Daar staan we dan op een 2-splitsing in de bedding van de Ugabrivier in Noord-Namibië. Niks en niemand om je heen en een routeplanner die geen uitsluitsel geeft. Mijn man Meindert stapt heldhaftig uit om de weg te bekijken, maar komt al snel terug. Iets witter in zijn gezicht. De weg heeft hij niet gevonden, wel verse leeuwensporen.
Op zo’n moment denk ik weleens: waarom moet ik toch altijd zo nodig het avontuur opzoeken? Want niet alleen ik zit in die auto, maar ook onze 3 bloedjes van kinderen. Gelukkig kunnen we snel relativeren. We zijn goed voorbereid vertrokken. Dat wil zeggen met voldoende water, eten en diesel om het een aantal dagen uit te zingen. We vertrouwen op ons gevoel en nemen de afslag naar rechts. Dat blijkt de goede. En als het nou niet de goede is? Dan rijden we terug en pakken de andere afslag. Zo spannend is het nou allemaal ook weer niet!
Ruim 2 maanden geleden stonden we aan de start van ons grote avontuur. Met een Land Rover het Afrikaanse continent ontdekken om vervolgens naar huis te rijden. Inmiddels zijn we in Namibië. Dit land heeft echt ons hart gestolen.
Dwars door Namibië met een 4×4
Namibië is bij uitstek geschikt om te reizen met een 4×4. Die zie je dan ook overal rijden. Met 1 of 2 daktenten erop heb je je huisje altijd bij je. Het grote voordeel van een daktent is dat je altijd hoog en droog slaapt en dus niet gestoord wordt door beesten. Daarnaast is het uitzicht vanuit je daktent vaak te gek. Het is één grote klamboe en de kinderen liggen er veilig, want ze kunnen er niet zomaar uit. We reizen met 2 daktenten en grappen vaak dat we hierdoor een huis met 2 slaapkamers hebben.
We reizen met 2 daktenten en grappen vaak dat we hierdoor een huis met 2 slaapkamers hebben.
In Namibië heb je fantastische kampeerplekken, variërend van natuurcampings met ecotoilet en donkey shower (douche opgewarmd door houtvuur) tot zeer luxe resorts met zwembaden en luxe restaurants. De plekken zijn altijd adembenemend mooi, omdat je meestal in de middle of nowhere bent. Namibië is een van de dunst bevolkte landen ter wereld dus je ziet vooral eindeloze landschappen waar je niemand tegenkomt.
Wij slapen bijna altijd op een camping en heel soms in het wild. Dan zijn er dus geen voorzieningen en ben je echt helemaal alleen. Dat is spannend maar ook zo ontzettend tof! Vlak bij de plaats Aus zit zo’n wildkampeerplek waar je bij een waterhole staat en de wilde paarden, jakhalzen, struisvogels en gemsbokken je verwelkomen. Onder de sterrenhemel in de dessert is dit wel een van de meest magische plekken. Wanneer je daarna weer op een camping komt met een fijne douche waardeer je dat des te meer. Voor een camping met alle faciliteiten betalen we gemiddeld € 30 per nacht.
Een hoogtepunt is slapen bij White Lady Lodge aan de voet van de Brandberg. Naast het fenomenale uitzicht over deze hoogste berg van Namibië hebben ze een geweldig restaurant, 2 heerlijke zwembaden en 2 tamme stokstaartjes. Onze kinderen willen niet meer weg!
Maaltijd van het kampvuur
Net als in Zuid-Afrika braaien ze ook in Namibië heel veel. Koken op vuur dus! Er is overal hout te koop en overal mag je braaien. De lekkerste maaltijden maken we dan ook zelf. In Nederland eten we vegetarisch maar dat is in Namibië niet te doen. Er is hier zo ontzettend veel goed vlees. Je koopt het vaak direct van degene die het wild ook geschoten heeft. Hier vullen we onze ijzertekorten goed aan!
In de grotere steden heb je een Spar of Shoprite en daar kun je alles kopen wat je in de Nederlandse supermarkten ook hebt. Een groot gemis is goed brood. Als echte Nederlanders kunnen we heel erg genieten van een knap bruin broodje. In Swakopmund heb je een ontzettend goede bakker (Bäckerei Przybylski) met heerlijk brood. De 1e keer dat we er kwamen bestelde Meindert ongeveer hun hele assortiment. In Swakopmund heb je ook onwijs veel leuke koffietentjes en restaurantjes. We hebben heerlijke steenovenpizza gegeten bij Western Saloon Pizzeria. Een heel klein tentje met maar 3 tafels, maar hierdoor extra leuk en persoonlijk!
