Met je baby naar Cuba? Zó leuk kan het zijn!

Auteur: Jacqueline

Dit artikel is gepubliceerd op: 7/01/2018

Afgelopen zomer (2017) zijn mijn man en ik naar Cuba geweest met Azaan, ons zoontje van 10 maanden. Ik had al zo veel foto’s van reizende mensen met kindjes dat het me erg makkelijk leek. Dus dacht ik: dat gaan we ook gewoon doen. Cuba stond namelijk al jaren op mijn bucketlist.

En daarbij zijn Cuba en de Cubanen super kindvriendelijk. De locals zijn ontzettend aardig voor de kleintjes; ze houden van kinderen!

Casas particulares

We besloten om een rondreis te maken over het eiland en te verblijven in casas particulares. Dat is op Cuba een ding, zoiets als bed & breakfast bij mensen thuis. Het ontbijt moet je er meestal apart bij nemen voor zo’n 5 CUC (toeristengeld), maar dat kun je van tevoren afspreken en zeker ook onderhandelen.

Voor je kleintje krijg je vaak extra fruit of brood, maar dat verschilt wel per casa en hoe oud je kind is. Ons zoontje Azaan verbleef gratis (nu moet ik wel zeggen dat hij bij ons in bed slaapt, dus we hadden geen extra bed nodig). Een gezin met kinderen van 7 en 9 dat we daar ontmoetten, had wel meerpersoonskamers geboekt of 2 losse kamers naast elkaar. Dat is dan natuurlijk wel duurder.

Locals kennen locals

Een goeie tip is om van tevoren alvast de slaapplekken voor de eerste dagen te regelen via airbnb of iets dergelijks (couchsurfen kan daar trouwens niet; Cubanen mogen geen mensen gratis als logee hebben). De locals kennen mensen, familie en zij hebben vaak visitekaartjes van mensen die ze weer kennen ergens anders op het eiland.

Dus het is vrij eenvoudig om een slaapplek te regelen in de volgende stad op je reis. Superfijn, want zo hoef je je over de locatie dus niet druk te maken! Als iets vol is, dan is er zo weer een andere casa geregeld.

“De locals regelen zo een plek voor jullie in de volgende stad op je reis.”

Flamingo’s, krokodillen en… muggen

De natuur op Cuba is echt supermooi en heel divers, dus boek vooral (kan ter plekke bij een reisbureau) wat excursietripjes. Bijvoorbeeld naar de grotten van Bellamar, zwemmen met dolfijnen in Bahía de Naranja of de watervallen in de jungle bij El Nicho. Daar kun je vaak ook nog lekker zwemmen. Neem naast je zwembroek wel een (natuurlijk) muggenspulletje mee. De muggen prikken je lek waar je bij staat! En ze zijn trouwens al aardig DEET-resistent.

Je kunt ook naar de moerassen. Wij zijn daar uiteindelijk niet naartoe geweest. Dat raadden de locals ons af vanwege de vele muggen. We hebben daardoor wel de krokodillen en flamingo’s gemist. Gelukkig hebben we de flamingo’s wel in het noorden van het eiland gezien! Dus die kon ik toch nog van mijn lijstje afstrepen.

Dagje strand. Waarom niet?

We hebben ze gecombineerd met een dagje op het strand op een van de noordelijke eilandjes. Cayo coco schijnt geweldig te zijn, maar alleen vanuit Ciego de Ávila te boeken. Wij waren daar toen al voorbij. Bijna alle eilandjes zijn privé en horen bij grote resorts. De meeste hebben ook wel een stukje strand waar je naartoe kunt. Neem wel je eigen drinken (en wat eten) mee, want de prijzen van de paar restaurantjes zijn behoorlijk hoog en er is weinig of niets als er stroomuitval is.

Wij hebben een taxi genomen, want er gaan geen bussen naar de eilandjes.
Trouwens, ook voor het regelen van taxi’s en tripjes kunnen locals vaak helpen. Ook is er in iedere stad wel een reisbureau te vinden om iets te boeken. Dat is helemaal fijn, want dan zit het vervoer er al bij in. 😉

Música? Son cubano!

Als je echt voor de Cubaanse muziek (de son cubano) komt, zoek dan van tevoren wat dingen uit en regel waar je terecht kunt. In de Lonely Planet vind je bijvoorbeeld waar en wanneer er concerten zijn. Wij hadden dat niet gedaan en dus als we ergens kwamen was het net niet op die dag, maar alleen in het weekend. De meeste concerten met Cubaanse muziek zijn bijna alleen ’s avonds – behalve in old Havana, Santiago de Cuba en soms in Trinidad.

Dat was voor ons niet te doen met een kleintje die vroeg naar bed gaat. Als je nog echt een hummeltje hebt die overal doorheen slaapt, dan kan het natuurlijk wel. Maar wij zaten einde dag dus in het restaurant met een dreinende en vermoeide baby en ‘s avonds aan huis gekluisterd. Jammer, want we kwamen juist voor de muziek! Dus wees wijs en regel vooral van tevoren danslessen of vraag er meteen naar bij aankomst in je casa. Die danslessen vinden namelijk wel overdag plaats!

Ook in de stad off-road

De straten op Cuba zijn niet zo best. Dus als je per se toch met een buggy wilt gaan, maak je borst dan maar nat. Het was continu trottoir op en weer af, op en weer af. Er waren veel stukken waar er geen voetpad was. Of stukken straat met grote stukken eruit. Ja, geloof me, dat was wel een gedoe!

Gelukkig hadden we voor de zekerheid ook een draagzak meegenomen. Maar Azaan is al zo zwaar, dat dat niet heel relaxed is als je een aantal uren gaat sightseeën. Wél weer handig bij attracties als grotten en als je off-road gaat, bijvoorbeeld in natuurgebieden als El Nicho waar wij ook zijn geweest.

“Een draagzak is handig bij attracties als grotten en als je off-road gaat.”

Met grotere kinderen die al kunnen lopen of juist een kleinere baby denk ik dat Cuba wel relaxter is. De allerkleinsten kun je in een draagdoek of -zak makkelijk de hele dag meesjouwen. En als je toch met de buggy gaat, dan kan het nu niet meer tegenvallen, nu je er al op voorbereid bent.

(Niet zo) openbaar vervoer

Het beste vervoer je je op Cuba met de  bus of taxi. Maar als je dat de hele reis doet, dan tikt dat toch wel aardig aan. De taxi kun je privé regelen met je gezin, of delen (taxi colectivo), zolang je maar zoals wij met zijn tweeën bent en de kleine op schoot hebt. Dat scheelt, want dan is het natuurlijk maar de helft.

Aanraders

De plekjes op Cuba waar wij echt dol op zijn:

  • Viñales (glooiende groene heuvels, tabaksfarm, cacaofarm en paardenrit inclusief een echt western gevoel)
  • Trinidad
  • Old(!) Havana (de rest is meer een grote sloppenwijk)
  • El Nicho
  • Santiago de Cuba (alleen als je veel tijd hebt)
  • eilandjes in het noorden
  • Varadero (voor zon, zee, strand)

Afraders

De plekken waar wij niet heen hadden hoeven gaan:

  • Cienfuegos
  • Sancti Spiritus (voor een tussenstop is Camagüey leuker, vergelijkbaar met Trinidad)
  • de buitenwijken van Havana
Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Volg ons ook op:

Recente blogs: