Ook Curaçao in lockdown… Hoe is het er nu?

Auteur: Lizanne

Dit artikel is gepubliceerd op: 6/04/2020

Mijn vriend en ik wonen met onze tweeling nu ruim 5 maanden op Curaçao. In eerste instantie hoopten we nog dat het coronavirus het eiland zou overslaan. Sinds deze week zitten we dan toch in lockdown. Hoe is de situatie rond het coronavirus nu op Curaçao? In dit blog vertel ik jullie er alles over, vanaf de eerste besmetting tot aan de lockdown.

Februari: extra vluchten naar Curaçao

Natuurlijk hebben we nog veel contact met onze familie in Nederland en volgen we het internationale nieuws op de voet. “Wat maakt iedereen zich druk om het coronavirus?”, dachten we in eerste instantie nog. Overal ging het over corona, maar op Curaçao was vooralsnog geen reden tot paniek. Waar wereldwijd steeds meer vluchten werden geannuleerd, werden er naar de Antillen juist extra vliegtuigen ingezet. Ook mijn ouders maakten daar dankbaar gebruik van, lastminutetickets naar de zon voor een scherpe prijs. Heel de wereld was in de ban van het virus, maar hier zaten we veilig en kon ons niets gebeuren.

Met zoveel inkomend vliegverkeer en toerisme vanuit Amerika en Europa is het toch onmogelijk om corona buiten de deur te houden?

13 maart: de 1e coronabesmetting op Curaçao

Half maart kwam het nieuws dat de 1e coronabesmetting op Curaçao een feit was. Een toerist uit Brabant. Heel treurig, want deze patiënt is inmiddels ook overleden. Direct erna werden er strenge maatregelen doorgevoerd op het eiland. Het luchtruim ging dicht voor alle inkomende vluchten, scholen en horeca sloten hun deuren en ons werd verzocht om 2 meter afstand te houden van elkaar en goed onze handen te wassen. Alle overgebleven toeristen op het eiland gingen terug naar Nederland en langzaam werd het steeds stiller op straat. Het is bizar om een eiland, dat normaal bruist van toerisme en energie, zo leeg te zien.

Wij proberen ook juist het positieve uit deze situatie te halen. Het is heel bijzonder om op een tropisch eiland te wonen. We genieten dan ook van de stilte, de rust en de mooie plek waar we momenteel in goede gezondheid mogen zijn. We zijn soms alleen met ons gezin op het strand, iets wat we (waarschijnlijk) nooit meer mee zullen maken.

30 maart: Curaçao gaat voor minimaal 2 weken op slot

Waar wij vooral in rust genoten met onze kids op het eiland, zijn er helaas ook steeds meer mensen besmet met het virus. Inmiddels zijn er 11 bevestigde coronabesmettingen op het eiland. De 1e besmettingen kwamen van toeristen uit het buitenland, maar inmiddels zijn er ook lokale besmettingen vastgesteld. Daarom is er vanaf 30 maart een lockdown afgekondigd: het eiland gaat voor minimaal 2 weken op slot. We mogen alleen nog naar buiten om boodschappen te doen, vitale beroepen uit te oefenen of voor een noodgeval.

Zorgpersoneel, beveiligers, politie en journalisten mogen hun werk nog uitoefenen, maar moeten zich wel kunnen identificeren. Daarnaast blijven supermarkten, apotheken en tankstations nog open. Verder is alles gesloten en moet iedereen thuisblijven. Je mag 2 keer per week de deur uit, om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Er zijn veel controles op straat en de politie controleert aan de hand van je kenteken of je de straat op mag. Ons kenteken start met de de letter K en dat betekent dat we alleen op maandag en donderdag de straat op mogen. Hou je je niet aan de regels? Dan riskeer je een boete of een arrestatie.

Vooralsnog zit Curaçao voor 2 weken op slot. We worden goed op de hoogte gehouden door middel van een dagelijkse persconferentie. Curaçao heeft snel en adequaat gehandeld bij de uitbraak van het virus. En dat is vooral om te voorkomen dat het virus zich zal uitbreiden. Het lokale ziekenhuis heeft simpelweg niet de capaciteit en middelen om een grote hoeveelheid zieke mensen op te vangen. Wat de toekomst gaat brengen op het eiland is wel iets dat spannend is. Veel mensen werken in de horeca of in het toerisme en zij hebben nu allemaal geen werk meer. Ook de mensen in andere sectoren zitten nu thuis. De sociale voorzieningen zijn een stuk minder dan in Nederland. En daardoor zal de armoede ongetwijfeld toenemen en ook de onzekerheid over wanneer alles weer ‘normaal’ zal zijn.

Wordt het eiland nog wel bevoorraad?

Een van de dingen waar wij het eerst aan dachten, is of we nog wel te eten zullen hebben de komende tijd? Toen half maart de 1e besmetting bekend werd gemaakt, ging iedereen massaal naar de supermarkten om te hamsteren. Er waren lange files en alle schappen waren leeg. Zelf waren we ook lichtelijk in paniek, waardoor we toch maar een voorraad blikken hebben ingeslagen. En natuurlijk toiletpapier 😉

Al snel bleek dat we ons er geen zorgen om hoeven te maken. De vrachtschepen- en vliegtuigen blijven komen en er is genoeg voorraad. Alle keren dat ik in de supermarkt kom, zijn er volle schappen. Dus dat is fijn.

Waarom niet terug naar Nederland?

Steeds meer mensen verlaten het eiland. De stagiaires zijn weg, Nederlanders die hier alleen wonen of met een tijdelijk contract (in bijvoorbeeld de horeca) gaan allemaal terug naar Nederland. In zo’n gekke situatie wil je natuurlijk het liefste bij je familie in Nederland zijn. Wij hebben echter besloten om voorlopig op Curaçao te blijven. Ondanks dat het luchtruim gesloten is, vertrekken er nog 2 vluchten per week van KLM naar Nederland. Dat is voor ons een geruststelling. Voor nu hebben we gelukkig nog voldoende werk van onze bedrijven in Nederland. Het zonnetje schijnt iedere dag en we zijn gezond. Dat maakt een hoop goed.

We hopen dat iedereen om ons heen veilig en gezond blijft en deze bizarre situatie snel is afgelopen. Dan kunnen we eindelijk onze familie ontvangen op Curaçao en weer genieten van alle gezelligheid en het moois dat het eiland te bieden heeft. Gelukkig is er tot die tijd FaceTime en spreken we onze familie en vrienden meer dan ooit. Dat is ook weer een voordeel van deze situatie.

Deze blogs al gelezen?

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Takemeto.nl headquarters verruilt Amsterdam voor Curaçao!

Tja, 2020… Wat een jaar. Wie had gedacht dat het zo zou lopen? Ik moet eerlijk zeggen dat ik even niet meer zo goed wist wat ik met Takemeto.nl aan moest. Want laten we wel wezen, waar gaat dit naartoe?

Zwangerschapsverlof met baby en een peuter – Josse ging naar Curaçao met haar gezin

Tijdens je zwangerschapsverlof met je baby vertoeven op een tropisch eiland. Het klonk heerlijk. En dat werd het ook! Al voor de geboorte van ons

Volg ons ook!