Rondreis door Kroatië: deze 5 plaatsen moet je zeker aandoen

Auteur: Hanneke

Dit artikel is gepubliceerd op: 4/02/2019

Kroatië is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen. Niet zo verwonderlijk, want het land is populair door zijn prachtige kuststreek, pittoreske dorpjes en mooie natuur. De bestemming stond ook bij mijn man en mij al enige tijd op de wishlist, en na alle goede verhalen van kennissen en collega’s werd het wel eens tijd om dit land zelf te ontdekken met onze dreumes.

Vanuit Amsterdam vertrokken we naar Zagreb waar onze huurauto klaarstond. We moesten bij aankomst nog een stoeltje huren. De Maxi-Cosi die we een jaar eerder nog mee hadden naar Italië, was inmiddels te klein voor ons dochtertje Sarah (2017). De huur van een stoeltje is € 5 per dag, dus een weekje reizen maakt het best wel prijzig.

Gezellig Zagreb

Onze eerste bestemming was Zagreb, waar we 2 nachten hadden geboekt. Wat direct opvalt in Kroatië zijn de mooie wegen. Ons hotel in Zagreb lag midden in het centrum, personeel was zeer gastvrij en niet onbelangrijk het kinderbedje was gratis. De oude binnenstad met mooie gebouwen, pleinen en gezellige cafés en terrassen is gemakkelijk te voet en met kinderwagen te doen. De Dolac Markt is trouwens een aanrader met zijn vele fruit- en bloemenkraampjes, heel kleurrijk! Omdat het oude centrum niet zo heel groot is, is 2 nachtjes ook meer dan voldoende.

De Dolac Markt is trouwens een aanrader met zijn vele fruit- en bloemenkraampjes, heel kleurrijk!

Up next: Zadar

Van Zagreb vervolgden we onze reis naar Zadar, een kustplaats in de provincie Dalmatië. De route ernaartoe was indrukwekkend door de mooie natuur. De kogelgaten in de vervallen huisjes maakten op een andere manier ook indruk; een herinnering aan de verschrikkelijke burgeroorlog die in de jaren ’90 woedde. Omdat de reis naar Zadar 3 uur duurde, maakten we een tussenstop bij de Plitvicemeren. Een prachtig park met mooie watervallen en bergen. De aangelegde route lopen met een kinderwagen is wat lastiger, al lukte het ons nog wel aardig.

Aan het einde van de middag arriveerden we in Zadar, in een guesthouse net buiten het centrum. Daar werden we hartelijk ontvangen door de gastvrouw. We hadden een ruim appartement met keuken en huiskamer, waar onze kleine lekker kon rondkruipen. De volgende dag bezochten we het mooie centrum van Zadar met oude Romeinse overblijfselen, smalle straatjes, winkeltjes, pleintjes met terrassen en een mooie boulevard langs de Adriatische zee.

Geen spijt van Split

Onze volgende bestemming was de stad Split, gelegen op een schiereiland eveneens in de provincie Dalmatië. Onderweg genoten we weer van het landschap, waar hoge bergen een muur vormen tussen het binnenland en de kust. Helaas konden we onderweg niet de Krka watervallen bezoeken, door een enorme onweersbui die plotseling roet in het eten gooide. Bij aankomst in Split was het een opgave om onze auto te parkeren in de smalle straatjes die meer bedoeld leken voor miniautootjes dan een brede Toyota.

Ons appartement lag midden in het centrum. Helaas was het niet echt kindvriendelijk: naast de vele smalle trappen omhoog die door kortsluiting ook niet verlicht waren, sliepen we in een kamer waarbij de douche een open ruimte was. De eerste nacht hadden we ook geen kinderbedje, dus maakten we van banken en kussens een bedje. Gelukkig hadden we de 2e nacht wel een bedje. Het oude stadscentrum Split was gelukkig zeer de moeite waard. Je kunt heerlijk verdwalen in de smalle straatjes en er is een gezellig haventje met restaurants. Op een klein strandje niet ver uit het centrum hebben we heerlijk bij het strand gezeten en gezwommen.

Via Makarska naar Dubrovnik

Onze laatste stop was Dubrovnik. Ook nu genoten we weer van de adembenemende route en stopten we onderweg in Makarska. Makarska is een erg leuke badplaats met een helderblauwe zee. Het strand is wat minder met al die grote kiezelstenen, waar je zonder schoenen niet over kunt lopen. Dubrovnik is een groot pretpark, overspoeld door toeristen en fans van Game of Thrones. Het is aan te raden om de stad in de ochtend met je kindje te bezoeken en een draagzak mee te nemen. Met een kinderwagen zijn de vele steegjes en trappetjes namelijk erg onpraktisch.

Het is aan te raden om de stad in de ochtend met je kindje te bezoeken en een draagzak mee te nemen.

Al met al hebben we een geslaagde vakantie gehad. Pluspunten van Kroatië zijn de natuur, de steden en dorpjes en mooie kustplaatsen. Wat ook opviel waren de vele speeltuintjes die we overal tegenkwamen. Met een huurauto zie je veel en de afstanden zijn niet zo heel groot. Houd er wel rekening mee dat je best wat geld kwijt zult zijn aan tol – we hebben redelijk wat poortjes gepasseerd tijdens onze vakantie. :-S

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!