Roadtrip door Zweden met een dreumes: wat een avontuur!

We vlogen in 2 uurtjes naar Stockholm. Aangekomen op de luchthaven pikten we onze huurauto op voor deze week met autostoel. Die zat wel akelig rechtop en ik kon het met geen mogelijkheid in een comfortabele ligstand krijgen. Sarah zou geen oog dicht doen op deze manier. Zo bleek ook toen we na 2 dagen Stockholm begonnen aan onze roadtrip. Ze had het geweldig naar haar zin met haar favoriete filmpjes op de achterbank, maar slapen, ho maar.

Adembenemend landschap

We reden naar het noorden en al snel werd het steeds stiller op de weg. Het uitzicht was geweldig. Eilandjes omringd met prachtige meren, en heuvels vol met roestbruine en rode houten huisjes. Ik was op slag verliefd en kon het ook met geen ander land vergelijken. Misschien met landen als Ierland en Nieuw-Zeeland, maar wie goed kijkt ontdekt een land met een uniek landschap. We stopten regelmatig voor een korte wandeling en picknick, zodat Sarah ook even heerlijk kon rondrennen en spelen.

Ik was op slag verliefd en kon het ook met geen ander land vergelijken.

Uit eten met zelf gesmeerde broodjes

Wij zijn echte horecamensen en die vind je hier bijna niet. Het was in de ochtend dus broodjes smeren, en zorgen dat we voldoende drankjes en snacks bij ons hadden voor onderweg. Om vervolgens in een houten hutje weer het avondeten klaar te maken voor het gezin. Het was weer eens iets anders dan uit eten, maar zeker niet minder leuk. Wel heel gezellig en kneuterig, en bovendien kon Sarah lekker rondrennen en kliederen zo veel ze wilde; iets wat in een restaurant weer niet mag.

Zweedse kindvriendelijke natuurparken

Op onze tocht kwamen we in verschillende natuurparken. In Skuleskogen bij de Hoga Kusten maakten we een mooie boswandeling. Door het rolstoelpad was de tocht zeer eenvoudig, het leidde ons naar een prachtig uitkijkpunt over bossen en een rivier. In het park Sånfjället was het een ander verhaal. Daar begon het te regenen en uiteindelijk ging mijn man maar alleen de berg op. Achteraf had Sarah in de buggy niet mee gekund vanwege de steile en moeilijk begaanbare paden. Volgens mijn man was het uitzicht fantastisch (ondanks de klim).

De paden in het park Fulufjället waren net als in Skuleskogen ook zeer geschikt voor een gezin met kleine kinderen. Daar kun je diverse wandelingen maken en is er een rolstoel- en buggyvriendelijk pad aangelegd. Het is een mooie wandelroute met mooie weidse vergezichten. Na ongeveer een uurtje wandelen kom je uit bij Njupeskär, de hoogste waterval van Zweden. Met Sarah wandelen was echt genieten, omdat ze overal verwonderd naar stond te kijken en op ontdekking wilde gaan (“Wow een mier!!!”).

Het is een mooie wandelroute met mooie weidse vergezichten

Hotels en blokhutjes

Tijdens onze roadtrip sliepen we in hotels en blokhutjes. In alle accomodaties was het kinderbedje gratis en netjes op tijd geleverd. In hotels in Zweden heb je veel binnenkamers zonder raam. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Ik vond het wel een beetje ongezellig. Het voordeel is wel dat je in het donker kan slapen, want in juni is het bijna de hele nacht schemerig. Hoe noordelijker je gaat des te lichter het blijft. In Stockholm waren we ons nog niet bewust van dit fenomeen, maar tijdens onze eerste nacht in een hutje met ramen in Sundsvall moesten we behoorlijk wennen. Sarah die een superslaper is en nooit ’s nachts wakker wordt had er ook behoorlijk last van. Ze werd geregeld wakker en dacht waarschijnlijk dat het ochtend was. Uiteindelijk sukkelde ze wel weer in slaap door haar vermoeidheid.

Dit waren onze accommodaties:

O ja, de autostoel!

Over slapen gesproken: hoe zat het nou met die autostoel? Na 2 dagen zonder middagdutje kon mijn moederhart het niet meer verdragen. Ik ging voor de zoveelste keer aan het autostoeltje zitten frommelen. Het was een prachtige nieuwe autostoel en het zou me lukken. Bestaan er überhaupt autostoelen die niet in een ligstand kunnen? Ik kon het me niet voorstellen. Dus ik stroopte de mouwen op en probeerde het een en ander uit. Ik weet nog steeds niet wat ik precies heb gedaan, maar na 4 dagen ploeteren was het me uiteindelijk gelukt om het stoeltje een stukje te kantelen… Hoera!! Sarah deed vanaf dat moment weer netjes haar middagdutjes.

Spannend maar toch ook fijn

Deze vakantie was een groot succes. Eerlijk gezegd vond ik het wel spannend en maakte ik me zorgen of het voor Sarah niet zielig zou zijn om zo lang in een auto te moeten zitten. Gelukkig heeft zij het ook geweldig naar haar zin gehad. We stopten vaak bij een speeltuin of maakten een wandeling in de natuur. Ook het picknicken was heerlijk voor haar; ze kon lekker rond rennen en vies worden. Wat dat betreft is ze een makkelijk en lief kind.

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!