooiere stranden van Flores. We hebben geen vast plan. We besluiten om de kinderen hier te laten spelen in de golven en te lunchen bij het lokale restaurant op het strand.

Onze driver zet ons af bij het begin van de wandeling naar de vulkaan in Kelimutu. Een halfuur durende wandeling brengt ons bij het uitzicht op de vulkaanmeren. Hoe mooi! Vooral de 2 van de 3 meren met hun turquoise kleur. Dat je echt zo in de vulkanen kijkt en dat we gewoon bijna géén andere mensen tegenkomen op deze plek. Of zijn die echt allemaal om 4.00 uur al geweest wanneer de kleuring van de meren op zijn mooist is? In ieder geval, de lokale bevolking gelooft dat alle zielen na de dood op de plek van deze vulkaanmeren belanden, daar is het wel een mooie plek voor.

Een halfuur durende wandeling brengt ons bij het uitzicht op de vulkaanmeren. Hoe mooi

Riung: overnachten op een onbewoond eiland

De volgende stop is Riung. Langs de route zien we het Indonesische leven zoals het is, hier op Flores. Langs de wegen staan huizen van stokken, dakplaten, bamboe of baksteen voor degenen die iets meer geld hebben. Achter de huizen vind je natuur met rijstvelden, vruchtenbomen en palmbomen. En heel veel bamboe. Er is armoede, dat is duidelijk. Het leven speelt zich af rond de huizen en de weg.

De locals zitten bijeen op een schaduwplek, kinderen rennen achter een losse autoband aan, ze bieden fruit aan, stoken een vuurtje of werken in de rijstvelden. Ze hebben soms in rust een strakke gelaatsuitdrukking, maar overal waar je gaat komt er een lach of een handje omhoog. Er hangt een gemoedelijke sfeer, het voelt allemaal heel veilig en vriendelijk. We stoppen voor de lunch bij Blue Stone Beach, een rotsig strand waar om onverklaarbare reden de stenen een blauwe kleur hebben.

Tip: bezoek je Flores na het regenseizoen dan staat alles in bloei en is het eiland op zijn allergroenst. Het regenseizoen is van november tot en met maart.

En dan, een bezoekje én overnachting in het Seventeen Island water. Oftewel, een dagje varen met de overkapte tuffersboot; we zien héééél veel flying dogs – een soort grote vleermuizen-, we snorkelen en vissen vanaf de boot en het strand waar we ook een vers bereide lunch krijgen. Vervolgens de overnachting op een onbewoond eiland! De zonsondergang, de stilte, de sterrenhemel, de wederom verse Indonesische rijsttafel en de eenvoud waarmee een gezellig huiselijke omgeving wordt gecreëerd. Het is een onvergetelijke ervaring.

Door naar Bajawa, Inerie en Bena

Van Riung reizen we door naar Bajawa. Hier maken we met een driver een dagtrip. We starten met een ritje naar de vulkaan Inerie. Een wandeling van nog geen 10 minuten en we hebben een prachtig uitzicht op de vulkaan. We vervolgen de rit naar het Indonesische dorp Bena dat nog heel goed behouden is gebleven. Het is een soort Indonesische compound waar meerdere families wonen. Het dorp is volledig gemaakt van natuurlijke materialen. Er is veel symboliek. Je vindt er meerdere tempels waarin geofferd wordt en de versiersels op de huizen hebben verschillende betekenissen. Wat bijzonder hoe de mensen hier samenleven in de natuur.

Laatste stop: Labuan Bajo

Labuan Bajo is het meest toeristische oord van Flores. Je hebt er een stadscentrum waar veel in aanbouw is en vele resorts langs de kust. We verblijven in het Sylvie resort, met zwembad én zee. Vanuit Labuan Bajo kun je meerdere trips maken naar diverse eilandjes die voor de kust liggen. Voor de full experience kun je een meerdaagse tocht boeken op een zeilschip dat je door dit schitterende stukje natuur vaart.

Hét avontuur van Flores is toch wel een bezoek aan de komodoveranen op het eiland Komodo. Ik vind het nogal wat om onze 5-jarige kleine ondernemer mee te laten gaan in een tour op het eiland. Als de rangers zeggen dat je bijvoorbeeld stil moet staan en geen geluid mag maken in de buurt van een wakkere veraan, dan is het ook wel echt de bedoeling dat dat gebeurt… Uiteindelijk blijken we met een groep te gaan en durf ik het toch aan om met hem aan te haken. Achteraf blijkt dat ook goed te kunnen. In de ochtend jagen de veranen vooral. Ze eten met gemak een hert op. In de middag zijn ze lui en laten zich gemakkelijk fotograferen. Tijdens de wandeling zien we in de verte ook nog een veraan in actie.

Andere highlights die we bezoeken zijn Padar Island, de roze stranden van Pink Beach (die vallen natuurlijk in de smaak bij mijn dochter), Manta Point waar we snorkelen met manta’s en de parelwitte stranden van Kanawa Island. Flores met kinderen, voor ons een onvergetelijke vakantie!

SpeelgoedSpeelgoed

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!