Roadtrip door de Balkan met een peuter: Nikie maakt de balans op

Auteur: Nikie

Dit artikel is gepubliceerd op: 18/10/2019

Eerder schreef ik over onze roadtrip door Slovenië, Bosnië en Kroatië. Na ruim 2 weken rondrijden door de Balkan zijn we weer lekker thuis en maken we de balans op. Wat ging goed, wat viel tegen en wat zouden we de volgende keer anders doen? O en ik heb ook nog een hoop praktische tips voor je! 🙂

(Lastminute)accommodaties

De accommodaties in Slovenië en Bosnië waren wat ons betreft het meest idyllisch en goedkoop. Je merkt dat het toerisme in Bosnië echt nog in opkomst is. De accommodaties waren er overall prima, maar verouderd. Kroatië was by far het duurst. Al met al hebben we zo last minute met een peuter overal nog prima plekjes kunnen vinden. We houden van vrijheid tijdens onze trips. Natuurlijk zijn de populairste accommodaties vaak uitverkocht, maar het aanbod is ons in het hoogseizoen niet tegengevallen. De apps van Airbnb en Booking zijn in dit geval echt een uitkomst.

Eten & drinken

Slovenië en Bosnië zijn in vergelijking met Nederland heel goedkoop. Bosnië spant echt de kroon qua lage prijzen. Je merkt dat Kroatië meer ervaring heeft met het toerisme, want daar vind je bijvoorbeeld kindergerechten op de menukaart. De prijzen liggen er stukken hoger, waarbij wij de prijs-kwaliteitverhouding slecht vonden. We hebben nergens moeite gehad om eten te vinden voor Noah. De Kroaten zijn overigens echte koffiedrinkers. We waren dan ook blij, want de koffie in Bosnië is niet te drinken!

Gemiddelde prijs van een colaatje

Even voor het idee: de gemiddelde prijs van een colaatje:

  • Slovenië € 1,10
  • Bosnië €  0,90
  • Kroatië € 2,00

Tips voor leuke restaurantjes

De Kroaten zijn echte koffiedrinkers. We waren dan ook blij, want de koffie in Bosnië is niet te drinken!

Tanken & tol

Voor Slovenië heb je een vignet nodig. Dat kun je kopen in Oostenrijk (let op dat je je Oostenrijkse vignet niet vergeet te kopen). In Bosnië betaal je tol op de snelweg, maar die tarieven staan nu op € 1. Kroatië kent veel wegen met tol, afhankelijk van de route die je rijdt, kunnen de kosten er flink oplopen. De wegen zijn overigens overal in prima conditie. Parkeren daarentegen is (bijna) overal een uitdaging :). We hebben het rijden door deze landen niet als onprettig of onveilig ervaren.

Gemiddelde benzineprijs

  • Slovenië €1,22
  • Kroatië €1,32
  • Bosnië €1,10

Overige handigheidjes

  • De app maps.me blijft mijn favoriet. Bosnië ligt niet in de EU en je 4G werkt er dus niet.
  • De app Polarsteps. Een soort van digitaal dagboek. Zo houd je je route bij en hoef je niet dagelijks met familie te appen/foto’s te sturen. Ze kunnen jou gewoon volgen als ze daar zin in hebben.
  • Besluit van tevoren of je gaat kamperen of logeert in Airbnb/hotels. Dat scheelt een hoop bagage. Wij hadden zowel camping- als niet-campingspullen ingepakt. Niet heel erg efficiënt dus.
  • We hebben behoorlijk wat kilometers afgelegd in de auto. Dat betekent Noah ook veel in zijn stoel heeft gezeten. Uiteraard hadden we een iPad met filmpjes meegenomen. We probeerden de schermtijd wel stevig te beperken. Daarom hadden we de kinderstoel achter de bestuurder gezet, zodat we om beurten achterin konden zitten. Als extra entertainment hadden we een hoop auto’s, boekjes, stickers en kleurtjes meegenomen.

Waar je ook naartoe gaat, je kleintje maakt het echt helemaal niks uit. Als je maar leuke dingen met elkaar doet. Gooi je telefoon daarom gewoon aan de kant en geniet van de tijd met elkaar.

Gooi je telefoon daarom gewoon aan de kant en geniet van de tijd met elkaar.

We hebben enorm genoten van onze vakantie en weer prachtige dingen ontdekt. De volgende trip zal met z’n 4’tjes zijn en dat zal weer een hele nieuwe dimensie aan het reizen geven.

Deze blogs al gelezen?

Piemonte met kinderen? Deze agriturismo maakt je vakantie helemaal af!

In januari 2020 - toen corona nog niet in het land was - boekten we onze vakantie naar 2 verschillende streken in Italië. De 1e...

Le Marche heeft het allemaal: zon, zee, strand en cultuur!

Na een heerlijk week in Piemonte (zie mijn vorige blog) reden we door naar Casteldimezzo in Le Marche. We hadden zin in een weekje zon,...

Takemeto.nl headquarters verruilt Amsterdam voor Curaçao!

Tja, 2020… Wat een jaar. Wie had gedacht dat het zo zou lopen? Ik moet eerlijk zeggen dat ik even niet meer zo goed wist...

Volg ons ook!