Regina en gezin vervolgen hun reis door Marokko: met de auto naar kleurrijk Rabat!

Auteur: Regina

Dit artikel is gepubliceerd op: 27/12/2019

In haar vorige blog schreef Regina over haar verblijf op het platteland van Marokko en koningsstad Meknes. In dit blog neemt ze je mee naar Rabat, de hoofdstad van het land.

Terwijl onze beide kinderen achterin de auto slapen, genieten wij al rijdend in stilte van het glooiende heuvellandschap dat aan ons voorbijtrekt. Het doet ons denken aan een Amerikaanse westernfilm en we stellen ons voor dat Lucky Luke hier op zijn paard galoppeert. We kiezen een alternatieve route naar het strand tussen Kénitra en Salé, door een nationaal park vol exotische bomen. De afstand vanaf Meknes is ongeveer 150 kilometer.

Overnachten in een riad met uitzicht op Rabat

Aangekomen bij de kust worden we getrakteerd op een weids strand met hoge kliffen. De kinderen rennen naar hartenlust en klimmen op de rotsen. We spelen met de inrollende golven en ‘wie komt er in mijn huisje’. Nu wordt het tijd om verder te rijden naar Salé, de voorstad van Rabat. We pakken nog nét de mooie zonsondergang mee.

Het schemert als we arriveren in onze riad Dar El Mouhit. De familiekamer bevindt zich op de bovenste verdieping en het is alsof we een paleiskamer betreden, zo mooi. Mogen we hier slapen? Het bestaat uit een gigantische zitkamer met aangrenzend buitenterras, een serre en balkon met uitzicht op Rabat. Ramen rondom, een groot 2-persoonsbed, badkamer en aparte slaapkamer met 2 1-persoons bedden voor de kinderen. Het interieur van de riad en de ontbijtzaal is waanzinnig mooi. Er zijn geen specifieke kindervoorzieningen, maar omdat onze jongste bijna 3 is hebben we dat niet meer nodig.

De familiekamer bevindt zich op de bovenste verdieping en het is alsof we een paleiskamer betreden, zo mooi.

Roeiend naar Rabat

Na het ontbijt wandelen we langs een gigantisch cimetière; indrukwekkend om zo’n grote begraafplaats te zien. Het strand is een kwartier lopen vanaf de riad. De kinderen willen graag zwemmen in zee, maar het is net te fris en het zand stuift langs onze benen. In plaats daarvan vinden ze een zeester en andere schelpen. Vanuit de haven steken we met een roeibootje over naar Rabat. We bekijken de bedrijvigheid van boten, vissers en nettenmakers. Op de boulevard staan 10-tallen speeltoestellen waar de kinderen tegen betaling een ritje op kunnen maken. Je vindt er diverse moderne restaurants. We nemen tijd voor koffie en de meisjes krijgen ijs bij restaurant Marina Palms. Om 13.00 uur lunchen we er met verse smoothies, een bananenpannenkoek, pizza, vissoep en groentesalade.

Kasbah des Oudaias en medina van Rabat

De Kasbah des Oudaias is een 12e eeuws fort en staat sinds 2012 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Binnenin zijn de muren half blauw geverfd en dat levert mooie plaatjes op. Elisa gaat graag op verkenning in de kleine straatjes. Op het grote plein genieten we van het uitzicht en van de surfers op zee. De kinderen vinden het heerlijk buiten zonder jas, en dat in november. We verlaten het fort en verkennen de stadskern. We slenteren langs muurschilderingen en kopen stokbrood op de lokale markt. In de medina zien we oude ambachten zoals een meubelmakerij en berberkleden.

Als we in de namiddag terugkomen op dezelfde boulevard, begint het echt te leven.

Kleurrijke ervaring

Locals komen met hun kinderen spelen op de verlichte discoautootjes en -treintjes. Er staan food trucks met popcorn, chips, bonen, maïs en gekookte zeeslakken. We genieten van een laatste traditionele tajine bij hetzelfde restaurant. En als de zon ondergaat, is de stad prachtig verlicht. Een roeiboot brengt ons weer naar de overkant en in het licht van de maan lopen we terug naar onze accommodatie. De volgende dag rijden we zo’n 2 uur naar Casablanca en vliegen terug naar Nederland. Dankzij het heldere weer zien we vanuit het raampje de Straat van Gibraltar met rechts het Marokkaanse landschap en links de Spaanse bergen. Wat een heerlijke week voor zowel de kinderen als de ouders. We zijn een kleurrijke ervaring rijker.

Take me to Rabat!

Lijkt Rabat jou ook wel wat? Takemeto.nl heeft al wat informatie over deze bestemming voor je op een rijtje gezet.

  • Je vliegt vanaf Schiphol Amsterdam in +/- 3,5 uur naar Casablanca of met tussenstop (Parijs) in zo’n 6 uur naar Rabat
  • Van Casablanca Airport is het nog zo’n 1 uur en 20 minuten rijden naar Rabat
  • De beste reistijd voor Rabat is half mei tot half oktober
  • Transavia vliegt direct op Casablanca vanuit Amsterdam, en KLM met tussentop naar Rabat
  • Auto huren in Casablanca of Rabat? Alle grote verhuurbedrijven zijn er te vinden: Avis, Europcar en Hertz
  • Deze leuke hotelletjes en riads in Rabat boek je op Booking.com
  • Liever een pakketreis? Check TUI.nl of D-reizen voor een rondreis langs de beroemde koningssteden
Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!