Roadtrip door de Balkan met een peuter: Nikie maakt de balans op

Auteur: Nikie

Dit artikel is gepubliceerd op: 18/10/2019

Eerder schreef ik over onze roadtrip door Slovenië, Bosnië en Kroatië. Na ruim 2 weken rondrijden door de Balkan zijn we weer lekker thuis en maken we de balans op. Wat ging goed, wat viel tegen en wat zouden we de volgende keer anders doen? O en ik heb ook nog een hoop praktische tips voor je! 🙂

(Lastminute)accommodaties

De accommodaties in Slovenië en Bosnië waren wat ons betreft het meest idyllisch en goedkoop. Je merkt dat het toerisme in Bosnië echt nog in opkomst is. De accommodaties waren er overall prima, maar verouderd. Kroatië was by far het duurst. Al met al hebben we zo last minute met een peuter overal nog prima plekjes kunnen vinden. We houden van vrijheid tijdens onze trips. Natuurlijk zijn de populairste accommodaties vaak uitverkocht, maar het aanbod is ons in het hoogseizoen niet tegengevallen. De apps van Airbnb en Booking zijn in dit geval echt een uitkomst.

Eten & drinken

Slovenië en Bosnië zijn in vergelijking met Nederland heel goedkoop. Bosnië spant echt de kroon qua lage prijzen. Je merkt dat Kroatië meer ervaring heeft met het toerisme, want daar vind je bijvoorbeeld kindergerechten op de menukaart. De prijzen liggen er stukken hoger, waarbij wij de prijs-kwaliteitverhouding slecht vonden. We hebben nergens moeite gehad om eten te vinden voor Noah. De Kroaten zijn overigens echte koffiedrinkers. We waren dan ook blij, want de koffie in Bosnië is niet te drinken!

Gemiddelde prijs van een colaatje

Even voor het idee: de gemiddelde prijs van een colaatje:

  • Slovenië € 1,10
  • Bosnië €  0,90
  • Kroatië € 2,00

Tips voor leuke restaurantjes

De Kroaten zijn echte koffiedrinkers. We waren dan ook blij, want de koffie in Bosnië is niet te drinken!

Tanken & tol

Voor Slovenië heb je een vignet nodig. Dat kun je kopen in Oostenrijk (let op dat je je Oostenrijkse vignet niet vergeet te kopen). In Bosnië betaal je tol op de snelweg, maar die tarieven staan nu op € 1. Kroatië kent veel wegen met tol, afhankelijk van de route die je rijdt, kunnen de kosten er flink oplopen. De wegen zijn overigens overal in prima conditie. Parkeren daarentegen is (bijna) overal een uitdaging :). We hebben het rijden door deze landen niet als onprettig of onveilig ervaren.

Gemiddelde benzineprijs

  • Slovenië €1,22
  • Kroatië €1,32
  • Bosnië €1,10

Overige handigheidjes

  • De app maps.me blijft mijn favoriet. Bosnië ligt niet in de EU en je 4G werkt er dus niet.
  • De app Polarsteps. Een soort van digitaal dagboek. Zo houd je je route bij en hoef je niet dagelijks met familie te appen/foto’s te sturen. Ze kunnen jou gewoon volgen als ze daar zin in hebben.
  • Besluit van tevoren of je gaat kamperen of logeert in Airbnb/hotels. Dat scheelt een hoop bagage. Wij hadden zowel camping- als niet-campingspullen ingepakt. Niet heel erg efficiënt dus.
  • We hebben behoorlijk wat kilometers afgelegd in de auto. Dat betekent Noah ook veel in zijn stoel heeft gezeten. Uiteraard hadden we een iPad met filmpjes meegenomen. We probeerden de schermtijd wel stevig te beperken. Daarom hadden we de kinderstoel achter de bestuurder gezet, zodat we om beurten achterin konden zitten. Als extra entertainment hadden we een hoop auto’s, boekjes, stickers en kleurtjes meegenomen.

Waar je ook naartoe gaat, je kleintje maakt het echt helemaal niks uit. Als je maar leuke dingen met elkaar doet. Gooi je telefoon daarom gewoon aan de kant en geniet van de tijd met elkaar.

Gooi je telefoon daarom gewoon aan de kant en geniet van de tijd met elkaar.

We hebben enorm genoten van onze vakantie en weer prachtige dingen ontdekt. De volgende trip zal met z’n 4’tjes zijn en dat zal weer een hele nieuwe dimensie aan het reizen geven.

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!