Op een blokhutboot door de Biesbosch met een dreumes!

Auteur: Berber

Dit artikel is gepubliceerd op: 31/05/2019

De wind schudt onze auto heen en weer als we de Maasbrug oversteken. Het stormt en regent en wij gaan straks met een blokhutboot de Biesbosch in varen. Over die wilde rivier die nu onder de brug stroomt. Met een dreumes van 1.5 jaar oud… Een week eerder toen de zon volop scheen en ik dacht dat de lente begonnen was, leek het me een fantastisch plan. Met ons eigen luxe bootje ‘wildkamperen’ op het water. Wakker worden van de zon en de kwakende eendjes die voorbij zwemmen. Maar nu weet ik het niet meer zo zeker.

Wat is een blokhutboot?

Een blokhutboot is een houten huisje op een boot. Er is voor 4 personen een slaapplek. Verder is er een keukentje, een wc en een buitendouche aan boord. Je krijgt een goede waterkaart mee, maar wij navigeren lekker lui met Google Maps. Je kunt op mooie plekken in de natuur aanleggen of in een jachthaven. We hebben er eentje gehuurd om een lang weekend natuurpark de Biesbosch verkennen. Het kost ongeveer € 500 voor een lang weekend, best prijzig. Maar ook wel weer een heel bijzondere ervaring. Dus niet te lang over nagedacht en snel geboekt!

Na een korte uitleg van de beheerder varen we weg met ons huisje op het water. Gelukkig is er een kachel aan boord. En omdat het al laat is, varen we maar een heel klein stukje en leggen we het bootje aan in een inhammetje bij een mooi strandje. In de luwte valt het reuze mee met de wind. Mees begint enthousiast “VOGELS! VOGELS!” te roepen als een paar ganzen voorbij zwemmen. En ook al zijn de weersvoorspellingen nog steeds rampzalig, mijn humeur is ondertussen een stuk zonniger.

Mees begint enthousiast “VOGELS! VOGELS!” te roepen als een paar ganzen voorbij zwemmen.

Bevers spotten…

De volgende ochtend trotseren we de storm en steken we de woeste Maas over naar de Biesbosch. Mees gilt van plezier als we heen en weer schommelen over de golven. Ik ben blij dat het water een stuk kalmer is zodra we tussen de bomen varen in de Biesbosch. De wilgen die in het water groeien, doen denken aan de mangroven die je ziet in tropische gebieden.

De wilgen die in het water groeien, doen denken aan de mangroven die je ziet in tropische gebieden.

De temperatuur is een stuk minder tropisch, maar ik geniet; overal zwemmen en vliegen vogels. We zien verschillende beverburchten. De bevers zelf zien we niet, waarschijnlijk omdat Mees de toeter van de boot heeft ontdekt.

Here comes the sun!

Aan het begin van de avond vinden we een prachtig plekje aan een strandje, omgeven door de Hollandse mangroven. Terwijl ik een pastaatje maak, zwemmen een paar futen voorbij. En als we even later gaan eten komt een groepje Schotse hooglanders nieuwsgierig bij onze boot kijken. Mees slaapt lekker in zijn Deryan tentje en wij kijken nog een filmpje op de laptop.

De volgende dag worden we wakker met zon en horen we kwakende eendjes! Dit is toch wel heel gaaf! We varen de hele dag. Genieten van de zon, de mooie luchten en de natuur. We spotten een paar hertjes aan de rand van het water en bezoeken het Biesbosch Museum. Nou ben ik niet echt een museummens, maar dit is wel een heel mooi museum waar de geschiedenis van het gebied op een boeiende manier wordt verteld. Aanrader dus!

Op een blokhutboot met een dreumes?

JA! absoluut. Ik was van tevoren wat bang dat die kleine ruimte misschien wat TÉ klein zou zijn. En dat hij zich zou gaan vervelen (en vervelend ging worden), maar er valt zo veel te zien. Bootje varen is ook voor een dreumes een heel avontuur. Af en toe gaan we van boord om een stukje te wandelen. Een stapel boekjes mee en een dreumes vermaakt zich prima!

Volg ons ook op:

Recente blogs: