O NEE! Mijn baby heeft een jetlag: dít kun je eraan doen!

Auteur: Femke

Dit artikel is gepubliceerd op: 8/02/2019

Onze biologische klok is behoorlijk in de war van 7 uur tijdsverschil en 27 uur reizen naar Australië. We weten dat we ons op geen enkele manier konden voorbereiden op een baby met een jetlag en dus laten we het gewoon maar gebeuren.

Een eigen appartement

We verblijven midden in het centrum van Perth in een eigen appartement. Een goede keuze: we zijn snel ‘thuis’ als dat nodig is, we kunnen ons eigen eten bereiden en niemand heeft last van ons afwijkende dag- en nachtritme. Als Josephine tijdens de eerste nacht down under om half 2 wakker wordt, laten we haar even spelen en brengen we haar na een (extra) fles weer naar bed. Ik wek haar de volgende morgen om 8 uur om haar in het nieuwe ritme te brengen. Na aankoop van wat basisbehoeftes bij de supermarkt en een ontbijtje in de buurt, vertrekt mijn vriend naar zijn eerste afspraak.

Een goede keuze: we zijn snel ‘thuis’ als dat nodig is, we kunnen ons eigen eten bereiden en niemand heeft last van ons afwijkende dag- en nachtritme.

Niets gepland

In ons prebabytijdperk zocht ik me voorafgaand aan een vakantie suf naar dé leuke plekken om te eten, drinken en verblijven. Ik boekte uitjes vooruit en maakte een Excellijst van to-do’s. Dit keer ging het anders. Ik onderzocht de prijzen van Australische luiers, bekeek YouTube-filmpjes van het inklappen van de Deryan Travel Cot en calculeerde de hoeveelheid melkpoeder die ik mee wilde nemen (5 voedingen van 180 millimeter per dag x 25 dagen = 4,5 pak). Ik heb dus niets gepland voor de komende dagen en heb nog geen idee van wat Perth ons te bieden heeft.

Ik onderzocht de prijzen van Australische luiers, bekeek YouTube-filmpjes van het inklappen van de Deryan Travel Cot en calculeerde de hoeveelheid melkpoeder die ik mee wilde nemen (5 voedingen van 180 millimeter per dag x 25 dagen = 4,5 pak).

Op Google Maps zie ik dat we 500 meter van het water zitten en waar water is, is vertier, lijkt me. Bij een standbeeld van een kangoeroe maak ik een foto van Josephine. Ze geeuwt. Ik laat ons door een voorbijganger met de skyline van Perth op de foto zetten. Haar ogen vallen alweer dicht. We stappen op een rondvaartboot voor 300 man met supersaai commentaar (we zitten er met zijn 2’en op, deze attractie staat vast niet bovenaan op Tripadvisor). Ze geeuwt opnieuw. We lopen een rondje in Fremantle. Ze slaapt.
De hippe wijk Freo bruist niet op deze regenachtige maandagmiddag, dus als mijn vriend appt dat hij klaar is met zijn afspraken, nemen we snel de trein naar het centrum waar we elkaar in een warm café opzoeken.

Wakker maken

Overdag valt Josephine regelmatig en langdurig in slaap. Voor vertrek kreeg ze nog ongeveer iedere 4 uur een fles en dat probeer ik ook hier aan te houden. Ik maak haar dus soms wakker voor een voeding. Dat voelt niet fijn, maar het is de snelste manier om haar aan de West-Australische tijd te laten wennen.

Dat voelt niet fijn, maar het is de snelste manier om haar aan de West-Australische tijd te laten wennen.

Telkens wanneer ik met Josephine neerstrijk voor een drankje of iets te eten voor haar of mij, steelt ze de show. Ze lacht naar iedereen en daardoor raak ik aan de praat met locals. Iedere Australiër lijkt een band te hebben met Nederland. Hun ouders of grootouders komen er vandaan, ze kennen wat plaatsnamen en velen zijn er al eens geweest. Daarnaast heeft ook iedereen wel een zoon, dochter, neefje, nichtje of kleinkind dat ooit zo oud was als Josephine en veel Aussies hebben nog wel tips voor onze reis. Het geeft ons genoeg stof voor een kletspraatje dat vaak eindigt met “It was nice meeting you, she’s adorable, have a super nice stay.” Zonder Josephine maakte ik waarschijnlijk niet zo snel nieuwe vrienden; de vakantie met haar bevalt prima.

Op naar de volgende tijdzone

Mijn vriend reist door naar Adelaide, wij zijn nog een dag in Perth. De stad is compact en goed te doorkruisen met gratis bus. Kings Park is erg mooi en een relaxed uitje met een baby. Na 3 dagen is Josephine over haar jetlag heen: ze slaapt ’s nachts door en overdag doet ze dutjes in het appartement of kinderwagen. Jippie! Op naar Melbourne, waar het tijdsverschil met Perth 3 uur is…

Take me to Australië!

Lijkt zo’n reis naar Australië jou ook wel wat? Takemeto.nl heeft al wat informatie over deze bestemming voor je op een rijtje gezet.

  • Je vliegt in +/- 20 uur met 1 overstap van Schiphol Amsterdam naar Perth, in +/- 22 uur naar Melbourne, in +/- 22,5 uur naar Sydney en in +/- 20 uur naar Darwin
  • De beste reistijd voor Perth is januari t/m mei en oktober t/m december, voor Melbourne januari t/m maart en november en december, voor Sydney februari t/m april en oktober t/m november en voor Darwin april t/m november
  • Onder andere de volgende luchtvaartmaatschappijen vliegen met 1 tussenstop naar Australië: KLM, Emirates en Etihad
  • Camper of auto huren in Australië? Dan kan bij Apollo of bijvoorbeeld bij Tenzing Travel, dan zie je alle verhuurders overzichtelijk bij elkaar!
  • Een leuk hotel boeken voor de eerste dagen na aankomst? Check deze hotels op Booking.com in Perth, Melbourne, Sydney en Darwin
  • Liever een georganiseerde reis? Check bijvoorbeeld Tenzing Travel

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!

Deze blogs al gelezen?

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch....

Op babymoon naar Nepal: letterlijk een topvakantie! (deel 2)

En toen was het tijd voor het letterlijke hoogtepunt van onze reis: het dak van de wereld, de Himalaya. Van Kathmandu reden we met een...

Kerst met kinderen in Barcelona: local Marta deelt haar favo tips

Net als in Nederland vieren ze ook in Spanje uitbundig kerst. Wat maakt een kerstperiode in Barcelona nou zo bijzonder? Volgens Marta van Barcelona met...

Volg ons ook!