5 x must-sees voor Namibië met kinderen
De highlights van Namibië zijn heel goed te doen met jonge kinderen. Hieronder onze hoogtepunten van zuid naar noord.
1. Zonsopkomst bij Fish River Canyon
Om 6.45 uur staan we aan de rand van deze gigantische canyon. Deze is na de Grand Canyon in Amerika de grootste ter wereld. De enorme afgrond vinden zelfs de kinderen zeer indrukwekkend.
2. Spookstad Kolmanskop
Na het zien van de beelden van 3 op reis wilden de kinderen heel graag weten hoe een dorp nu opgegeten kan worden door zand. In Kolmanskop zie je het! 70 jaar nadat de laatste inwoners van dit Duitse mijndorpje zijn vertrokken is het merendeel van de gebouwen opgegeten door het fijne woestijnzand. Ongelofelijk dat hier destijds een 5e van de totale diamantopbrengst vandaan kwam. Wat rest zijn de stukjes diamantstof waardoor het een glitterwoestijn is. En dat vinden de kinderen natuurlijk te gek.
3. Sossusvlei
Weer staan we heel vroeg op om misschien wel het meest gefotografeerde stuk van Namibië te zien, de bekende rode duinen. Nadat Meindert en onze zoon Fedde eerst de zon zien opkomen vanaf Dune 45 rijden we door het mulle zand naar het begin van Big Daddy, de hoogste duin van Namibië. Fedde heeft de smaak te pakken en durft het aan om samen met mij de 325 meter hoge duin te beklimmen. Na ruim 2 uur bereiken we de top en rennen naar beneden naar de dode vallei. Als we na 3 uur Meindert, Anna en Ids weer in de armen vallen, voelen we ons apetrots.
4. Himbadorp bezoeken
In het noorden van Namibië wonen de Himba’s. Het meest kenmerkende is de kledingstijl van blote borsten bij de vrouwen en de haren ingesmeerd met een mengsel van rood steenstof en boter. Als de kinderen voor het eerst een Himba zien, kijken ze dan ook met grote ogen. Een bezoek aan een dorp is ontzettend de moeite waard om kinderen kennis te laten maken met deze rijke cultuur. Wij hebben een dorp in Kamanjab bezocht en boekten de gids vanuit Oppi Koppi Campsite.
5. Etosha National Park
Dit park heeft het allemaal. Prachtige natuur en de big 5. Met onze verrekijkers in de aanslag reden we Etosha in en zien we al snel giraffen, wildebeesten, springbokken en kudu’s. Even verder zien we onze 1e witte neushoorn; we zijn door het dolle heen! We slapen bij Halali campsite en zien ’s avonds bij de waterhole een olifant en nog een witte neushoorn. Ons bezoek kan al niet meer stuk! De volgende dag gaan we op zoek naar leeuwen en luipaarden. Jammer genoeg zien we ze deze keer niet, maar we weten zeker dat we die in Afrika nog wel zullen zien!
Reizen in Namibië is heel makkelijk. Wij houden ervan om af en toe van de gebaande paden te gaan. Dan kom je dus soms in een situatie waarbij de navigatie het even niet meer weet en er lichte paniek ontstaat als je verse leeuwensporen ziet. Achteraf zijn dit de meest memorabele momenten dus pak die onbekende afslag en laat je verrassen!
Meer zien van dit prachtige gezin? Check dan hun Instagram-account: @boonfamilyjourney!
Take me to Namibië!
Lijkt Namibië jou ook wel wat? Takemeto.nl heeft al wat informatie over deze bestemming voor je op een rijtje gezet.
- De vliegtijd naar Namibië (Windhoek) vanaf Schiphol Amsterdam is gemiddeld 16 uur
- De beste reistijd voor Namibië is april tot en met september
- KLM en Lufthansa vliegen met een tussenstop op Windhoek
- Leuke hotels in Windhoek boek je op Booking.com
- Liever een pakketreis? Check bijvoorbeeld Kras.nl