Roadtrip door de Balkan met een peuter – deel 2: Bosnië

Auteur: Nikie

Dit artikel is gepubliceerd op: 4/10/2019

In mijn eerste blog schreef ik over het begin van onze roadtrip door de Balkan. We startten in Slovenië, een land dat hoog op onze wishlist stond. Nog hoger op deze lijst staat Bosnië. Thijs is er een paar jaar geleden geweest en wilde graag nog eens terug met Noah en mij. In dit blog lees je hoe we het vonden!

Bosnië-Herzegovina is een interessant land, midden in de Balkan. Je vindt er veel cultuur, maar ook restanten van een roerige geschiedenis. Je kunt er heerlijk wandelen door het mooie landschap en genieten van eeuwenoude tradities en fantastische gebouwen.

Een andere wereld

Vanuit Slovenië rijden we eerst naar Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Dat is niet echt onze stad en we verblijven er uiteindelijk maar 1 nacht. De volgende ochtend gaat om 6.00 uur onze wekker (Noah). We maken ons klaar voor de voorlopig laatste lange rit. Om 08.30 uur zitten we in de auto en al snel zijn we bij de grens. We rijden de brug over en meteen zien we het contrast met Kroatië. De huizen zitten vol kogelgaten en kenmerken de zwarte geschiedenis van dit land. We zijn diep onder de indruk.

De huizen zitten vol kogelgaten en kenmerken de zwarte geschiedenis van dit land. We zijn diep onder de indruk.

Een paar minuten later scheuren we over een spiksplinternieuwe snelweg waar de tolpoortjes nog worden aangelegd. Ook de dagen erna merken we dat er flink wordt geïnvesteerd om het land er weer bovenop te krijgen. Dat strakke stuk snelweg houdt overigens net zo abrupt op als dat het begon. Het laatste stuk rijden we over de binnenlandse slingerweggetjes. Wat geen straf is, want de natuur is hier wederom prachtig! 8 uur later parkeren we onze auto voor ons hotel in Sarajevo (Pansion River).

Sarajevo: parken en speeltuinen

In Sarajevo leven superveel verschillende religies bij elkaar. Dat zie je en dat voel je! Het oude centrum is een mix tussen de oosterse en westerse wereld. Een wandeling door het fascinerende centrum doet je bijna vergeten dat hier oorlog was. Overal wordt gebouwd en gerenoveerd, kogelgaten zijn er bijna nergens meer te vinden. Wat ons opvalt is de enorme hoeveelheid parken in de stad. Ook zijn er veel speeltuintjes en voorzieningen voor kinderen. Daarnaast zijn er veel musea en historische gebouwen. Een bezoek aan Sarajevo is zeker de moeite waard.

In 1984 werden de Olympische Winterspelen gehouden in Sarajevo. De kabelbaan en bobsleebaan zijn nog overblijfselen van die tijd. De kabelbaan is vervangen voor een hypermoderne Oostenrijkse variant, de bobsleebaan is overwoekerd door bos, maar een gaaf gevalletje urban exploring.

Het oude centrum is een mix tussen de oosterse en westerse wereld.

Mostar & Blagaj

Op 2 uur rijden van Sarajevo ligt Mostar. Stiekem hoop je dat deze rit langer duurt, want de route hierheen is adembenemend! Mostar was een belangrijke handelsstad in de middeleeuwen. Veel bezienswaardigheden herinneren aan het machtige Ottomaanse rijk. Het charmante centrum is vrij compact, dus daarom is het een populaire bestemming als dagtrip uit Kroatië. De Stari Most, de oude iconische brug is de bekendste bezienswaardigheid. Het is traditie dat jonge mannen van deze brug springen.

Blagaj is een klein, sfeervol dorpje een paar kilometer ten zuiden van Mostar. We kiezen ervoor hier te verblijven, hier liggen de enige hotels die nog een zwembad beschikbaar hebben (omdat wij zo last minute boekten). Blagaj ligt aan de voet van een berg met op de top enkele ruïnes en een fort.

Kravica watervallen

We vinden dit een prima alternatief voor de Plitvice meren in Kroatië, waar het ons inziens te druk is. Deze watervallen liggen aan de Trebižat rivier. Je kunt er zwemmen, maar het water is ijskoud. Rond het meertje liggen kleine strandjes en cafés. Je kunt natuurlijk ook je eigen eten en drinken meenemen voor een picknick. Een voordeel ten opzichte van de Plitvice meren is dat je hier meteen bij de watervallen bent.

Praktische tips

  • Je hebt voor Bosnië geen visum nodig. Neem wel je paspoort, groene kaart en kentekenbewijs mee.
  • Minpunt: er wordt hier volop gerookt, zowel binnen als buiten.
  • De bevolking is gek op kinderen, Noah kwam geen aandacht tekort.
  • Voor kinderen is alles volop verkrijgbaar.
  • Airco is geen overbodige luxe, in de zomer kan het heel heet worden.
  • Hotel Pansion River in Sarajevo
  • Restaurant Klopa in Sarajevo, een gezellig eettentje dat superkindvriendelijk is.
  • Minpunt: het centrum van Mostar is niet te doen met een buggy vanwege de kleine keien.

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!