Op babymoon naar Nepal: chaos in Kathmandu (deel 1)

Auteur: Michelle

Dit artikel is gepubliceerd op: 20/12/2020

Ik bedacht me dat ik ongeveer 3 maanden zwanger zou zijn tijdens onze reis naar Nepal. Zou ik mijn hikeoutfit dan nog wel passen? Nou, nog net. Het grootste obstakel om op babymoon naar Nepal te gaan was overwonnen.

En wat ben ik blij dat we zijn gegaan. Wát een bijzonder land is het. Heel anders dan de bestemmingen waar we normaal gesproken naartoe gaan. Ik had een beetje een spiritueel beeld voor ogen met de geur van wierook op de achtergrond. Dat bleek grotendeels wel zo te zijn, maar het is veel meer dan dat. Het heeft namelijk een prachtige natuur, met de Himalaya als (letterlijk) hoogtepunt. In de komende 3 blogs neem ik jullie mee op onze reis naar dit indrukwekkende land. Naar de chaotische hoofdstad Kathmandu, de gave hike door de Himalaya en ons bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers leven.

Kathmandu: de eerste dagen

We vlogen samen met onze dochter én de baby in mijn buik via New Delhi naar Kathmandu. Daar aangekomen merkten we dat er best veel smog hing. We waren onder de indruk van de mix van chaos en serene spiritualiteit. Zo is het verkeer druk en onoverzichtelijk (zelf rijden zouden we niet aanraden), maar de mensen zijn kalm en supervriendelijk. Iedereen begroet je met een glimlach en een hartelijk namasté. We vonden Kathmandu ook een stuk kouder dan we dachten. Nou ja, met name ik. Dat had vooral met de hormonen te maken, denk ik.

Iedereen begroet je met een glimlach en een hartelijk namasté.

Lief hotel

We verbleven in het Shambaling Boutique Hotel. Het was een oase van rust, wat wel bijzonder is in zo’n drukke stad. Het personeel is erg aardig en we voelden ons zeer welkom. Het was nou niet per se een op kinderen gericht hotel, maar we werden met alles geholpen en ze waren erg attent. Zo was Amber gedurende ons verblijf in dit hotel jarig (ze werd 4). Het personeel kwam daar op een zeker moment achter en kwam toen een stukje taart mét kaarsje brengen. Amber was helemaal blij!

Spiritueel

Nepalezen zijn erg spiritueel en geloven sterk in karma. Dat voert dan ook de boventoon. Het land is overwegend hindoeïstisch en een klein deel is boeddhistisch. Door het hele land zagen we veel uitingen van spiritualiteit. Er zijn veel tempels, je ruikt wierook en er hangen overal felgekleurde gebedsvlaggetjes. Ook zijn er veel religieuze vieringen. Zo was er toen wij in Kathmandu waren een soort religieus lichtjesfeest, genaamd Divali. Voor elk huis en elke winkel staat dan een soort altaartje van gekleurd zand, bloemetjes en kaarsjes. De entree van ons hotel stond er vol mee.

In Kathmandu zag je een hoop religieuze gebouwen. Op loopafstand van het hotel was er de Bouddhanath stoepa, een grote kleurrijke boeddhistische tempel. Veel mensen lopen om religieuze redenen verschillende keren om de tempel. Bijzonder om te zien dat niet alleen monniken of Nepalezen dit doen, maar ook (westerse) toeristen. De omgeving van de Bouddhanath stoepa voelt (en is) erg veilig. We konden er met gemak met onze dochter op elk moment van de dag naartoe lopen. En er waren wat restaurantjes in de omgeving.

Vanaf het hotel zijn we met de taxi een dag naar Durbar square geweest. Een tempelcomplex dat helaas, door een aardbeving in 2015, zwaar beschadigd werd. Toch konden we nog een aantal tempels en bouwwerken bezoeken. Ze zijn overigens druk bezig met de renovatie van het complex.

Totale CHAOS!

Rond Durbar Square maakten we overigens echt kennis met de chaos (en smog) van Kathmandu. Overal waar je liep, van de straat tot de kleinste steegjes, reden scooters en motoren. En ze toeteren maar door. Continu! Om gek van te worden. We zijn het als Nederlanders natuurlijk niet gewend, dus we schrokken ons steeds te pletter. Eigenlijk werden we er – met een kleuter waar je steeds op moet letten (en ik met een zwanger hormonenlijf) – best opgefokt van.

Kortom…

Kathmandu is één groot contrast. Dus lieve mensen omringd door mooie tempels en kleurtjes in een grote chaos. Leuk om een keer meegemaakt te hebben, maar we konden niet wachten om naar rustiger oorden te vertrekken. En zo geschiedde.

Wordt vervolgd… Lees hier het vervolg over de 5-daagse hike door het Annapurna-gebergte, een onderdeel van de Himalaya.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!