Nooit gedacht, toch gedaan: kamperen in een tent met 2 kids én een baby!

Auteur: Tine

Dit artikel is gepubliceerd op: 8/10/2019

Terwijl ik hoogzwanger was van onze 3e vroeg mijn man: “En… gaan we nog kamperen dit jaar?” Ik keek hem vol ongeloof aan en riep uit: “Met een baby in een tent zeker? Ik dacht het niet!” 6 maanden later reden we in een volgepakte auto naar de Ardèche.

Van Sassenheim naar Aubenas: route du soleil

Met 3 kinderen van 4, 2 en 0 jaar zag ik op tegen de lange autorit. Natuurlijk waren er dichterbij ook campings te vinden. Maar net in onze vakantie sloeg het weer om en met 3 kinderen in een tent in de regen, dat was me echt een te grote uitdaging. Zuid-Frankrijk werd het dus. En terwijl wij ’s nachts wegreden, sliepen de kindjes nog heerlijk verder op de achterbank. We hadden er al flink wat kilometers op zitten toen ze weer wakker werden. De reis verliep verder gelukkig voorspoedig.

Met al flink wat verre reizen in het verleden heb ik wel geleerd dat kleine cadeautjes, spelletjes en lekkers de tijd sneller voorbij laten gaan. Iets minder bedacht was ik dan weer op de haarspeldbochten en het effect ervan op kindermaagjes. Uit angst dat de inhoud ervan op zijn babybroertje naast hem terecht zou komen had ik mezelf maar opgeofferd. Ach ja, zo houd ik aan elke reis wel weer een tip over voor de volgende. Een spuugbakje en reistabletje zal ik voortaan niet snel vergeten in te pakken.

Ach ja, zo houd ik aan elke reis wel weer een tip over voor de volgende.

Op de camping

Eindelijk kwamen we na 12 uur rijden aan op onze camping Domaine de Gil in Ucel. Onze tent stond snel. Sinds dit jaar hebben we een 8-persoonstent met luchtbuizen. Ideaal als je je tent snel wil hebben staan. En terwijl ik de tent verder inrichtte, gingen manlief en de kinderen de camping verder verkennen. Een mooie, kindvriendelijke camping. Grote plekken, veel schaduw, een mooi zwembad met meerdere baden en natuurlijk een kidsclub. ’s Avonds was er ook voor de volwassenen een programma, met onder ander karaoke. Om 23.00 uur keerde de rust weer terug. Naast het zwembad was er ook een rivier waarbij nog verschillende activiteiten te vinden waren, zoals sportfaciliteiten, tafeltennistafels, een speeltuin en een springkussen. Genoeg te doen dus voor de kinderen. Ook bij het sanitairgebouw was een speelgelegenheid zodat wij rustig de afwas konden doen, terwijl de kinderen zich in de speeltuin vermaakten. Daarnaast waren er voldoende  faciliteiten voor onze baby, zoals een babybadje en verschoontafel.

Een mooie, kindvriendelijke camping. Grote plekken, veel schaduw, een mooi zwembad met meerdere baden en natuurlijk een kidsclub.

De Ardèche, Franser wordt het niet

Mijn ervaring was dat kamperen met kinderen van die leeftijd eigenlijk wel ideaal bleek. Slaapjes konden ze prima in de auto doen. Vaak werkte dat juist beter, want die was door de airco toch koeler dan de tent. Daardoor konden wij de omgeving verkennen en wat was het mooi in Zuid-Frankrijk! De ene keer trokken we de natuur in en gingen we zwemmen bij een van de vele privéstrandjes naast de rivier. De andere keer struinden we de marktjes en pleintjes af die Frankrijk zo bijzonder maken. Bijna elke dag was er wel ergens in de omgeving een markt te vinden waar we lokale lekkernijen konden proeven of typische Franse producten konden kopen. We hebben vooral veel gezwommen en jeu de boules en kaartspelletjes gespeeld. Hoe heerlijk was het om 2 weken lang over niet veel meer na te hoeven denken dan wat we zouden gaan eten en waar we gingen zwemmen.

We struinden de marktjes en pleintjes af die Frankrijk zo bijzonder maken.

Do’s en don’ts/overige tips

Al met al bleek dat idee van mijn man om met onze kroost te gaan kamperen dus toch niet zo gek. Overwegen jullie het nu ook dan heb je wellicht wat aan onderstaande do’s en don’ts:

  • Een baby die doorslaapt is, bij een verblijf in een tent, wel zo prettig.
  • Of je nu aan een stuk rijdt of met een overnachting, zorg dat je ruim voor het avondeten aankomt.
  • Wees voorbereid op het effect van haarspeldbochten.
  • Vraag om een plekje vlak bij het sanitair gebouw, oudere kindjes kunnen hun weg dan zelf vinden.
  • Ons wipstoeltje was onmisbaar.
  • In Frankrijk zijn zwemshorts vaak verboden voor mannen… Zoeken naar een speedo dus!
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!