Naar het Franse platteland met kids? Doen! 3 x kindvriendelijke tips van Marije

Auteur: Marije

Dit artikel is gepubliceerd op: 20/07/2019

Al bijna 2 jaar wonen we à la campagne in de Charente, op de grens van de Dordogne. Onze dochter Mae is hier geboren. Haar eerste woordje was niet ‘papa’ of ‘mama’ maar ‘merci’! Al helemaal ingeburgerd dus. We gaan regelmatig op pad om nieuwe dingen te ontdekken op het Franse platteland. Dus ga je met kids op vakantie naar West-Frankrijk, dan deel ik graag mijn tips!

1. Verkleed je als ridder of prinses in het kasteel van La Rochefoucauld

Het château is echt indrukwekkend mooi. Het grootste deel is opengesteld voor publiek. De familie La Rochefoucauld woont zelf nog in een deel van het kasteel. Je kunt er heerlijk ronddwalen en het uitzicht vanaf een van de torens is geweldig. Waar alle kinderen voor komen (oké, wij zelf ook ;-)) is de verkleedkamer! Verkleed toute la famille in prinsessenjurken en stoere ridderpakken. De zwaarden en helmen maken het helemaal af.

Tip: eten & drinken in La Rochefoucauld

  • Na de verkleedpartij zin in een kopje koffie? Bij het thee- en koffiehuis Le Rupificaldien op 5 minuten lopen van het kasteel haal je de lekkerste café gourmand. Nadeel is dat ze geen kinderstoelen hebben en het binnen een beetje krap is. Dus tenzij je een exemplaar hebt die netjes stil blijft zitten en nergens aankomt moet je hopen op een plekje op het terras 😉
  • Lekkere crêpes eet je vlak bij het kasteel bij het op-en-top Franse crêperestaurant Chez Françoise et Patrice. Er is 1 kinderstoel en het is altijd gezellig druk. Verstandig om even te reserveren als je verzekerd wilt zijn van een plekje.

2. Scoor leuke 2e hands spulletjes op de talloze bric-à-bracs

Dit is denk ik wel onze favoriete bezigheid in Frankrijk. In de lente en zomer gaan we bijna ieder weekend wel op ‘rommeljacht’. Mae vindt het er geweldig omdat ze lekker rond kan rennen, een crêpe mag eten en als ‘blonde-haren-blauwe-ogen-mademoiselle‘ veel aandacht krijgt van de Fransen: “coucou!”, “aah très mignon!”

Mijn tips:

  • Hou wat ruimte over in je koffer: hier scoor je goedkoop leuk speelgoed!
  • Ga ’s ochtends zo vroeg mogelijk: grootste kans op de mooiste spullen én het is nog niet zo warm.
  • Kies de bric-à-bracs in een dorp. Vaak zijn deze gecombineerd met een dorpsfeest en zijn er ook activiteiten voor kinderen.

3. Bezoek de markt in Piégut-Pluviers

De markt in Piégut-Pluviers is de bekendste en grootste in de omgeving. Iedere woensdagochtend staan hier de lekkerste dingen uitgestald. Voor de locals is dit echt een ontmoetingsplek: alle cafés zitten vol en midden op straat vormen zich groepjes snel pratende Fransen.

Tip: eten & drinken in Piégut-Pluviers

  • Drink koffie met de lekkerste éclair bij Boulangerie Vanille Chocolat. Ga zo vroeg mogelijk. Zomer of winter, het zit er standaard helemaal vol. Ze hebben geen kinderstoelen dus ik laat Mae in de kinderwagen zitten. De mensen zijn hier altijd even vriendelijk, ik krijg nooit boze blikken als ik de kinderwagen door de massa probeer te wurmen.
  • Een leuk terrasje vind je bij Le Sens de la Terre. Ze hebben er een kinderstoel én lekkere scones. Ook kun je er heerlijk lunchen.

Ben je op zoek naar een relaxte vakantie op het platteland, hou je van verkleedpartijen, struinen op bric-à-bracs en Franse markten? Dan zit je hier helemaal goed!

Deze blogs al gelezen?

Volg je ons al?